На 31.01.2013 г., беше приет Общият устройствен план на община Велико Търново, но със съществена промяна спрямо досегашния му вариант. Успяхме до голяма степен да опазим горската местност северно от града от застрояване, въпреки силния натиск на заинтересовани лица и слабата гражданска активност. Чакат се и решенията по две съдебни дела, след които ще знаем дали тази страница вече е затворена, или борбата ще трябва да продължи.

ScreenHunter_01 Feb. 03 11.01

Публикувамe изказването на Господин Гюров на сесията, което направи в качеството си на гражданин и представител на неформална група „Обединени за глобална промяна“. Словото му беше прекъснато от ръководството на Общинския съвет, поради изтичане на времето (3 мин.), след като го намериха за обидно на места, превръщайки го в директни пререкания. Всички останали говориха свободно по 5-10 минути.
Изказването е подготвено предварително и без знание за договорката, която са постигнали предната вечер след височайше обаждане.

Уважаеми общински съветници, граждани и журналисти,

Първо искам да обърна внимание на някои странни моменти по дългия път на този Общ устройствен план до тази зала. Странни всъщност по критериите на цивилизования свят, но обичайни за България.
Планът мина през две обществени обсъждания, не за друго, а защото законът го изисква. Нито едно предложение на гражданите, постъпило на тези обсъждания, не беше взето под внимание. Почти нямаше и общински съветници на тях. Повечето хора, които сега ще гласуват за плана, не бяха там.
Миналата седмица планът мина и през общинските комисии. Присъствах на трите най-важни в този процес. Други точки се дискутираха, обърнаха внимание даже на ПУП за 5 електрически стълба край някакво село. Но не и на Общия устройствен план на Общината! Общо в трите комисии към докладчика беше зададен един единствен въпрос, и то съвсем формален. Планът беше гласуван ей така, без питания и дискусии! Единствените дискусии се опитахме да породим ние, няколкото присъстващи граждани.
А сега за гората.
Искам да подчертая, че цялата местност северно от града, предвидена за застрояване, е бивша държавна или общинска собственост, залесена на обществени начала. Сега тя е частна. Специално за парцела до квартал „Картала“ ще цитирам думите на земеделския министър Мирослав Найденов от юни миналата година:
„Заменката на 53 декара гора в околностите на Велико Търново срещу мазе е пладнешки грабеж. Случилото се тук е част от схемата за източване на държавния и общинския фонд … Тук съм, за да кажа, че справедливостта трябва да възтържествува и Министерството на земеделието ще подкрепи становището на „Велико Търново за гората“.
Най-страшното в една държава не е материалната нищета, а загубата на усещането за справедливост и ред. Затова България е на последно място в международните класации за щастие, макар че има много по-бедни страни. ГЕРБ спечели парламентарните избори благодарение на обещанията за справедливост и възмездие. А тук преди кметските избори и г-н Панов, и другите партийни лидери подписаха, че ще защитят гората. Дошли сме да видим как ще си изпълнят обещанието. Дошли сме да видим в тази зала пак ли са седнали маскара до маскара, или хора с достойнство.
Тази далавера беше започната от Драгни Драгнев, когото не се посвенихте да направите почетен гражданин. После беше развихрена от Румен Рашев, когото предишният парламент отърва от съда чрез престъпния закон за амнистията. Тук и сега е финалната стъпка. С какво ще ви запомним? Вие решавате.
Някои днешни собственици на имоти в гората може да претендират, че са добросъвестни купувачи. Няма добросъвестен купувач на крадена стока! А всички знаят, че тази стока е крадена. Чували сте как са постъпили в САЩ с Ал Капоне, като не могли да го осъдят за мафиотска дейност. Осъдили го за неплащане на данъци. Ние в България такива подвизи от обществените служители вече не очакваме. Но очакваме от вас да направите нужното в случая, за да ограничите размера на публичните щети. Най-малкото, не сте длъжни да давате за застрояване териториите, на които още не е сменено предназначението. Освен това съвсем скоро ще излязат решения по съдебни дела, изчакайте поне тях.
Няма да приемем оправдания, ако не го направите. Вие решавате дали този район ще бъде гора или строителна площадка, властта е във вашите ръце. Ако не направите необходимото, ще смятаме, че сте купени. Няма друго логично обяснение.

Призоваваме ви да гласувате против или въздържал се. Този план може да бъде коригиран и приет по-късно, няма закъде да бързате. Бързат само тези, които ограбиха града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40