Окупирай, съпротивлявай се, произвеждай!

„Виждаме това като единственото бъдеще за борбата на работниците.“

Макис Анагносту, говорител на съюза на работниците

Вторник, 12 февруари 2013 година, е първият официален ден от производството във фабриката Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me), под работнически контрол, в Солун, Гърция. Това означава, че работата се организира без шефове и йерархия, а планирането се прави с пряко демократични събрания на работниците. Те обявиха край на неравното разпределение на ресурсите и ще имат равни и справедливи възнаграждения. Фабрика произвежда строителни материали, и те са заявили, че планират да се насочат към производството на стоки, които не са вредни за околната среда.

При безработица достигаща 30%, работниците от фабрика „Vio.Me“, изтощени от големи приказки, обещания и повече данъци, не получавали заплати от май 2011 г., с решение на Oбщото събрание на съюза, заявяват своята решимост да не станат жертва на безработицата, а вместо това, да вземат фабриката под свой контрол.  Идва времето на работническия контрол на Viomichaniki Metalleutiki.

Работниците във „Vio.Me“ спират да получават пари през май на 2011 г., а впоследствие собствениците и мениджърите изоставят фабриката. След серия от събрания, работниците решават, че заедно ще управляват завода. Оттогава, те окупират и защитават фабриката и машините, необходими за производството. Те продължават да достигнат до други работници и общности в цяла Гърция, получавайки огромна подкрепа. Солидарността и подкрепата на всички тези групи, общности и личности, имат важен принос за оцеляването на работниците и техните семейства.

Работническата окупация и контрол не са нещо ново. От 2001 г. насам, има близо 300 предприятия, осигуряващи работа, които се управляват демократично от работниците в Аржентина, вариращи от здравни клиники, вестници, училища, фабрики, печатници и хотел. Опитът е показал, че работниците заедно могат не само да управляват работното си място, но могат и да го подобрят. Примерът на Аржентина се е разпространил на територията на Северна и Южна Америка, а сега в Европа и САЩ. В Чикаго, работниците на New World Windows започнаха производство под работнически контрол след години на борби с бившите собственици и шефове. И сега в Гърция, работниците отново показват, че пътят е само един – работнически контрол и пряко-демократично самоуправление.

„Ние призоваваме всички работници, безработните и всички онези, които са засегнати от кризата, да вземат пример от работниците на „Vio.Me“ и да ги подкрепят в усилията им да приложат на практика убеждението, че работниците могат да работят без шефове!

С възстановянето на дадената фабрика, основен въпрос е финансирането. Съюзът на работниците има бизнес план, който е устойчив, но ще отнеме време, за да потръгне. Тези първи месеци са решаващи. Финансова помощ може да направи всеки.

viome

Пряка финансова подкрепа може да бъде изпратена на Работническия съюз на „Vio.Me“ в Солун, чрез Международния сайт за солидарност: viome.org

Въпроси могат да бъдат изпращани на: protbiometal@gmail.com

Подписано от:

солунска инициатива „Солидарност“, Брендън Мартин (Работнически свят), Дарио Азелини и Марина Ситрин

Превел за информационен сайт „Безлого“:

Инферно

10 thoughts on “Окупирана гръцка фабрика започва производство под работнически контрол”
  1. Да не забравите да ни държите в течение с развитието на тази новина като фалира предприятието.

  2. Да те „фалират “ анадолските манафи, дирник съдран. Едно хубаво нещо стана в тази Гърция за толкоз време и веднага се намери капацитет който да вещае фалити. Нека фалира, но те поне ще се опитат а ние лапаме мухите и чакаме и си втълпяваме, че властта и бизнеса ще станат по-отстъпчиви просто ей така, щот сме Европа !
    Сега обаче, ще видим дали ще обявят за този феномен по БТВ-то.

  3. Всяко зараждане на комунистически строй изглежда на наивните много справедливо и розово, но после става страшно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40