hear-see-speak-no-evil[1]

Има очевидна липса на прозрачност, що се касае до собствеността на медиите в България. Това не е ново явление, но до скоро отсъстваше от обществения дневен ред, докато не получи тласък от посещението на еврокомисар Нели Крус. За проблема сигнализират също български и чуждестранни организация като Фондация „Медийна демокрация“, Държавният департамент на САЩ, IREX (неправителствена организация с насоченост към проблемите на гражданското общество, образованието и развитието на медиите) и Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ). В следващите редове, бих желал да ви обърна внимание на няколко ключови сделки на българския медиен пазар от последните две години.

bTV Media Group

Една от най-големите медийни групи в страната – bTV Media Group, до преди собственост на Рупърт Мърдок – беше купена през 2010 от Central European Media Enterprises (CME). Основана през 1994г. от Роналд Лаудер, компанията оперира в шест страни в Централна и Източна Европа. Седалищата и са на Бермудите и в Обединеното Кралство. Time Warner Inc. е един от основните спонсори на СМЕ. Това е американска интернационална медийна корпорация със седалище в Ню Йорк и най-големият медиен конгломерат в света.

Същевременно, по непотвърдени факти се предполага, че рекламния магнат Красимир Гергов, който по времето на Мърдок е бил консултант в bTV, е притежавал дял от медията, по време когато е било забранено от Закона за Радио и Телевизия на собственици на рекламни агенции да имат участие в излъчващи медии. Според Орлин Спасов – експерт по медии и журналистика – проблемът с прозрачността, основно свързван с българските медии, се оказва също проблем свързван и с голям чуждестранен играч. След закупаването на bTV от CME, Гергов официално притежава 6-процентен дял в телевизията, обвинявана от граждани в пристрастно отразяване на дейността на правителството.

Вестниците „Труд“ и „24 часа“

През 2010, Вестдойче Алгемайне Цайтунг (WAZ) продава два от най-големите вестници – „Труд“ и „24 часа“ на „Медийна Група България холдинг“, притежавана от фармацефтичните босове – Любомир Павлов и Огнян Донев. Към момента, те държат дял от 83%, а останалите 17% са собственост на асоциацията „БГ Принтмедия“. Там, Любомир Павлов има 47% дял към 53% в притежание на австрийската „БГ Приватинвест“ ГМБХ. В нея акционери са Христо Грозев и Карл Хабсбург. Споровете около продажбата на вестниците все още са актуални. В съда се противопоставят един на друг част от предполагаемите собствениците – Любомир Павлов и Христо Грозев. Налице са и обвинения срещу Павлов и Огнян Донев за данъчни измами и пране на пари. Наскоро и кредиторът на „Медийна Група България холдинг“ – „Уникредит Булбанк“, прехвърли на „Инвестбанк“ заем от 10 млн. лв. Съдбата на двата големи вестника остава неясна.

TV7, “Нова Българска Медийна Група“ и хората между тях

Част от друга телевизия, към която има съмнения за пристрастно отразяване на правителството, беше собственикът на Корпоративна Търговска Банка – Цветан Василев. Става дума за ТВ7, а що се отнася до дяловете на г-н Василев – те все още остават неизвестни. В интервю на Росен Петров, той говори за свой дял от 3-4%, като преди това е пояснил, че представлява интересите на няколко инвеститора.

Корпоративна Търговска Банка е известна с това, че в нея се намират парите на редица държавни фирми. Става дума най-вече за големи дружества в сферата на енергетиката, които са също под шапката на Българския енергиен холдинг.

Г-н Василев признава в същото интервю, че „медиите на г-жа Кръстева на практика, като приятелски медии, подпомагат и защитават моите позиции“. Става дума за Ирена Кръстева – доскорошен собственик на ТВ7, чрез кипърската офшорка „Краун медиа“ ЕАД, създадена от предишния й собственик – Любомир Павлов. ТВ7 е съвместна рожба на съсобственика на „Медийна Група България холдинг“ и рекламния магнат Красимир Гергов.

