– Какви са основните функции на градския транспорт?

Да осигури бързо, достъпно и удобно придвижване на гражданите в милионния град от една точка до друга. Градският транспорт може да бъде автобусен, релсов, тролейбусен, воден и др.
– Къде отиват парите ни от билети и карти?
Нетните приходи от продажба на карти и билети са незначителни на фона на субсидиите с които Столична община и държавата финансират транспорта в София. Продължаващата практика на билетно таксуване е неоправдана от социална и икономическа гледна точка.

– Трябва ли да дупчим билет, когато ползваме градски транспорт?

Изборът е личен за всеки един от нас. Принудителното билетно таксуване е кражба на обществени средства и терор над гражданите.
– Възможен ли е свободен и безплатен градски транспорт в София?
Въпрос на борба и политическа воля. Безплатен транспорт съществува в над 400 града в света, защо да не е възможен и в София? От 01.01.2013 г. Талин ще е първата европейска столица с безплатен гр. транспорт.

– Имат ли смисъл платените зони за паркиране в центъра на столицата?

Платените зони не решават проблема с паркирането в София. Те превърнаха разбитите тротоари в доходоносни касички за общинарите.

– Какво можем да направим, за да се освободим от натиска на властващите?

Организиране в Асоциация за безплатен градски транспорт. Подготовка на акции, писма, подписки в защита на безплатния градски транспорт.

Социални негативи от съществуващата в момента практика на билетно таксуване:

– Ограничаване на достъпа до обществен транспорт;
– Дискриминация и расизъм;
– Агресия и стрес;
– Обедняване;
– Замърсяване на околната среда;
– Корупция и монопол;

Позитиви от въвеждането на свободен градски транспорт:

– Намаляване на агресията, дискриминацията, недоволството и мизерията;
– Намаляване на автомобилния трафик, задръстванията и замърсяването на околоната среда, повишаване на безопастноста по пътищата;
– Спад на корупцията и премахване на една от схемите за източване на публични средства;
– Социални, културни и икономически ползи за града и неговите жители;
– Стимулиране на туризма и гарантирано придвижване за всеки;

Гражданска Инициатива за безплатен градски транспорт в София

https://www.facebook.com/groups/122546727901866

17 thoughts on “За безплатен градски транспорт в София!”
 1. Какви са тези махленски скандирания? Гражданска инициатива за безплатен транспорт в София?! Това ли е най-новото махленско творение във фейсбук? С мисли за градския транспорт в София ли ще се реваншираме пред истинските проблеми на деня?

  Драга инициатива, София не е единствения град в тази страна. Освен това – положението в градския транспорт е следствие, а не аргумент в борбата срещу неправдата. Вместо да взривявате телевизии се занимавате с откровени глупости, което само разкрива още повече най-големия проблем на гражданското общество – овчия предразсъдък.

 2. Ела, ще ти дам гранати, ходи да взривиш някоя телевизия…
  Никой не бяга от истинските проблеми, но как си представяш, хора, дето се оставят едни скапани контрольори да ги влачат като парцали по спирките и да им обират последните пари от портмонетата, да станат и се изправят срещу голямата Неправда?
  Върви се от малкото към голямото, а иначе всеки знае да критикува в интернет…

 3. Това става само в София! Такива, които не си плащат билетчетата, ще ги влачат и ще ги дърпат. Я питай във Варна има ли един, който не си плаща билета? Даже и контрольори няма. Не правя сравнение, искам само да отлича тесногръдието, с което излиза в интернет този протест – защитете правата ни на пътници в градския транспорт в София (само) на тези, които нямат пари за билечета. Поставя се решението – транспорта (САМО В СОФИЯ) да стане безплатен, при условие, че живеем в капиталистически времена? Защитата куца нещо. Безплатен транспорт няма – философски погледнато ако щете. Има транспорт, който може да се издържа от друг (основния проблем). „Дайте ми безплатно“ е детско изпълнение.

