- Без Лого - https://bezlogo.com -

Коледно 2012

Честито пак.

Честита липса на вяра в човека. Щом само външната, божествената намеса буди у него доброто, значи изначално е “лош”. Какво от това, че инстинктите на стадни животни у нас съдържат повече нравствен заряд от верските заповеди и разнообразните “корпоративни етики”. Казано е: човекът е звяр без вяра. Бойте се от атеистите – те само дебнат да ви преметнат, оберат, изнасилят и убият, защото нямат вашите “морални задръжки” на боговерец. Няма значение, че това е лъжа и вие я знаете.

Честито обръщане към “духовните ценности”. Нищо, че джобовете и софрите са пълни у малцина. Не материалните блага били важни.  Църковниците не приканват правителството, данъчните, банките, работодателите и всички останали ловци на “материалното” да презират парите. Поканата е към обикновените граждани, дребните данъкоплатци – дайте си презираните стотинки на държавата!

Честити ви 200 ремонтирани с бюджетни средства храмове. Какво от това, че същата грижа не се е разбързала за пострадалите от наводнения и земетресения къщи – властта инвестира в онова, което ще е полезно за нея. Какво като не достига финансиране за лекарства, операции, профилактика. Нали трябва да “станем добри”! Нищо, че закони и правила ни карат да бъдем зли без кавички, за да оцелеем – и няма как, то ще е за сметка на ближния, особено ако сте му началник, особено ако сте си конкуренти по разпродажби и промоции.

Честити ви икони за поклонение. Редете се на опашки – в магазините и да се наредите, с какво ще плащате? Първо си платете надутите сметки към монополисти от всякакъв сорт и калибър. Ще ви остане за свещичка. Целуването на чудотворни картинки е безплатно.

428810_497712686918380_1936001790_n [1]

Честита ви благотворителност – пуснете sms с 20% ДДС, около 40% пай за мобилния оператор, каквото остане – за нуждаещите се. Милостивото ви подаяние няма да ги поквари “материално” – случва се веднъж-дваж годишно. През останалото време може да не мислите за осиромашелите. Докато не сте изпаднали като тях, защо да го мислите?

Честито ви лицемерие.