Кой е Траян Маречков? Защо никой не спомена за него?  Беше забравен, медиите не го отразиха! Почетоха го само протестиращите!

Траян е момчето, което първо се самозапали, във Велико Търново! Изкараха го просто луд, който си е драснал клечката! Никой не се поинтересува що за човек е, защо реши да отнеме живота си по този начин. Днес се навършва точно месец от кончината му. Почивай в мир! И дано саможертвата ти не е била напразнa!

188832_354342231338261_2027453381_n

В петък се състоя помен на мястото, на което се самозапали. Ще публикуваме текста прочетен от негова близка:

Тук, на това място, за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети – той беше близък, но за всички нас, той беше един добър съгражданин. Изричам мислите си, четейки ги, защото емоциите и чувствата ми са прекалено много, а в този лист подредих всичко. Това, което със сигурност мога да кажа е, че Траян беше един много умен и чувствителен младеж. Той открито заявяваше мнението си, бореше се за правдата на всеки, готов беше да пожертва и живота си за правдата, и го направи. Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден – това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатият, когото познавам. Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен. Той не успя да остане безучастен, виждайки как една майка едва успява да покрие основните нужди на детето си, как един пенсионер брои жълтите си стотинки за хляб, как един млад човек не успява с месеци да си намери работа и най-вече как много от нас, не обръщат достатъчно внимание за тези факти. Ние оставяме виновниците за всичко това безнаказани. Ние не се съпротивляваме. Ние позволихме нашата държава да стигне до това положение и именно ние трябва да сложим край на тези абсурди. Затова се бореше той. Това искаше да каже на всеки: „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа”. Това бяха предсмъртните му думи. Нима не е достатъчна саможертвата му, за смъртта му няма виновни и невинни. Виновници ставаме само ако направим тази саможертва безсмислена, ако продължаваме да мълчим, затворим очите си за пореден път и отново застанем на колене пред поредната присъда. Така аз почитам паметта му, заставайки зад неговата кауза и мисля, че именно това е начина да го направим всички”.

Траян беше близък до групата „Обединени за глобална промяна“ във Велико Търново. Имаше свои идеи и мечти, които не успя да осъществи!

2 thoughts on “Да си спомним за Траян Маречков”
  1. Tраян Маречков е от младите хора на нова България ,които дават смисъл на нашия народ да се бори и да оцелее като нация!

  2. Самоизгарянето е ритуална саможертва, ХОЛОКОСТ, който с трагична категоричност ни показва, че живеенето не е самоцел. Нима е лудост да преодолееш страха и болката, дори да отречеш живота, в търсене на смисъла да се живее? Не мисля…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40