На 28 декември в Атина е извършена полицейската операция целяща репресии срещу политическите клубове във факултета на ASOEE – Атинския университет за икономика и бизнес. След полицейската операция срещу социален център „Вила Амалия” на 20 декември, гръцката държава избира да нападне друга „свободна зона“. Този път това са  студията и антена на атинската свободна радиостанция 98FM.

Цялата операция е евтин римейк на неотдавнашната полицейска инвазия във „Вила Амалия”. След обяд в петък, 28 декември, полицейски части биват разположени на улица „Патисън”, след анонимна жалба, този път свързана с незаконна търговия. Оплакването е насочено директно към прокурор, който е разпоредил незабавна намеса.
По негово разпореждане, полицейски сили за борба с безредиците MAT, заедно с моторизирани екипи ДИАС, биват изпратени в Атинския университет за икономика и бизнес, за да заловят предполагаемите нарушители. Това са имигранти- улични продавачи, които продават пиратски музикални дискове и дървени фигурки на животни. Сцените често се повтарят – някои от имигрантите са намерили убежище в двора на ASOEE, защото се крият от полицаите в района.
Този път полицията е по-подготвена, защото заповедта е от прокурор. Незабавното нахлуване на ченгетата в помещенията на университета, им позволява да арестуват 16 души. След отварянето на факултетската порта, от петте етажа на сградата, прокурорът разпорежда претърсване на … сутерена (окупираната свободна зона), в която се помещават различни активистки студентски групи. Там са открити 5-10 празни бутилки от бира, няколко знамена, банери и газови маски, използвани на демонстрации.

И идва моментът, в който полицията открива „строго пазената тайна” на ASOEE: радио студио, работещо в сградата. Радио-техническото оборудване вероятно се счита за продукт на незаконната търговия на идеи и е конфискувано от полицията.

Обръщение от екипа на радио 98FM:

Ние не сме свързани с икономическата или политическата власт. Ние нямаме финансова изгода от излъчването на нашата радиостанция. Ние не защитаваме тези или онези властнически интереси. Ние даваме глас на всички, които приемат идеите на радиото. В този контекст, всеки може да сътрудничи в развитието на радиостанцията и да говори в ефир. Ние не се подчиняваме на „Гръцкия национален съвет на радиопредаванията “ или някоя друга подобна формална или неформална организация.
Затова искат да ни затворят устата, но няма да успеят. Винаги, идеите, свобода на словото и критичното мислене са намирали начин да се измъкнем от оковите на държавната цензура!
Радиостанцията  ще продължи да излъчва!

logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40