Официално може да обявим създаването на хранителен кооператив „Обединени”. След първата акция, в която бяха закупени домати, на цени по-ниски от пазарните, а с високо качество на продукта, спокойно може да говорим, че сме на прав път. За по-малко от два дни, бяха поръчани 40 килограма. Участниците споделиха, че доматите са наистина хубави и са готови да взимат втори път. Естествено, това беше първата крачка, която направихме трудно, но все пак успяхме.
 Основната цел на подобен тип кооперативи е да премахнат прекупвачите, които изкупуват продукцията на производителите на ниски цени, а след това я продават неколкократно по-скъпо. От това губят, както производителите, така и обикновеният потребител. Единственият начин да се преборим с това, е да купуваме директно от производителите, т.е. и двете страни ще са доволни, защото ще консумираме хубава продукция, която ще е на по-ниски цени, а така няма да ощетяваме и производителите. Ние знаем, че не можем да премахнем напълно прекупвачите, но хранителният кооператив е един идеален пример за взаимопощ и солидарност между хората. В страни като Гърция и Испания, в които кризата обрича на мизерия хиляди, подобен тип обединения започват да набират все по-голяма популярност сред населението. Надяваме се и в България, хранителните кооперативи да наберат популярност.

Повече може да намерите на страницата във Фейсбукhttp://www.facebook.com/groups/379880048754767/

21 thoughts on “Хранителен кооператив „Обединени“ е вече факт”
 1. Всички знаят,колко болни мозъци сте вие анархистите,но това надминава и най-идиотските замисли,които човек е предполагал,че сте способни да извършите.Ум не ми побира,кой психар реши да прави акция срещу ония мизерстващи хора,които висят в студ и пек по сергиите и продават продукцията с някакви жълти стотинки надценка,заради убийствената конкуренция на капиталистическите големи вериги?

 2. Няма да отговарям на квалификациите и епитетите, само незнам ти като неболен мозък, четеш ли въобще? Целта на акцията е именно да се избегнат големите капиталистически вериги.

 3. Неадекватен, явно не разбираш идеята на кооперативите. Не знам защо смяташ хората за анархисти, ама явно толкова ти е капацитета. Идеята е да се избегнат именно тези големи капиталистически вериги, ама то какво да ти се обяснява.

 4. Еми вие,ако бяхте толкова големи капацитети,може би щяхте да знаете,че големите вериги внасят всичко от други държави и не се занимават с български производители.Цените на продуктите при тях често са по-ниски от тези на българските производители,които пък разчитат само на дребните търговци,срещу които пък вие сте предприели някакви действия.От цялата работа излиза,че работите в подкрепа на капиталистическите вериги,а не против тях.

 5. Ти ме разби, честно! Хората се организират в кооператив, изкупуват продукция ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ за да не правят оборот на големите магазини заредени с вносна продукция, а ти ги обвиняваш, че подкрепят капиталистическите вериги???
  Най-вероятно си още малък на години, което и личи от коментарите ти, иначе щях да предположа, че 89-та година те е заварила като асистент по Диамат…

 6. Абе ти не ми разтягай локуми,а ми отговори на въпроса:Вие игнорирате ли дребните търговци по сергиите или не?Защото конкуренция на големите вериги не са организираните ви хора,а сергиите по пазарите.Демек вие предлагате българската продукция,която се предлага по пазарите,да се купува директно от производител.А продукцията в хипермаркета,която е вносна и по-евтина си остава без конкуренция.Или може би възнамерявате да направите производствени кооперации във всеки голям град,за да е по-удобно пазаруването?

 7. Незнам къде прочете, че сме против хората които продават по сергиите?
  Против чуждите вериги и против прекупваческата мафия, това е,
  Иначе да, точно това планираме да правим – потребителни и производствени кооперации, колкото може повече – против грабежа и ценовия произвол и аз възпитание на хората в дух на солидарност и взаимопомощ.

 8. Дребните буржоа, демек дребните търговци, са не по малко реакционни и вредни за обикновените хора, отколкото големите вериги и хипермаркети. Те се крият зад лозунги от типа „Купувайте само българското“ и пр. „Патриотизирането“ на пазарната икономика.vs корпорациите не е в полза за обикновени гражданин, който едва връзва двата края.

 9. Аха,значи баба ми,която си е отворила сергия за плодове,понеже не и стигат 100-те лв.пенсия и се опитва да си докара некой друг лев,за да преживее,е буржоа,капиталистка и е вредна за „обикновените хора“(каквото и да означава това)?Абе що не вземете да се застреляте всичките?

 10. Същото мога да те попитам и теб! Иначе, баба ти продава собствена продукция, т.е. е производител. Ако ходи да изкупува на другите баби зеленчуците и ги продава, тогава вече е прекупвач.

 11. Т.е. баба ти е производител. Е, тогава какъв ти е проблемът? Да си чул някой да е срещу тях? Или говориш, колкото да не мълчиш.

 12. Никой няма да пише и спори с теб защото си рядко умен, незнаеш дори каква ти е тезата, камо ли да я защитиш. Не си интересен.

 13. Тезата ми е,че сте идиоти и от коментарите ви се потвърждава категорично.Освен че никой не ми даде адекватен отговор на въпросите,които зададох,си противоречите и помежду си.Като сте решили да си купувате домати на едро,щото ви е по евтино,то си е ваша работа но не се излагайте пред хората с някакви безсмислени инициативи,чиято полза не сте способни да докажете,камо ли да ги развивате.

 14. Хей, Недоразбралия, бабите от сергиите продават най-вече собствена продукция, бе пич. И не само бабите, ами и чичаците от пазара – всеки си продава продукцията или продукцията на съселяните си. Айде преди да поискаш за пореден път да ти се отговаря, малко си размърдай мозъка ;)

 15. Абе,разбирач,ти преди да препоръчваш на някой да си мърда мозъка не е зле да се досетиш,че собствена продукция не може да се продава целогодишно.Не знам от кое село си,но хилядите сергии по софийските пазари купуват от борсите,които са производители или вносители и продават през жълти стотинки,защото тези които надуват цените са именно производителите.

 16. Твърдиш, че именно производителите надували цените – да не ти викат Мирослав Найденов? Кои производители по-точно? Цените на кои продукти по-точно? Много твърдения изпраска, ама къде са ти аргументите?

 17. А вашите аргументи чакам да ги чуя от първия си пост,но все повече започвам да си мисля,че правите нещо без самите вие да сте наясно защо.Що за тъпо копеле трябва да си,за да ме питаш за кои продукти точно питам,при положение,че от самото начало,а и в статията става въпрос за плодове и зеленчуци? Все пак,май ще трябва да освободя бедните ви душици от присъствието си,тъй като очевидно сте неспособни да докажете смисъла на заниманието си.

 18. Освободи ни, ще направиш едно добро дело. Явно си трол, който говори едно и също, няма да ти отговаряме повече, безмислено е. Ще ти кажа една много мъдра мисъл – убий глупака с мълчание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40