Полицията разпространи чрез медиите, план за действие, с който заявява намерението си да прочисти около 40 окупирани сгради в цяла Гърция.

След нападението на социалните центрове „Вила Амалия”  и „Скараманга”, Министерството на обществения ред планира да предприеме действия и срещу други в следващите дни.

Според вестник „The News”, нападението на  „Скараманга” е извършено само няколко часа след опита за повторната окупация на „Вила Амалия”, от анархисти, в сряда, с което е имало за цел да се изпрати директно послание, че „подобно беззаконие вече няма да бъде толерирано“.

Характерно за представител на Министерството на обществения ред, е и последвалият коментар: „Първата окупация на“Вила Амалия” беше в продължение на 22 години, а втората за 22 минути“.

В същото време 93-мата арестувани във „Вила Амалия”, публикуваха свое изявление:

„Знаехме, че ще бъдем атакувани и арестувани. Ще го направим, отново, толкова пъти, колкото е необходимо, за всеки социален център, който е под заплаха от властта. Нито оръжията, нито оклеветяването ни плаши.”

Напрежението между анархистите и властта започва да се разраства с пълна сила. В цяла Гърция, както и по цял свят, текат призиви за солидарност с арестуваните младежи, при повторното прочистване на „Вила Амалия“.

В отговор на държавните репресии, на 9 януари е нападнат офис на управляващата партия „Нова демокрация“. Ден по-късно, серия от взривове разтърсиха атинските квартали. Бомбите са заложени пред къщите на известни журналисти.

4 thoughts on “Гърция: Полицията планира унищожаване на Социалните центрове”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40