 4. Кой е този „друг“, който издържа транспорта? Нали парите идват от данъците на същите ахмаци дето дупчат и дето ги дърпат и влачат контрольорите. Безплатен обяд има и той за тези, които източват всяка година милиони.
  Транспорта е само част от проблема – останалите обществени услуги, като ток, вода, парно, също са в ръцете на обядващите безплатно мошеници и трябва да им бъдат отнети и върнати на истинските им собственици – софиянци, провинциалисти и даже варненци…

 5. Парите не идват само от данъци. Бюджета в един транспорт може да се оформи и от външни услуги, и от външно финансиране – от други по-общи фондове. Не бива да се затваря кръга само в сферата на градския транспорт. Градския, междуградския, подземния особено, речния, морския и въздушния транспорт са губещи отрасли по правило. При тях няма възвърщаемост на средства, които да покриват всички разходи. Той се нуждае от непрестанно финансиране. Смятам, че всички можем да се съгласим с това.
  Но да изискваме да се реши такъв субпроблем, което ти сам каза, че е част от проблема – като се предаде в ръцете на народа?! Струва ли си баш сега да се правят подписки, акции и провокации в подкрепа на такова частно твърдение? Силите се насочват в грешна посока според мен. Всеки епизодичен протест от този род, който се занимава с части от проблема а не със сърцето на проблема е обречен. Обречен, защото неизбежно ще се сблъска с неразрешими условия, които излизат от обсега му и ще забави инерцията му докато се стопи.

  1. СВОБОДАТА на придвижване е основно право! Хората са принудени да отиват в големите градове, а да се движиш самичък по 20 километра не си е работа. Пробвал съм с колело и приключението в булгаристан не винаги е приятно. Никой не ме е питал искам ли да бетонират радиус от 15-20км за София или пък другите големи градове. Тук се бърза, не сме на разходка да гледам задръстванията. Аз съм за ограничаване на коли в центъра и ползване само на градски транспорт. Но никой не иска. Дори светофарите са лошо настроени умишлено мисля даже. За печалба на лукойл и някой си вальо там! Много милиони отиват от задръстванията там!

 6. Напротив, само ти се струва, че е „епизодичен протест“ и далеч от „сърцевината“. Това ще е един от многото разсейващи удари, които ще разконцентрират противника и ще позволят да го цапардосаме право в муцуната…

 7. Много е важно да се отбележи, че това искане е рационално само ако всички средства за градския транспорт са 100% покрити от общинския бюджет (+ разни други частни инвестиции и т.н.) и няма нито и стотинка прехвърлена от държавния. Немислимо е хора, които не живеят в София да плащат, за да има там безплатен транспорт. Подкрепям инициативата ви само ако тя няма да използва средства от държавния бюджет!

  1. Ам, какво ще кажеш, ако за 2014 е платено от държавния бюджет 24 млн.??????? От общо приходи 220млн. От билети и карти са 95млн., а от общинския бюджет 92млн. А софийския бюджет е голям за сметка на цяла България! Това е информажция от отчета им от сайта. Има много неточности вътре, където се потулват кражбите. Няма детайлна разбивка! От 7 млн. българи 2 са в София. Много студенти и хора в командировка. Не е ли по-добре да се движат свободно??? А туристите къде кацат???Айде да ги улесним! Аз съм за свободен трнспорт във всички градове. Големите градове са изкуствени неща и ограничават естественото свободно движение на хората! Икономическите ползи, както и екологичните са доказани от другите градове по света. Защо не е масово? Ами никое правителство не иска гражданите да се чувстват свободни! колкото по-ограничени, толкова по-добре за властвзелите!

 8. Въобще няма смисъл да изказвам някакви доводи,защо инициативата е идиотска.Направо не може да ми побере ума,как е възможно някой да си представи,че в положението,в което сме поставени и условията в които живеем,е възможно да се мисли за безплатен градски транспорт.

 9. Като не може да ти го побере ума , не мисли, остави на тези, които искат да мислят и използват ума си….

 10. Много убедително защитавате позициите си с някакви третокласнически реплики.Може ли на въпроса дали е възможен безплатен градски транспорт да отговаряте с аргумент,че го имало в още 400 града.Аргументирайте се икономически.Как според вас е възможно да се наливат толкова средства в нещо,без никаква възвращаемост,от къде да се вземат тия пари и тн.Да не говорим,че почти целия градски транспорт е разпределен между частни фирми.

 11. Парите ще се вземат оттам откъдето се взимат и сега – субсидия от нашите данъци. Около 60% от бюджета на транспорта в София е пряка субсидия. Приходите от карти и билети се разпределят така – половината се крадат, другата половина отива за да има карти и билети…
  Много малка част от линиите са при частници, а и техните концесии предстои да бъдат прекратени както стана с предизвикалата огромен скандал концесия на Карат-С.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40