Гласуването на новите икономически мерки и орязания бюджет за 2013 намали броя на гърците, които подкрепят двама от партньорите в тройната коалиция – Нова демокрация и ПАСОК, сочат резултатите от социологическото проучване на агенция GPO.

На въпроса за кого биха гласували, ако бъдат обявени нови избори, участниците са посочили партиите в следния ред:

СИРИЗА – 22,3 на сто, Нова демокрация 20,1 на сто, Златна зора 10,3 на сто, ПАСОК 7,5 на сто, Независими гърци 6,5 на сто, Демократична левица 5 на сто, Гръцка комунистическа партия 4,6 на сто. 4,4 на сто са заявили, че ще гласуват за друга партия, 10,2 на сто не са уточнили за кого ще гласуват, а 9,1 на сто са казали, че ще пуснат невалидна или бяла бюлетина или просто няма да отидат да гласуват.

Въпреки първенството на СИРИЗА участниците в проучването са заявили, че смятат за най-подходящ премиер Андонис Самарас с процент 27,8 на сто. На второ място в предпочитанията им е „никой”, подкрепен от 25,2 на сто от гласувалите в анкетата. Лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас е на трето място с процент 18,6 на сто. Следват Евангелос Венизелос (ПАСОК) с 8 на сто, Фотис Кувелис (Демократична левица) със 6,7 на сто, Панос Каменос (Независими гърци)с 5,7 на сто, Никос Михалолиакос (Златна зора) с 3,8 на сто и Алека Папарига (Комунистическа партия) с 1,7 на сто.

Разликата между лидерите на Нова демокрация и СИРИЗА става още по-отчетлива, когато се постави въпросът кой от двамата е най-подходящ да управлява Гърция. В този случай подкрепата за Андонис Самарас е 44,5 на сто срещу 33 на сто за Алексис Ципрас.

Най-много одобрителни мнения за позицията си печели лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис – 43,9 на сто. Следват Андонис Самарас – 40,3 на сто, Алексис Ципрас – 37,8 на сто, Панос Каменос – 33,1 на сто, Евангелос Венизелос – 28 на сто, Алека Папарига – 26,6 на сто и Никос Михалолиакос – 16,8 на сто.

Много висок процент на позитивни мнения не само спрямо своите предшественици във ведомството, а и изобщо сред гръцките политици събира министърът на финансите Янис Стурнарас. Положителните мнения за него са 43,6 на сто срещу 51,5 негативни.

62,9 на сто от участниците са определили като негативни/ по-скоро негативни действията на правителството на Андонис Самарас. Позитивно/ по-скоро позитивно мнение имат 36,1 на сто от анкетираните.

Според 43,9 на сто от тях правителството не е провело никакви преговори с представителите на надзорната Тройка и е приело безусловни всички поставени въпроси. 40 на сто смятат, че Андонис Самарас и министрите все пак са преговаряли, но без съществен резултат. Само 14,6 на сто от участниците в проучването са на мнение, че кабинетът е направил възможно най-доброто за Гърция.

Те описват промените в живота си през последните три години по следния начин:

–          13,5 на сто са в безизходица, понеже са останали без никакви доходи,

–          Доходите на 54,9 на сто са  намалели драстично, в резултат на което се затрудняват да покрият основни нужди,

–          Други 29,1 на сто също отчитат намаление на своите доходи, но успява да се справи финансово,

–          2 на сто не са имали никакъв спад в доходите.

Шокът от новите икономически мерки намали значително подкрепата към силите – поддръжници на еврото в сравнение с предишното изследване на агенцията, проведено през месец май. На въпроса дали Гърция трябва да остане в еврозоната на всяка цена положителен отговор са дали 62,7 на сто от участниците, а отрицателни – 33, 9 на сто. Съответните проценти през месец май са били 80,9 на сто срещу 18 на сто.

Голямото мнозинство – 83,3 на сто от гърците са убедени, че приетите миналата седмица мерки няма да бъдат последните и само 15,2 смятат, че този процес е приключил.

Икономиката няма да се стабилизира с приетите мерки, твърдят 77,9 на сто от анкетираните. В същото време 21,1 на сто са оптимисти и смятат, че свиването на икономиката ще спре.

71,2 на сто от участниците са против провеждането на предсрочни избори и само 28,2 на сто се обявяват за тази алтернатива.

Паралелно с това обаче намалелите проценти на правителствените партньори Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица карат 61,6 на сто да смятат, че кабинетът няма да завърши своя 4-годишен мандат. 35,9 на сто мислят, че то все пак ще успее.

Според 43,1 на сто от анкетираните поемането на властта от СИРИЗА ще влоши ситуацията в страната. 21,8 на сто смятат, че управлението на крайнолевите ще я подобри, а 26,7 на сто са на мнение, че няма да има съществена разлика.

Дори и при управлението на СИРИЗА Гърция ще остане в еврозоната посочват 50,8 на сто, а 40 на сто се опасяват, че страната ще напусне европейската валута.

73,9 на сто от анкетираните твърдят, че радикалната левица не е готова да управлява срещу 23,7 на сто убедени в обратното.

61,9 на сто от участниците в проучването са ан мнение, че тройната коалиция е единствената алтернатива за Гърция, докато 35,3 на сто мислят, че би могло да просъществува и друго правителство.

Малко повече от половината от анкетираните – 50,4 на сто смятат, че кабинетът се нуждае от ремонт, докато 35,8 на сто не смята, че рокадите са належащи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40