Said Yahiaoui– Заедно с последствията от кризата, на регионално ниво се появиха и затруднения, свързани с финансирането на кредитите. Каква е връзката между тези обстоятелства и социалната и солидарна икономика? Има ли фактори, които да подпомогнат структурите на социалната и солидарна икономика с цел нейното по – добро функциониране в тези неблагоприятни условия?

Настоящата криза е структурна и многоформена. Освен това тя спомага за възприемането на един икономически модел, който става все по–неефикасен, все по–нехуманен и все по–незаинтересован по отношение на околната среда.

Неоспорим факт е, че местното прилагане на структурите на социалната и солидарна икономика е основен израз на съпротива срещу кризата. Освен това, предприятията, които функционират на основата на принципите на социалната и солидарна икономика, претърпяват много по – малко загуби в сравнение с другите. Освен тази констатация, трябва да се подчертае, че социалната и солидарна икономика не трябва да бъде само временно решение за преодоляване на негативните последствия от кризата. Напротив, социалната и солидарна икономика трябва да се превърне в движение, насочено към глобална промяна на обществото и тази промяна не трябва да бъде само икономическа, но също така и политическа, социална и екологична. За тази цел са необходими политическа ангажираност, развитие на местно ниво, демократично управление, както и осъзнаване на факта, че именно човекът трябва да заема централно място в икономическите интереси.

Социалната и солидарна икономика като структура трябва да също така и да коригира своите недостатъци. Успехът на даден проект, основан на социалната и солидарна икономика, трябва да бъде съобразен с „алхимията“ на следните три етапа: историческо възникване на социалната икономика, развитие на солидарната икономика през 80 – те години на XX век и появата на движението на социалното предприемачество. Липсата на единство между тези три компонента отслабва цялостта на социалното и солидарно движение и му пречи да отговори на предизвикателствата на актуалната ситуация.

– Един държавен секретар, който е отдаден на този проблем и втори регионален договор за секторна икономика; за Вас това достатъчно ли е, за да начертае правилната посока за развитие на социалната и солидарна икономика? 

Наскоро постигнатото съгласие между Националния съвет на Регионалните камари за социална икономика (CRES) и Организацията на социалните предприемачи (MOUVES) показва, че нещата вървят в правилната посока. Сегашната позиция на социалната икономика би трябвало да даде израз на нейния призив към промяна на досегашната система. От значение е и фактът, че развитието на социалната икономика е поверено на един министър, който би трябвало да е еднакво компетентен както по въпросите, свързани с икономиката като цяло, така и да е наясно с проблематиката на финансите и на международната търговия.

– Мислите ли, че работата, която вършат обществените партньори и общините е фактор за местното функциониране на дейностите, които се основават на принципите на социалната и солидарна икономика?

Ролята на общините също е много важна за успеха на този проект, който има за цел промяна на досегашната ситуация. От една страна, общините участват в икономическото функциониране на структурите на социалната и солидарна икономика, защото те ги финансират. На практика се получава обмен на ресурси. От друга страна, има едно много силно сближаване на ценностите, които са в основата на обществените действия и ценностите на социалната и солидарна икономика. Това сближаване е свързано както с начина на функциониране, така и с причините за съществуването на всички участници в този общ процес.

28 юни 2012 г.
Група „Ляв фронт“
Област Рона – Алпи; Франция

Превод от френски език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40