На 17 януари гражданска група „Обединени за глобална промяна“, на пресконференция в центъра на БТА – Велико Търново, представи своята позиция относно предстоящия референдум.

772706_651_36722
Представяме ви пълния текст:

На 27 януари 2013 година ще се проведе първото национално допитване до народа след падането на тоталитаризма, с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Ние, от групата „Обединени за глобална промяна“, като хора, споделящи идеите на пряката демокрация, не може да не излезем с позиция относно предстоящото народно допитване. Като будни граждани ние осъзнаваме, че системата, в която живеем, е нефункционална и обслужва интересите на определени лобистки групи. В тази връзка бихме желали да изложим някои нелицеприятни факти относно предстоящия референдум.
След смяната на първоначалния въпрос, народното допитване стана излишно. Сега не е ясно за какво гласуваме – „ЗА” АЕЦ Белене или за друга ядрена централа. „НЕ” може пък да значи, че ядрената енергетика ще се развива само в АЕЦ Козлодуй. За да е ефективен подобен вот е нужно да има и други поясняващи въпроси, като например дали централа да е държавна или частна.
Законът, уреждащ прякото участие на гражданите в държавната власт, също е неефективен. За да е легитимно подобно допитване, едно от условията според член 23, т. 1, е броят на гласувалите да бъде по-голям от този на гласувалите на последните парламентарни избори, което се равнява на поне 4 345 450 души. Това е пълен абсурд, тъй като в избирателните списъци има повече имена, отколкото живи граждани, което създава автоматичен неуспех.
В такъв случай, според т.3 от член 23 на ЗПУГДВМС, ако в допитването са участвали повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, предложението се внася в Народното събрание и получава консултативен характер. т.е. властта има право да реши дали да приеме резултата от референдума. По този начин народният вот може да се използва, както е удобно на управляващите. Всеки даден глас ще се отчита за изборна активност, но от горенаписаното, това ще има само негативни последствия.
Самият начин на свикване на референдум е абсурден. Няма как обикновенна гражданска подписка да събере 500 000 подписа. Това е по силите само на големите партии. Такъв е и предстоящият референдум, който е преди всичко партиен, а гласуващите ще са партийно пристрастни. Това е „стягане на редиците“ преди предстоящия парламентарен вот. Дивиденти от народното допитване ще получат както БСП, така и ГЕРБ, отговаряйки на поговорката „и вълкът сит, и агнето цяло“. Същото важи за всички политически играчи, които се консолидират около различните становища – „ЗА“ и „ПРОТИВ“. Тяхната цел е проста и логична – набиране на електорат. От всичко това губи само обикновеният гражданин и данъкоплатец, защото обявената цена за референдума в брой 103 на „Държавен вестник“ е 13 805 000 лева. Пари, дадени за нещо, което е предварително обречено на неуспех.
Не бихме желали да участваме в този цирк, но разбираме, че залогът в случая е прекалено голям. Ако се получи масов бойкот на референдума от страна на свободомислещите граждани, твърдият партиен електорат може да доведе до резултат „ДА“ с голямо мнозинство, което, въпреки ниското ниво на участие в референдума, да бъде използвано в парламента като основание за построяването на АЕЦ „Белене“. Затова призоваваме да се участва и отговори с „НЕ“ по причини, които ще изложим по-долу.

Становище на група „Обединени за глобална промяна“ за гласуване с „НЕ“ на референдума за нова атомна централа

Предложилите референдума от БСП разсъждават както в БКП преди 30 години. Тогава се хвалиха колко много чугун и цимент произвеждаме. Хората чакаха по 20 години за жилище, но пък произвеждахме много цимент и пропагандата говореше за цимента, не за липсващите жилища. По същия начин сега говорят за още и още ток, а не как използваме този ток. Не е толкова важно колко ток произвеждаме, а какво правим с него. Имаме големи загуби при електропреноса, и не само там. Въпреки значителното подобрение през миналото десетилетие, енергийната ефективност на икономиката ни е все още 5 пъти по-лоша от средната на старите членки на ЕС и 2 пъти по-лоша от средната за новите членки, сред които сме и ние. 5 ПЪТИ!

