Мистерията с битите френски командоси заплашва да предизвика огромен скандал във Франция със сериозен международен отзвук, след като станаха ясни нови факти около произшествието, които го поставят на една съвсем друга плоскост. Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан, подразнен от шегите по адрес качествата на френските специални служби, заяви по време на пресконференция, че битите всъщност не са френски агенти, а най-обикновени български роми:

”Съжалявам, но не мога да понасям повече нападките, хулите и подигравките по адрес на нашите елитни части относно нелепия случай в България. Смятам, че мълчанието относно истината по случая може само да навреди на цялата френска армия и тя да се превърне в посмешище за целия свят, което е недопустимо и от гледна точка на националната ни сигурност. Въпреки молбата, отправена ми от президента Оланд, да не изнасям подробности около инцидента, аз се чувствам длъжен да го направя, като същевременно обявявам, че подавам оставка.

Истината е следната: става въпрос не за операция на френските тайни служби, а на правителството. Въпросната операция има за цел тайното връщане по родните им места на български и румънски роми, пребиваващи незаконно във Франция и създаващи тук редица проблеми. Операцията носи кодовото име “У дома” и предвижда депортиране на ромите без много шум, като те биват откарвани със самолет и пускани с парашут над родните им места. След негативния отзвук, който предизвика предишната акция по депортирането на ромите, настоящата операция имаше за цел да не става достояние на обществото и медиите. За съжаление тя завърши с неуспех и скандал.

На наш военен транспортен самолет бяха натоварени 247 ромски граждани, както отначало се смяташе, всички от Румъния. Румънските власти бяха предварително уведомени за необичайния метод на депортиране и там, както знаете, нямаше проблеми. За съжаление в процеса на изпълнение на операцията се оказа, че двама от ромите са от български произход, от с. Мечка. Оглавяващият операцията, секретар на нашето посолство в Румъния, взема еднолично решение самолета да навлезе в българското въздушно пространство, като разчита, че българската отбрана няма да засече този акт, което се оказва и вярно, и да спусне въпросните роми близо до тяхното село.

Това негово решение води след себе си злощастните последствия, на които сме свидетели. Междувременно, той се свързва с нашето посолство в България, дава координатите на мястото, където се очаква да се приземят ромите, и моли там да бъде изпратен екип, който да им помогне в случай на нужда, за което са подготвени и съответните медицински комплекти, както и да им съдейства за интеграцията сред българското население, от чиято неприязън и омраза въпросните роми твърдят, че са прогонени в емиграция.

Всички роми предварително са снабдени с карти и специални костюми, които да им помогнат да оцелеят в случай, че се приземят далеч от набелязаната цел. Всички са получили и по 500 евро, които да им помогнат да си стъпят на краката, а специално тези двамата са получили и по един най-модерен металотърсач, което е било едно от условията им, за да участват доброволно в операцията. Нашите служители от посолството в България се отзовават на молбата на техния колега, командващ операцията, и успяват да стигнат навреме в землището на близкото село Коиловци, където се очаква да се приземят ромите.

Междувременно обаче, и този въпрос сега се изяснява, информация за операцията достига до българските тайни служби и те също изпращат свой екип, който да предотврати завръщането на ромите в родните им къщи. Как точно българските служби са получили информацията, при положение, че отклонението към България не е предварително планирано, а се осъществява въз основа на решение, взето по време на самия полет, подлежи на разследване. Предполагаме, че телефоните на нашите служители се подслушват от българските служби, срещу което, ако се окаже вярно, ние остро протестираме. Това е в разрез с всякакви морални, етични и дипломатически норми.

В крайна сметка, както казах, българските служби, които явно са с повишено внимание след терористичния акт в Сарафово, вземат мерки и изпращат свой екип на мястото. Екипът от три лица, преоблечени като селяни, са прекарали специална подготовка и владеят тайни техники за ръкопашен бой. При завързалата се неравна схватка двамата български роми успяват да избягат, явно имат тренинг, а нашите служители биват пребити, като двама са простреляни в краката.

Това е истината, господа. Както виждате нашата армия и специалните части нямат нищо общо и нека българите се радват, че е така, а не да разпространяват уронващи престижа ни измислици. Искам да заявя и острия си протест срещу политиката на дискриминация, която българското правителство умишлено води по адрес на българските роми. Точно тази политика доведе до този фарс. Твърдя, че българите водят умишлена кампания с цел прочистване на държавата си от роми, като ги държат при ужасни условия, възпрепятстват възможността им да се образоват, а оттам и впоследствие да работят, и единственият изход, който им оставят и към който, твърдя, ги подтикват, е емиграцията. Убеден съм, че България влезе в Европа с единствената цел да ни натрапи ромите си и в момента, когато това стане факт, тя ще напусне Съюза. Ние, обаче, ще използваме всички средства това да не се случи. Това е цялата истина.”

Помолен за коментар по повод изнесеното от френския министър на отбраната, българският вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че всичко е вярно, с изключение на последната част относно политиката на правителството спрямо ромите, тъй като това би означавало политиците сами да режат клона на който седят, понеже е публична тайна, че именно в ръцете на ромите се крие разковничето кой ще спечели изборите.

Цветан Цветанов обяви, че въпросният инцидент е огромен успех за българските служби и за пореден път демонстрира нашата готовност да влезем в Шенгенското пространство. Успехът на българските агенти доказва, че българската граница се охранява зорко и че над България и птиче не може да прехвръкне, без преди това да е получило позволение от премиера Бойко Борисов. ”Смятам, че случката демонстрира напредъка на нашите служби за национална сигурност, надеждността на нашата отбрана и качеството на обучението на служителите ни в тези сектори. Мога съвсем отговорно да заявя, че българите могат да спят спокойно, ние бдим за тяхната сигурност.”

3 thoughts on “Неочакван обрат около мистерията с битите френски командоси. Френският министър на отбраната подава оставка”
  1. А защо са приели България в ЕС, след като знаят, че единствената й цел е да им натрапи ромите.
    А защо на практика не покажете как трябва да бъде политиката на една държава към ромите?

  2. Kogato sa priemali bg v eo te proso ne is dali otcenka na chumata koiato gi zaplashva, imat chuvstvoto che edva li ne gonim s toiagi tciganite v balgaria ,, a ne is davat smetka che balgarite sa otritnati ot politicheskia elit I samo zadnika na administra debelee, I pomoshtite na tciganskata bezdanna dupka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40