Южнокорейският остров Жежю–до е дълъг 175 км и е широк 75 км. Той се намира на 490 км от бреговете на Китай и по – специално от гр. Шанхай и на около 1000 км от Тайван. Какъв интерес имат американците от построяването на нова морска база на този остров, след като там вече са разположени американски ядрени подводници, снабдени с далекобойни ракети?!

Sauvons Jeju!

„Самсунг“ започна огромни строителни дейности към Министерството на отбраната. От 7 март 2012 г. насам „Самсунг“ постоянно взривява южната крайбрежна ивица на остров Жежю–до. Вече е използван един тон динамит (от предвидените 43 тона). Целта е да се създаде изкуствен залив, издълбан във вулканичната скала. С референдум 94 % от жителите на острова (които са общо 532 000) гласуваха против това военно оборудване. Освен това, в случай на конфликт, мирното население на острова първо ще бъде изложено на опасност. От началото на обявяването на това ненужно въоръжаване през 2007 година, до сега хората са опитали всички възможни демократични начини за неговото спиране. По настояване на кметовете на общините, областният управител У Кюн–мин е поискал спиране на дейностите по въоръжаването, но искането му е било отхвърлено. Тук има нужда от едно уточнение: крайно – националистическата партия на сегашния президент на Република Корея г–н Ли Мюнгбак е заложила на неговото преизбиране през април на 2012 г. именно с цел оъществяването на този корумпиран и незаконен проект. Освен това, построяването на въпросната военна база се извършва върху територия, която е тройно защитена от ЮНЕСКО (заради фауната, флората и минералите, които се намират на територията).

Остров Жежю–до е и истински субтропически рай (естествена ароматерапия с камфор и канела). Островът е и традиционно място за провеждане на медения месец на почти всички корейски младоженци. Тук се намира и удивителният музей на африканското изкуство, който е построен в автентичния архитектурен стил „догон“ и е копие на голямата джамия в Джене (Мали), която пък е най – голямата сграда в света от сурова глина. На острова се намира Йеомини, една от най – красивите ботанически градини в света (заема площ от 2,8 хектара, а парниците й са високи 38 метра). Островът е посещаван от повече 2 милиона туристи годишно; освен това е и място за провеждане на много конгреси. През септември 2012 г. 15 000 международни специалисти по проблемите на околната среда ще вземат участие по повод „спасяването на Земята“. Има риск този проект да бъде отменен, защото започва засилена кампания за бойкот в знак на протест срещу военния проект. Заради географското си положение на корейския полуостров, остров Жежю–до има значителна сеизмична активност. Островът е бил осеян с Харубанг (каменни статуи от лава, които изобразяват древните пазители на острова и които са много по – красиви от известните каменни статуи на Великденските острови). Статуите са били поставени от шамани, които са извършвали ритуали и са молели островът да остане незасегнат и да не потъне в морето. Като че ли по ирония на съдбата, точно мястото на свещените скали в Гуреомби е било избрано от американските военни за оборудване на военната база. Селяните от Гангджонг (село на повече от 400 години) често са посещавали свещените скали в Гуреомби, където са се наслаждавали на почивка и уединение сред неповторимите пейзажи от извори и базалтови пещери. Когато американските военни предлагат на селяните от Гангджонг „обезщетение“ в размер на 7,8 милиарда корейски вона, те го отхвърлят веднага, но биват насилствено изселени от домовете си.

През 1905 година остров Жежю–до е завладян от японците. През 1948 година, току – що освободени от японската окупация, жителите на острова бойкотират изборите, наложени от Сеул и благодарение на които диктаторът Ли Син Ман властва в новосъздадената Южна Корея в продължение на 12 години. Повече от 30 000 цивилни са били избити (в частност от севернокорейски въоръжени отряди, намиращи се на територията на Южна Корея. Хиляди други южнокорейци са били хвърлени в концентрационните лагери на Южна Корея под фалшивия предлог, че са били комунисти. Движението за помирение „Сасам“ получава разрешение за откриването на парк на мира през 2008 година. Корейското правителство потвърждава, че остров Жежю–до е „световен остров на мира“.

Днес в Южна Корея все още „присъстват“ 28 500 американски войници, които продължават да извършват най – различни нарушения и престъпления. Проектът за построяването на военната база ще прибави още над 20 000 нови войници в Гангджонг. Тази цифра е много по – голяма от броя на жителите на селото. Интернационалната организация на противниците на войната (IRG) призовава към действия за спасяването на остров Жежю–до. Повече от 150 асоциации вече подкрепят борбата на Гангджонг за демилитаризиране. Ангажирани са и много световнизвестни личности (Ноам Чомски, Робърт Редфорд и други). Анжи Целтер, основателка на „Trident Plugshares“ (известното движение от активисти против ядрените подводници в Обединеното кралство), беше изгонена от Южна Корея заради участието си в мирни протестни действия на скалите в Гуреомби. Има прогнози, че Анжи Целтер ще е следващата носителка на Нобелова награда за мир.

В момента повече от 800 активисти са хвърлени в затворите в Южна Корея. Към тях се присъединяват и селяните от Гангджонг, тоест т. нар. „нови селяни от Ларзак“. Всеки ден жителите на Гангджонг блокират камионите, натоварени с цимент и с експлозивни материали. Един университетски преподавател на име Янг Юн–мо, който от януари 2012 година е хвърлен в затвора, започна гладна стачка с думите: „Ако Гуреомби живее и аз ще живея; ако Гуреомби загине и аз ще загина! Не плачете за мене; плачете за бъдещите поколения, които никога няма да се запознаят с красотата на Гуреомби! “. Йезуитът Вартоломей Мун Юн–хюн беше осъден условно на осем месеца затвор. Наложени са глоби на осем свещеници в размер на 100 000 вона (83 долара) за „дребни посегателства“ срещу военната база. Местните полицаи постоянно арестуват най – различни мирни активисти. Сред тях е и Юнгмин, делегирана представителка на корейската секция на IRG. Любипитен факт е, че след 48 часа арестуваните са били освобождавани, поради липса на свободни места в затворите.

Рене Бюрже,
делегиран представител на френската секция на IRG
(На 6 май, неделя, в Париж от 15:00 часа се проведе манифестация на площадката „Права на човека“ в парка „Трокадеро“. Благодарим на всички, които изявиха желание да станат посланици на мира и да ни помогнат да спасим остров Жежю–до!)

Превод от френски език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40