Бившата началничка на Българския спортен тотализатор, Ирена Кръстева, е в медийния бизнес заедно със сина си – Делян Пеевски, към момента депутат от ДПС и бивш заместник министър в кабинета на Сергей Станишев. Най-вече с името на Пеевски в момента се свързва „Нова Българска Медийна Група“, която издава вестникът с най-голям тираж в страната – „Телеграф“, също други като „Монитор“, „Новинар“, „Всеки ден“ и т.н. Според „24 часа“, широко обсъждана тема в печата е за зависимост на медиите от „Нова Българска Медийна Група“ от кредити, давани им от Корпоративни Търговска Банка. Собственикът й, Цветан Василев, не отрича приятелските си отношения с Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Също в предаването на Росен Петров, банкерът изразява мнение, че има пряка връзка между медии и политика, като те се обслужват взаимно.

Наскоро, ТВ7, както и другите телевизии от нейната медийна група – Супер7 и ББТ – бяха закупени от Allegro Capital. Това е британска независима корпоративна финансова съветническа фирма. Според Медияпул, консултантът на закупената офшорна фирма и нейн неявен собственик е … Цветан Василев.

Колко дълбока е дупката на заека?

Осъзнавам, че в горните редове има много празнини и вероятно могат да бъдат зададени много въпроси. Намирането на подобен род информация изисква четене между редове, след старателно търсене в различни канали. Определено това не би трябвало да съвпада с обществената представа за прозрачност.

В крайна сметка, масови или не, източниците на информация трябва да са длъжни да осигуряват достъп до информация за собствеността на медията и финансирането, което получава. В противен случай, обикновения зрител остава несведущ за източника на материалите, които достигат до него. Лишен е дори от възможността да разсъждава върху предполагаемите влияния, които могат да се крият зад дадена медия.

Сред другите неща, които правят впечатление от горните редове, е повторението на едни и същи имена на много места. Разразилата се медийна война по-рано през годината, между различни медии – едни близки до Василев, Пеевски и Кръстева, други до Любомир Павлов, бивш собственик на притежаваните сега от тях телевизии и вестници – повдигна още повече въпроси. Алармите, които бият наши и чуждестранни организация явно не отекват в правилните уши, в противен случай сегашната концентрация на медийния пазар нямаше да съществува. След като края на света не дойде на 21.12.2012, може би скоро пак ще дойде времето за посещение на комисар Нели Крус.

3 thoughts on “Кой стои зад българските медии?”
  1. Донев и Павлов вече нямат нищо в пресгрупата – там в момент управлява Венелина Гочева, отово в интерес на Пеевски и Цветанов. Мустакатия банкер спонсорира всички изборени медии, като трябва да прибавим и новия парцал на Тошо Тошев „Преса“. С БТВ е малко по-различно, но Цветанов и Геров са дружески олигарси и действат заедно. Това стана съвсем очевидно при съвместната атака на БТВ и ТВ7 към Булсатком и другите кабелни оператори. Ако някой още не е схванал връткта – Цветанов наскоро придоби и Виваком, и целта е да привлкат клиенти към тях.

  2. Би ли ми дал източници, където да проверя твърденията за управление на Венелина Гочева, защото по информация от декември, тя е управител на дружеството-кредитор на „Медийна Група България холдинг“, но господата Донев и Павлов все още си държат дяловете в нея.

  3. Цялата атака към Павлов и Донев миналата година – както от държавата, така и от медиите на Цветан Василев /в горния пост съм писал Цветанов – пардон, явно гнусните мутри нещо ми се смесват/ беше с цел да сдадат медиите си. Поемането на реалното управление от Гочева и спирането на контраатаките към КТБ„ Бареков и Бойко ясно показват в чия полза работят вече тези вестници. Реалната смяна на собствеността е неминуема, но вероятно се бави заради критиките от ЕС за медиите. По същата причина направиха и фиктивната продажба на ТВ7 – да симулират разнообразие, но едва ли ще заблудят някого. Пък и да не забравяме, че Пеевски държи разпространието и голяма част от печатането на вестници, така че има и други начини за контрол освен директната собственост. Впрочем, КТБ е основен кредитор и на Гергов, ако някой се чуди къде е топлата връзка там. При всички положения медийният комфорт в изборната година е осигурен…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40