И откъде се компенсира високият разход на енергия на единица продукт, за да сме конкурентни на международния пазар? От заплатите, няма от къде другаде. Ако искаме по-високи заплати не ни трябва нова електроцентрала, а по-нисък разход на енергия. Ако искаме по-малки сметки за ток вкъщи не ни трябва нова централа, а по-добра изолация.

България в момента може да произвежда 50% повече електричество, отколкото е върховата ни консумация. А тази консумация ще пада с подобряването на енергийната ефективност. Плюс това броят на домакинствата намалява, а някои жилища се газифицират – тези фактори също водят до понижаване разхода на електроенергия. Така единственият ефект от добавяне на нови мощности ще бъде намаляване на средното натоварване на централите и от там увеличаване цената на тока. Една от тайните на ниската цена на тока от АЕЦ „Козлодуй“ е, че натоварването на тази централа се поддържа високо за сметка на другите централи. Сега само с два реактора „Козлодуй“ произвежда годишно почти толкова енергия, колкото с 6 реактора преди 10 години. Добавянето на голяма нова мощност ще увеличи цената в цялата система, вкл. и в „Козлодуй“.

Колкото до износа, при очакваната висока цена на тока от „Белене“ (прогнозата е за 146 лв/Мват, докато АЕЦ “Козлодуй” получава по около 42 лв.) ще се получи това, което направи Иван Костов на времето – сключи договор за износ към Турция по цена, много по-ниска от тази в България. Пак ще трябва ние да плащаме скъп ток, за да компенсираме евтиния износ. Обещанията за евтин ток са поредната заигравка на политиците с народа. Давайте да строим АЕЦ “Белене”, защото иначе цената на тока ще се вдигне. А откъде ще се вземе този евтин ток, щом цената му от централата изначално е висока? Или ще построим „Белене“, за да храним съседните държави и посредниците да прибират комисиони? Толкова ли сме богати и глупави?
Цената на централата ще бъде от порядъка на 1/4 от БВП на България. Това е страшно много! Ако тези пари се инвестират в образование и наука, това със сигурност ще доведе до много по-голям просперитет за страната. Дали въобще има друга държава в света, която да е инвестирала в един единствен проект 1/4 от своя БВП? Може би фараоните в древен Египет са правили това – с пирамидите. Ние пирамиди-гробници ли искаме да строим? А какво друго е една излишна атомна централа на огромна цена, в земетръсен район, която ще произвежда ток, който не ни трябва, и ще генерира хиляди
тонове радиоактивни отпадъци с период на полуразпад 24 хиляди години? Ако е за радиоактивни отпадъци такива си имаме и сега – всяка година от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” се натрупват около 45 тона силно радиоактивно отработено гориво. Пред да кажем “ДА” на този референдум ще трябва да помислим и за съхранението на допълнителните радиоактивни отпадъци, които ще се генерират, и за обезопасяването на радиоактивните съоръжения и области, където са функционирали централите. Това означава, че ни трябват държавници с дългосрочно мислене и искрена загриженост за поверената им държава. Надали някъде по света могат да се намерят държавници, които да мислят хиляди години напред, а тук всички знаем, че дългосрочното мислене е в рамките на мандата. Можем ли да доверим на подобни хора бъдещето на децата и внуците си?

Проект от подобен мащаб изисква отговорни държавници. Такива, на които може да се вярва, а може ли да се вярва на нашите? Всички знаем, че у нас покрай властта се краде. Краде се много! Дори да има начин да се построи евтино АЕЦ, у нас това няма да стане евтино. Ще има анекси към договорите, ще има комисиони и скрити такси. И никой не може да гарантира, че въпреки неколкократно по-високата цена ще се използват качествени материали и контролът върху строежа ще е такъв, какъвто трябва. А това не е МОЛ, ако тук нещо се счупи заради некачествен материал или недоглеждане на теническите ръководители резултът ще е много по-страшен от паднала козирка върху главите на няколко човека.
Нека кажем категорично НЕ на подобни мегаломански проекти, всеки такъв цели поредния грабеж над българския народ!

