На 23 януари в София се състоя втори флашмоб в солидарност с бедстващите работници от ВМЗ Сопот и против приватизация на предприятието. След като цяла България беше възмутена от репресиите срещу гладуващите сопотски ученици, граждани се организираха спонтанно и блокираха „Попа“ – кръстовището на столичните булеварди „Патриарх Евтимий“, „Васил Левски“ и „Граф Игнатиев“, подобно на протеста от 16 януари в солидарност с работниците. Протестиращите скандираха „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта“, „Работници от ВМЗ не се предавайте“, “ Барикада, барикада, барикада“, „Работници, борете се за вашите права““Стига мизерия, стига бандитизъм, стига частна собственост и капитализъм“, „Днеска ВМЗ, утре – БДЖ“ (напомняне за подобно случващото се в държавните ни железници – съсипване с цел приватизация). Някои от протестиращите си бяха донесли и транспаранти или табелки с послания.
втори флашмоб софия вмз сопот солидарност 0
втори флашмоб софия вмз сопот солидарност 11
След като блокираха кръстовището, хората се отправиха на своеобразно шествие по бул. „Васил Левски към сградата на БНТ, плътно следени от дошлите полицейски патрулки и джипове. Стигайки до Софийския университет, протестиращите слязоха в оживения подлез при него, където са и изходите на метрото, където останаха известно скандирайки. След което отново имаше блокада на пътя – този път на пешеходната пътека при СУ. След нея шествието с мощни възгласи се отправи към сградата на БНТ, където блокира входа по време на централните новини и предизвика появата на тв камера и репортер.
Днешното събитие отново показа, че Сопот не са сами в борбата и че солидарността е пътят към извоюването на работническите ни права.
Още снимки и видео в сайта на „Червена акция:

http://actionredbg.blogspot.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40