ФАБ започна кампания по организиране на отговор на референдума. Разбира се, сред анархистите, и дори сред членовете на ФАБ, има различни мнения по въпроса за атомната енергетика в България. Но едно е ясно, референдумът, който ни предлагат, няма нищо общо с пряката демокрация, за която се борим. Той е просто оправдание за поредната подигравка с хората.
Затова решихме да събираме различни предложения с какви бюлетини да гласуваме. Ето какво ни предлагат управляващите:
0001-_-_-_
И ето какво ни предложиха хората:0003-magareta 0002-_-_-_2 0004-_-_-_1 0005-_-_-_21 0006-_-_-_-3 0007-_-_-_-4Очакваме вашите предложения за отговор на адрес fab@a-bg.org. Ако ги разпространите по стени, пощенски кутии и избирателни урни, ще ни зарадвате още повече.

9 thoughts on “Подготовка за референдума”
 1. И каква полза ще има от това? Всеки трябва да гласува ЗА ядрената енергия! Това е единственият изход на България към по-добро икономическо равнище.

 2. Всеки който не е бесепар, кадесар, русолизец, кретен или купен за 10-20 лева, трябва да гласува ПРОТИВ.

  А , че това горе на картинките са детинщини от които няма файда, е друг въпрос.

 3. Мразя БСП, не обичам Русия, не съм кретен и определено никой не ми плаща. И именно за това ще гласувам ЗА. Само така в бъдеще можем да се позовем на народният вот когато поредното обещание не е изпълнено. Ядрената енергия е единственият начин да си отстояваме националната независимост и за това големите държави не искат да я произвеждаме.

 4. Точно големите държави искат да произвеждаме електроенергия от АЕЦ. Защото техните компании ( все едно дали руски или западни) ще изнасят тока от евентуалната ‘Белене“ и ще прибират печалбите.
  България няма нужда от втора централа – дори в момента голяма част от тока от Козлодуй отива за износ, а какво остава при две централи.
  АЕЦ Белене е скъп и опасен проект – 20 млрд лева в сеизмичен район. От него имат интерес единствено външни сили и български „комисионери“.
  Цялата работа е един безобразен грабеж.
  Но най-вероятно и за съжаление референдума ще мине – БСП и ДПС ще си мобилизират електоратите, ще се купят и циганите. Против Белене ще говорят разни затрити седесари, а Бойко и ГЕРБ ще увъртат и истинските аргументи против ще останат неразбрани от хората дето поне се опитват да мислят.

  Иначе ето как си решават проблемите хората в страни, които по принцип наричаме „трети свят“:
  Никарагуа: 50% от електричеството вече е от възобновяеми енергийни източници
  https://bezlogo.com/?p=17359

  България трябва да върви в тази посока ( със задължителната уговорка „зелената енергия“ да бъде измъкната от ръцете на печалбари и посредници ), а иначе ако толкова закъсаме винаги може да се направи 7-ми блок в Козлодуй, което е по-правилния вариант.

  1. Бай Благой,
   въпреки цялото ми уважение към теб,
   относно сигурноста на Белене и сеизмичната опасност съм по-склонен да вярвам на официалния доклад на WorleyParsons, отколкото на подмятаните в пространството заклинания и фрази- било то от теб, от Иван Иванов, или от Мартин Димитров.
   След аварията в АЕЦ “Фукушима” ЕС взе решение за провеждане на стрес тестове на всички атомни ц-ли в съюза. Тестовете на АЕЦ “Белене” се проведоха от австралийско- американската консултантска компания “WorleyParsons Ltd.”. Окончателният им доклад излезе на 28.11.2011г. с потвърждение, че централата е напълно безопасна дори при най-тежките съчетания на природни бедствия – мощно земетресение плюс наводнение (или критично понижение на Дунав).
   http://www.bnsa.bas.bg/bg/facilities/belene/finalstresstests-belene-bg.pdf

   1. Иван Асен, моето мнение не е експертно. Но фактите са, че Вранча не спира да се друса – за последните месеци имаше три по-големи земетресения, едното 4,6 по Рихтер.

 5. А аз искам да ви покажа колко по-просто и неподвеждащо беше формулиран въпроса на референдума в Република Литва която беше горе-долу в нашето положение: имат една стара електроцентрала (Ignalinos AE) и също като нас трябваше да решат дали да строят нова:

  “Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“
  буквално преведен по-долу:
  “Съгласявам се за строеж на нова атомна станция в Република Литва”

  Кратко и ясно! Без двусмислици и без клаузи! Даже няма и въпрос! А ние какво питаме:
  „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
  Това са два въпроса:
  1. Да се развива ли ядрената енергетика в Република България?
  и
  2. Да се изгражда ли нова ядрена електроцентрала?”
  Първия е абсолютно излишен, а в комбинация с втория е даже манипулативен понеже ядрената енергетика може да се развива и без строеж на нова ядрена електроцентрала, а надграждане на старата. Според мен самата цел на този референдум е да се опита да даде зелена светлина за изграждането на АЕЦ Белене (план „А”) а ако това въпреки огромния натиск и ресурс който олигополитическата енергийна мафия влага не се получи, да остави една пролука за даване на един втори живот на АЕЦ Козлодуй чрез юридическо тълкуване на въпроса от референдума. Това би било план „Б” който също би обслужил добре енергийната мафия понеже тя намира много добра хранителна среда и подслон под всеки мултимилионен държавен проект. Какво според мен можем да направим ние? Според мен по-добре е да сме активни и да гласуваме с „НЕ” и да се надяваме разума, както и в Република Литва* да надделее за да избегнем план „А” а ако се стигне до план „Б” да излезем на улицата и да покажем че все още ни има тук.

  *В Република Литва резултата от референдума беше смазващ – 63% против!

 6. От мен, срещу Руския Империализъм, срещу Енергийната мафия, срещу политическите рубладжии, едно скромно НЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40