Репортажи от пресконференцията:

„Обединени за глобална промяна“ апелират „не“ на референдума

“Обединени за глобална промяна” искат законови промени за референдумите

Видео от новините на телевизия Евроком Царевец:

7 thoughts on “Позиция на гражданска група „Обединени за глобална промяна“ относно предстоящия референдум”
 1. Бла, бла, бла , бла. Ето казах същото, което каза и „гражданското обединение“. И на мен ми паднаха в очите. За вот агитират… глупаци. Вот ще ми дават. Опасност имало. Че тя опасността премина вече бе, плешивко. Вече е дошло лошото, какво се стряскате от референдуми. Нула политическа и социална далновидност.

 2. Явно не ти е ясно как работи пряката демокрация! При положение, че сме хора с различни разбирания и възгледи, а решаваме всичко с консенсус, това е оптималният вариант. По-голямата част бойкотираха, но имаше такива, които бяха за „не“. И понеже много знаете да критикувате, не съм видял в другите градове да действа друга група(толкова голяма) по подобен начин. Лек ден!

 3. Пряката демокрация е за наивниците. Консенсус между теб и мен по този въпрос няма как да има. Как ще се справи пряката демокрация с такива като мен, когато няма консенсус?
  Аз не гласувах, не защото бойкотирах. Никога през живота си не съм гласувал, защото знам как работи манипулативния популизъм.
  По-голямата част не гласуваха, защото ги мързи или им е студено и не им се занимава с глупости. Това е кристалната логика. И точно тук пряката демокрация търпи неуспех. Защото е невъзможно на този етап да се иска от хората достатъчно политическа култура, че да осъзнаят демокрацията като явление. Същата логика трябва да Ви подсети, преки демократи, че волята за промяна трябва да се налага насила и ежедневно със занимателни игри. По подобен начин, по който децата започват да учат в 1-ви клас. Консенсус няма и не бива да има, защото съпоставката ,която правя – първокласници и гласоподаватели-телевизионери е доста точна. В този ред на мисли накрая ще се окаже, че и демокрация няма и не бива да има. Остава план, повеля и марш. Звучи военно и авторитарно, но това е моя „оптимален вариант“.

 4. Бравос , Пешо , право думаш ! Би било добре да споделиш по-подробно за плана, повелята и марша, да не се окаже, че напълно споделяме идеи.

 5. Много импотентна изглежда тази гражданска групичка. Аргументацията им се крепи на хипотези, брътвежи, заклинания, лов на вещици. Казват 1% извадени от контекста данни и чисълца, после ги обгръщат с още 99% лъжи и хипотези. Има израз Wishful thinking (пожелателно мислене):
  „…ако тук нещо се счупи заради некачествен материал или недоглеждане на теническите ръководители…“. Как пък досега не се случи с Козлодуй, като сме толкова некачествени?
  „Цената на централата ще бъде от порядъка на 1/4 от БВП на България. Това е страшно много! Ако тези пари се инвестират в образование и наука, това със сигурност ще доведе до много по-голям просперитет за страната.“ – Тотална манипулация! Как ще се дадат за образование и наука, бе, милички? Парите няма да са от държавния бюджет, че да ги пренасочваш! Ще са целеви заем, даден от външна банка конкретно на фирмата АЕЦ „Белене“, която ще е с 51% участие на фирмата НЕК ЕАД и 49% частно участие. Ще се връщат пак от фирмата АЕЦ „Белене“, а не от теб или мен. Държавата само МОЖЕ да стане гарант, за да намали лихвата. Ако не иска да стане гарант, просто лихвата ще е по-висока. 1/4 от БВП- хахаха, че това ли е много, бе милички?!? Това ще е най-евтината централа на MW в света, направена с вносни реактори.
  Всеки, който има поне малко разум и дългосрочно мислене, знае колко е изгодна Белене. Доказаха го даже Worley Parsons и HSBC. Всичко, което се говори срещу централата са брътвежи, заклинания и хипотези, гарнирани с огромна доза лъжи, които се повтарят, докато не почнат да бъдат възприемани за истина. Както лъжите за оръжията за масово унищожение на Садам Хюсеин – всички трябваше да вярваме, че се готви да унищожи света всеки момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40