fed-reserve

Група швейцарски учени-теоретици от Цюрихския федерален институт по технология построяват емпирически математически модел, за да проучат мрежите на властта. Джеймс Глатфелдер от горния екип заявява, че при изследванията си те са се дистанцирали от всякакви догми и спекулативни теории, базирайки математическия си анализ и моделиране изключително върху реалността. Извличат данни за 43 060 компании, принадлежащи към транснационалните корпорации, и активите, които ги свързват. Чрез моделирането на това кои компании контролират другите чрез акционерни мрежи и дял от печалбата, швейцарските учени откриват ядро от 1318 компании и връзките им с техните свързани дружества (средно по 20 за всяка). Макар че официалните доходи на тези корпорации представляват около 20% от световните печалби, чрез своите фирми сателити те владеят лъвския пай – над 60% от постъпленията от реалната икономика в света.

Разплитайки пипалата на тези корпоративни чудовища, учените установяват, че по-голямата част от тях са свързани финансово във верига от 147 свръхгигантски транс и мултинационални компании, холдинги, тръстове и концерни, доминирани от финансовите институции. Класацията се оглавява от британския финансов конгломерат Барклиз. Американската Джон Пиърпонт Морган Чейз и компания са шести. Заключенията на швейцарските учени, публикувани в сп. Ню Сайънтист и в. Файненшъл Таймс са, че „Мощна суперкорпорация управлява световната икономика“.

(Статия, посветена на темата, може да се намери на български език в броя от 24.10.2011 г. на в. „Класа“, в раздела НАУКА на стр. 18.)

За да станат още по-ясни темповете и мащабите на централизацията на капитала и властта, ще приведем още малко данни от доклад на Федералната комисия по търговията от 1969 г., цитирани в книгата „Government in the future“ (2005) на Ноам Чомски. Според тях „в края на 1968 г. 200 най-крупни промишлени корпорации са контролирали над 60% от всички активи на САЩ“. В доклада се казва, че малоброен индустриален елит на огромния конгломерат от компании заграбва алчно американския бизнес и по същество разрушава свободната конкуренция. В добавка е отбелязано, че към началото на Втората световна война (1939 г.) същото количество власт (60%) се е падало на над 1000 щатски корпорации.

За седем десетилетия еволюцията в концентрацията на властта на капитала (икономическата власт върви ръка за ръка с политическата) е протекла по следния начин:

1) В 1939 г. над 1000 компании притежават 60% от властта в САЩ.

2) В 1968 г. (30 години по-късно) притежателите на същата власт в САЩ вече са 200 на брой.

3) След четири десетилетия верига от 147 свръхгигантски транснационални компании, обединени в мощна суперкорпорация, управляват 60% от активите, само че на… СВЕТА и фактически властват над човечеството.

Феранте Пала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40