- Без Лого - https://bezlogo.com -

Антитерористите обявиха за издирване двама от „Конспирация на огнените ядра“

ScreenHunter_50 Feb. 19 15.36 [1]

Акция в домовете на двама младежи, за които се предполага, че са участвали във въоръжените банкови грабежи във Велвендо и Филотас провеждат през последните часове гръцките антитерористи.

В петък срещу заподозрените, на възраст 22 и 23 години бяха издадени заповеди за арест. Според източници съществуват улики за тяхно участие и в бомбения атентат в търговския център „The Athens mall” преди месец. В заповедите за арест се посочва, че двамата са обвинени за участие и съпричастност към терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”, както и за съучастие в грабежа на клона на Земеделска банка в село Филотас до Флорина.

И двамата са студенти. Единият в университета в Пирея, а другият – в Химическия факултет на Политехническия университет в Атина. Според полицията единият е „син на много активен синдикалист, който преди няколко години бе станал обект на побой от страна на членове на отрядите за борба с масовите безредици”. Както посочва високопоставен представител на министерството за защита на гражданите другият е „син на военен офицер от запаса от региона на Ламия. И двамата са студенти в университети в област Атика и са се присъединили към анархистките среди през последните две години”.

От полицията издирват както тях, така и още двама заподозрени: мъж и жена, които са присъствали на опита за обир във Велвендо. Властите изразяват опасенията си, че групата може да готви ново въоръжено нападение.

В късния следобед гръцката полиция оповести данните от личните карти  и представи снимки на двамата издирвани по заповед на прокуратурата на атинския Апелативен съд. Става дума за Фивос Харисис – Пулос, роден през 1990 в Атина и Анаргирос Далиос , роден през 1991 също в Атина.