child_arrested2Палестинските власти и правозащитни групи съобщават, че за последната година се наблюдава рязко увеличение на израелските нападения срещу палестински деца, като броят на отвлечените младежи за 2012 година е 900 в сравнение с 700 за 2011 година.

Министерството на задържаните в израелските затвори заявява също, че след последната агресия в Газа, както и обновяването на статута на Палестина в ООН, израелските войници са засилили техните нападения, особено срещу младежи и деца в Западния бряг.

95% от отвлечените деца са били нападнати, бити и малтретирани по време на задържането им, като повечето са извлечени от домовете им между 2 и 4 сутринта, когато се състоят военни нападения и претърсвания.

Докладите сочат, че на децата са слагани белезници и са им завързвани очите, а родителите им са били нападани, когато са опитвали да защитят децата.  Много от децата са отвеждани в различни и неизвестни посоки. Правозащитни организации осъждат действията на израелските власти, които прилагат насилие и побой върху малолетни.

Според свидетелства разпитите спират, когато децата издават имена на свои роднини и приятели, търсени от властите за съпротивителна дейност. Според данни на палестинските власти отвлечените деца са подлагани на няколко разпита, докато седят на малки столове с вързани очи и ръце зад гърба. Често са били карани да седят прави по време на дъжд или високи температури. Използвани са електрошокове, гореща вода, като най-известния случай е на Насер Ариф Джарадат, на 16 години, задържан в южната част на Западния бряг.

Насер е отвлечен на 2 февруари 2010 година и отведен във военния лагер “Етцион” , където е принуден да седи под дъжда и студа по няколко часа на ден, многократно пребиван и накрая отвеждат в стаята за разпити, където с помощта на електрошок са изтръгвани самопризнания.

Повечето от отвлечените деца са били отвеждани за разпит в специални центрове в незаконните израелски заселнически селища като Кирият Арба, Маалех Адумим, Дан Шомрон, както и в няколко други населени места. Червеният кръст, който също се грижи за палестинските деца, не е бил информиран за местонахождението на отвлечените.

 Към декември 2012 г. палестинските деца, подложени на разпит или в очакване на съдебен процес са 140, а общо 200 са задържани в момента, включително 32, които са под 16-годишна възраст.

Подобно на задържани възрастни, държаните от Израел палестински деца са лишени от техните основни и международно гарантирани права, като на семействата им или адвокатите не е предоставяна информация за здравословното им състояние или моментното им местоположение.

Най-често отвлечените деца са третирани като “потенциални терористи” или “доказани терористи” и затова са използвани всякакви методи за извличане на информация, включително лишаване от сън, изтезания, лишаване от посещения, вода, храна, сексуален тормоз. В повечето пъти е казвано, че мъчението ще спре, ако се съгласят да сътрудничат.

Важно е да се отбележи, че Израел прилага военен закон, известен като Военна заповед 132, който позволява на армията на отвлича и разпитва палестински деца, които са над 12-годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40