На 1 февруари 2013г, група от около 10 души, въоръжени с автомати, напада посред бял ден, два банкови клона в град Козани, Северна Гърция. Без да пострада нито един клиент или служител, нападателите експроприират от касите на банките около 170 хиляди евро и изчезват с два автомобила. Преследването им започва веднага, ръководено от гръцката служба за борба с тероризма и спец-части. Един младеж е арестуван още същия ден, още трима са арестувани на 2 февруари. Четиримата са на възраст между 19 и 22 години и са обвинени в съпричастие с организацията „Конспирация на огнените ядра“.

Тъй като не става въпрос за обикновени криминални престъпници, а за политически мотивирани „терористи“,  гръцката полиция решава да действа изключително брутално спрямо задържаните – пребити са при арестите, след като са отведени в службата за борба за с тероризма, ги бият още четири часа, с покрити лица и ръце завързани за столовете. За да не стане скандал, снимките на задържаните изпратени от полицейския прес-център до медиите, са обработени с програмата фотошоп – раните са прикрити. Но с това си действие полицията постига обратен ефект – скандала става огромен, в анархистката общност предизвиква гняв, а без да изразяват подкрепа за задържаните анархисти, против действията на полицията, които са сравнени с насилието в Гуантанамо, се обявява цялата извънпарламентарна левица, както и парламентарните СИРИЗА, ККЕ и ДИМАР.

Détenu2Retouche

alloiosi-443x500

Публикуваме изявление на трима от арестуваните анархисти, направено днес 6 февруари 2013г:

Искаме да кажем няколко думи от килиите на центъра за задържане, в който ни държат като заложници, за да заявим нашите цели и намерения и да изясним нещата във връзка със скорошните събития.

Като анархисти, ние считаме извършването на банков обир за съзнателен акт на съпротива, тъй като с нашите действия не сме целели да натрупаме лично богатство. Атаката срещу „храмовете на капитализма“  е част от нашата цялостна революционна дейност.

Колкото до мъченията на които бяхме подложени от репресивния апарат, ние не искаме да наблягаме на това и да се държим като жертви.
Не очакваме нищо по-малко от враговете на свободата. Нека не забравяме колко много хора са били пречупени в техните полицейски управления и техните затвори.

Нека белезите от мъченията срещу нас се превърнат в още един повод гневът ни да се излее в действия.

Срещу институционалните представители на правосъдието нашата позиция ще бъде непримирима и упорита.

НИЕ НЯМА ДА ИМ СЪТРУДНИЧИМ – НИЕ НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМЕ!
ДА ЖИВЕЕ АНАРХИЯТА!

Анархистите
Никос Романос
Андреас-Димитрис Бурзукос
Янис Михалидис

ПС. Ще последва и по-дълго изявление и от четирима ни относно нашето дело.

250626_604646889550474_1263589493_n

Превод на изявлението от английски: А.

Протест за солидарност със задържаните пред сградата на съда в Козани, 6 феруари:

2 thoughts on “Изявление на трима от анархистите арестувани за банковия обир в Козани”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40