Отговор на статията „Аз съм роб“ на Иво Тодоров, главен редактор на “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия и водещ на сутрешния блок “Нашият ден” по програма “Христо Ботев” на БНР.

Гледаш телевизия и някаква банка ти рекламира като бонус – кредитна карта. Кредитната карта е робство, не бонус. А аз по телевизията гледам кренвирши от месо. Като взема заплата ще си купя. Сигурно съм алчен консуматор. Но, човече, и този месец ми отрязаха 100 лева от заплатата.
Но робството на банките не е единственото. Ти, казваш, си роб на Топлофикация София, на Софийска вода, на ЧЕЗ и другите монополни фирми, които ти вменяват, че си длъжен да им плащаш като феодален селянин, щом ти поискат пари, но ти спират водата и тока, когато си искат. На мен ми спираха тока три пъти. Последния месец получих сметка за 500 лева ток за 2 лампи, хладилник и компютър. Спряха ми тока за неплащане. Подадох жалба.
Ти си роб на мобилните оператори, плащаш им. Аз дори не разбрах, че трябва да им плащам. Не ми пратиха съдия-изпълнител, а момчетата на СГ Груп.ООД. Дойдоха, биха ми няколко шамара, разбраха, обещаха да се върнат и повече не се обадиха. Явно са се объркали.
Бил си роб и на Столична община. Защото си нямал права, само задължения. Не си видял г-жа Фандъкова да събира изпражненията на уличните кучета. Аз не съм виждал Фандъкова никога, затова пък полицаите ми говорят на мангал, а на влизане в квартала мутрите ме разпитват къде живеят съседите ми.
Ти си роб.
И нямаш никакви права.
Тогава аз какво съм?!
Чакаш да ти сложат вериги и да те пратят да въртиш весла в някоя римска галера. В това време аз изхвърлям боклука ти, жена ми чисти пред вратата ти, а съседката се надява някой като теб да ѝ спре на магистралата.
Всички сме роби! Само че някои ровят в кофите, за да оцелеят. Други съчиняват простотии, за да живеят „като нормални хора“.
Докато аз ровя в лайната, ти ще бъдеш роб! Докато едни се редят на опашки за ориз, а други – на опашки за iPad, ти ще бъдеш роб! Докато имаме господари, ще бъдем роби. Това е истината – погледни я в очите, или остани роб!

Хасан Девринджи работник във фирма Титан Чистота София ДЗЗД, баща на едно дете, построил с двете си ръце неузаконена барака в столичния квартал „Факултета“

3 thoughts on “Ти ли си роб, бе!”
 1. Много добре написано.
  Но:
  аз плащам данъци, а ти не плащаш.
  Затова аз имам право на iPad, а ти на помощи за зимата…
  аз плащам парно, ток, вода, кабел, интернет, СОТ, входна такса, пенсионни и здравни осигуровки, а ти събираш за да купиш булка на всеки от синовете си …
  аз уча всеки ден от 45 години насам, а ти пееш през това време…
  Ние с теб сме българи, но Закона дебне мен от всеки ъгъл, а ти се радваш на БЕЗзаконието и гледаш да мина на тъмно за да ме „треснеш“…
  Ние с теб сме вярващи и се молим на Бог за здраве и успехи …
  Защото идваме голи и си отиваме голи…

 2. Владимир, нали се сещаш, че става въпрос за публицистика и във Факултето няма Хасан Девринджи?

 3. Да бе, не плаща данъци. Практически данъкът в България е плосък – какъвто процент плащаш ти, такъв плаща и той. Разликата е, че единият взима 300 лева заплата, а другият – 3000. Мисля че човекът добре е написал точно колко синове има и точно за какво отиват парите му. Ако беше прочел, щеше да видиш, че плаша и ток, явно и Интернет. Сигурно и на училище си е ходил. И във всеки случай, явно умее да чете, преди да пише.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40