408477_570951046252456_293718610_n

Бел ред. Все още нестихващите протести в Египет, които  започнаха на символичната дата 25 януари, показаха както на новите египетски власти, така и на „Белия свят”, че на „сцената” на социално-политическите  борби  в Египет има Нов Фактор и това е анархистическото движение. Най –големите световни медии се спряха на този факт в своите емисии, репортажи и коментари, акцентирайки  най-вече на уличното насилие и т.нар, „Черен блок”.

Някои български медии също се опитаха да коментират темата, от което упражнение за пореден път видяхме, че дори журналистите, които пишат за политика у нас (какво остава за останалите), нямат нито собствено мнение, нито елементарна политическа култура. Някои необходими за тях разяснения – „Черният блок”  не е „организация” –  нито в Египет, нито в САЩ, нито в Нубия, а Тактика на улични протести, използвана от анархисти и автономисти още през 80-те години, която използва „физическа сила и помощни средства” и с характерно облекло цели да скрие самоличността на участниците в „блока”. Ефективността на тази тактика е спорна за анархистките организации, заради възможността на медиите да омаскаряват целите, а на полицейски и други провокатори, да провалят протестите.

Но в страни като Египет, подобен начин на изява и на протест, не е някаква проява на екстравагантност, а необходимост – защото в Египет няма тълпа от репортери, които да чакат маскирани да разбият някоя витрина за да си направят репортажа – там присветват на слънцето единствено „обективите” на снайперистите, които стрелят и убиват невъоръжени демонстранти…

Да не говорим, че египетското анархистко движение, далеч не е просто „бой с полицията”. Това е едно ново и енергично движение, което води всестранна и социално ориентирана пропаганда, която пък от своя страна намира отклик всред все повече хора и най-вече сред младежите.

„Либертарното социалистическо движение” е организация, която се роди в бунтовете срещу Мубарак и която в момента укрепва и се разраства. Как посрещат властите това, си личи от следното писмо на нашите египетски другари:

„На 20 януари, неделя, по време на заседанието на Съда на Александрия, което трябваше да  произнесе присъди за полицейските офицери, обвинени в убийства на протестиращи по време на сблъсъците през януари 2011г, полицията, отговаряща за охрана на съда, започна да провокира семействата на жертвите и активистите, които бяха дошли, за да ги подкрепят мирно, както направиха и по време на предишните изслушвания. След провокацията, полицията нападна хората отвън използвайки насилие. Атаката бързо се превърна в опит за арестуване на всеки човек в района и имаше побои и арести навсякъде. Тридесет и един души бяха арестувани и въдворени в прословутият затвор „Ал Гарбания” в покрайнините на град Борг Ел Араб (на 45 километра южно от Александрия), без да им се даде възможност да се свържат с роднини или адвокати.

Между арестуваните са и четирима наши другари анархисти, въпреки, че те не участваха в демонстрацията за солидарност пред съда или в сблъсъците с полицията. Имената на другарите са:

Мохамен Из ал Дин

Амир Асад

Мохамед ал Бадри

Мохамен Хюсеин

Те си пиеха кафето след обичайното за деня разпространение на пропагандни  брошури, което ни кара да вярваме, че арестът им не е случаен, а преднамерен. Тъй като тези другари са между най-активните членове на Либертарното социалистическо движение, те присъстват на всяка стачка и всяка демонстрация и разузнавателните служи ги познават много добре. Обвиненията срещу всичките 31 души са: заговор за извършване на вандалски актове и разрушаване на обществена собственост, както и използване на насилие срещу силите на закона и реда.

Тази сряда, 23 януари, имаше изслушване на съда по искане на обвинението за удължаване на периода за задържане, но полицията възрази срещу транспорта на затворниците, защото можело да се предизвикат  проблеми със сигурността. Прокурорът прие това абсурдно решение на полицията и отложи разглеждането за сряда, 30 януари, в съда на Борг ел Араб, а не в съда на Маншея (Александрия), където бяха сблъсъците. Това решение обрича арестуваните да прекарат още 10 дни в затвора без никакво законово основание. Въпреки това, медиите и организациите за човешки права мълчат.

Ние обвиняваме Министерството на вътрешните работи в безчестие и отмъстителност срещу нашите другари и другите арестувани –  и заради насилието по улиците и заради затварянето им без конкретгни обвинения за 10 дни в строго охраняван затвор.

Ние също така обвиняваме фашисткото „Мюсюлманско братство”, че стои зад репресиите срещу всеки отделен човек или  народна организация, които отстоява правата си с борба срещу правителството и неговите свещенослужители.

 egypt

Въпреки обвиненията срещу нашите другари, ние няма да се предадем и да се преклоним пред тиранията на Държавата, затова призоваваме всички анархистки и революционни организации по света към действия на солидарност.  Ние ви молим да покажете своята подкрепа с нашите другари с акции пред египетските посолства и консулства.

Нашата борба ще продължи, докато Държавата и Капитализма не бъдат унищожени!”

Либертарно социалистическо движение, Египет

24 януари 2013г.

One thought on “„Либертарното социалистическо движение“ срещу репресиите на египетските власти”
  1. Послание на „Анонимните“ до египетските власти – в края на клипа, кадри от снайперистка стрелба срещу невъоръжени демонстранти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40