Протестите на 17 ноември в Гърция

Както всяка година на 17 ноември, така и сега, с шествия в цяла Гърция беше отбелязана годишнината от студентското въстание срещу Хунтата през 1973 година.

В многохилядната демонстрация в Атина взеха участие всички леви организации в Гърция, които преминаваха в маршрута на шествието от Политехниката до посолството на САЩ, в отделни блокове – гръцката компартия ККЕ, организациите от коалицията СИРИЗА, извънпарламентарни леви като ЕЕК (троцкистка организация) и АНТАРСИЯ (Боеви съюз на анти-капиталистическите групи),организациите на анархистите и др.

За разлика от предишни години, заради ситуацията в Газа,  протестните послания бяха насочени и срещу агресивната политика на държавата Израел.

Основната демонстрация премина без инциденти, американското посолство беше барикадирано от четворен кордон от полицейски бронирани коли и полицаи, отделно спец-ченгета се движеха от двете страни на блока на анархистите.

По-късно вечерта екипи от МАТ (части за борба с безредиците) навлизат в анархистката крепост, квартал Екзархия, което веднага довежда до сериозни сблъсъци, при които са арестувани 45 души. Общо за деня в Атина са арестувани 95 демонстранти, които са освободени късно вечерта.

Тежки сблъсъци са избухнали между анархистите и полицията късно снощи и в Солун. Полицията е използвала сълзотворен газ, анархистите десетки запалителни бомби.

Етикети: , , ,