Множество тревожни доклади пристиган от Йордания, където за втори пореден ден продължават протестите срещу увеличаването на цените на горивата. Сайтът Ammon News предоставя множество снимкии видео файлове.

Един полицай е бил застрелян, а друг критично ранен в полицейски участък в района Шафа Бадран в Аман. Друг полицай беше критично ранен в област Маан, докато се съобщава, че членове на “въоръжена група” са били убити при опит за превземане на клон на силите за сигурност в квартал Ал Уасатия в град Ирбид.

Слуховете, че крал Абдула ще се обърне публично към обществото, не се оправдаха. Вместо това, той посети гроба на покойния си баща, крал Хюсеин, чиито рожден ден беше в сряда.

Протестите вчера, които включиха блокиране на пътища с горящи гуми и атаки на над 20 сгради, свързани с правителството, обхванаха всички 12 провинции на Йордания, като 120 души са били арестувани по данни на полицията:

 • Аман: силите за сигурност използваха сълзотворен газ и оръжия, за да разпръснат демонстранти в областта Джабал ал Хюсеин. Части от града потънаха в мрак, тъй като електричеството е било прекъснато. Полицията също блокира пътищата до Министерство на вътрешните работи, за да предотврати протести там.
 • Керак: протестиращите подпалиха изоставена резиденция в непосредствена близост до сградата на губернатора. Пожар се разрази в сградата на Министерство на образованието, бяха нападнати банки и офиси на социалното осигуряване.
 • Шобак: протестиращи блокираха туристически път, като принудиха служителите в сградата на общината да напуснат сградата.
 • Тафила: използван е сълзотворен газ, за да се разпръсне демонстрация пред сградата на губернатора.
 • Ирбид: стотици демонстранти в Уасфи ал-Тал.
 • Дибан: тълпи атакуваха полицейски участък с камъни, подпалиха три полицейски коли, като силите за сигурност отвърнаха със сълзотворен газ.
 • Куфър Асад: главният път е блокиран от протестиращи.
 • Салт: паспортното бюро е било опожарено.
 • Ханина: здравна клиника е нападната от демонстранти.
 • Куфранджа: сблъсъци между протестиращи и полицията.
 • Мадаба: подпалени гуми, нападнати банки.
 • Сарийх: сградата на общината отдела за лицензи са нападнати.

Областите на Йордания.

Jordan Times съобщава за демонстрации и проблеми в Зарка, Русейфа, Акаба и долината на река Йордан. Бунтовете не са единственият начин за протест. В Аман таксиметровите шофьори, за които цените се вдигнаха шоково, за да покрият разходите за гориво, блокираха пътища, причинявайки задръствания.

Фронтът за ислямско действия, клон на Мюсюлмански братя, призова за формиране на “правителство на националното спасение” и отлагане на изборите, планирани на 23 януари.

Междувременно, Jordan Times съобщава, че леви и пан-арабски партии, включително Йорданска арабска социалистическа партия Баас, Йорданска комунистическа партия, Йорданска демократична народна партия, Партия на демократичното националистическо движение и Арабска прогресивна партия, са издали изявление, в което изискват правителството да отмени решението си да премахне субсидиите за горивата.

 • Йорданската адвокатска колегия заяви, че нейните членове ще проведат едночасово спиране на работата всеки ден в знак на протест срещу решенията на правителството, които “уреждат бюджетния си дефицит с парите на хората”.
 • Йорданската медицинска асоциация съобщи, че високите цени на горивата ще повишат болничните сметки.
 • Съюзът на студентите в Техническия университет в Тафила обявиха тридневна стачка, която започва в неделя.
 • Правителството се проваля изцяло в опитите да обясни необходимостта от премахване на субсидиите за горивата.

По Брайън Уитакър и социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40