Атина: полицейски части нападнаха анархистки социален център

Вчера, 20 декември 2012 г., в 7 часа сутринта, полицейски специални сили нахлуха в намиращия се в центъра на Атина анархистки социален център „Вила Амалия“. Претекст за този акт на държавен терор е „анонимна жалба в полицията“.


Осем другари, които са били  вътре в сграда, са арестувани и отведени в полицейското управление на булевард „Александрос“, като по-късно са освободени.
Още същия ден, анархисти организираха протести срещу отнемането на сградата и за солидарност с арестуваните,  в Солун, Патра, Ираклион, Кардица и Верия, както и пред самата Вила Амалия. Сред последните има арестувани.

Според изявление на министъра на обществения ред, Никос Дендиас, заповедта за разчистването на анархисткия скуот „Вила Амалия“, е получена „лично от премиера Самарас“.

След анархистко събрание в 20:00, снощи, в Атинския икономически университет, е проведено шествие до Вила Амалия, в което са участвали 2000 души.

 Днес, в 10:30 ч., е започнало протестно събиране, пред съда, в солидарност със задържаните по врме на протестите анархисти.

Адрес на статията
Етикети: , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Колективът на социалния център „Вила Амалия” публикува кратко коментар за ситуацията към момента:
    „Тази сутрин, полицията отвори вратата на „Вила Амалия” от страната на ул. „Чейден”, без наше присъствие. Направиха незаконно нахлуване и претърсване на центъра. Предупреждаваме, че на всяка повреда или промяна в сградата, ще бъде отговорено подобаващо. Трябва да им напомним, че никой няма право да нахлува в сградата, без наше присъствие.”

    Междувременно, осемте души, които бяха арестувани в социалния център, по време на полицейското нападение вчера, са в съда. Повдигнати са им обвинения, заради празни бирени бутилки, намерени в центъра. Смята се, че са подготвени за направата на взривни вещества. В понеделник сутринта, всички задържани ще дават показания. Дотогава остават в ареста.

    http://blog.occupiedlondon.org/2012/12/21/villa-amalias-updates-the-arrested-are-detained-until-monday-police-unseal-the-building/

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*