Tzipras

Поздравително съобщение от Президента на Парламентарната Група на Сириза-Обединен Социален Фронт, Алексис Ципрас до партия „Българската левица”

Скъпи приятели,
Скъпи другарки и другари,

Със съжаление ви уведомявам, че политическите ни цели в Гърция и неотложните политически задължения, които имаме откакто станахме силна опозиционна сила от юни миналата година ми попречиха да присъствам на вашата среща в София.

Въпреки това, позволете да изразя някои от своите мисли и с това да дам своя принос за дискусията и своята подкрепа за левите и прогресивни политически сили в България.
Гърция, България и Европа като цяло не се сблъскват само с икономическа криза. Истината е, че много страни от континента ни се сблъскват с процес, който добива мащабите на хуманитарно бедствие.
Неолибералният елит, който е начело на правителствата ни и Европейския Съюз прави всичко възможно да спаси своите банки, своите печалби, своите мултинационални офшорни компании. Този елит не се спира дори да атакува милиони от европейки работници и да ги осъди на безработица, мизерия, глад, бездомност и дори самоубийство.

Българите вече усетиха последиците от доминирането на неолибералната догма, много преди кризата да избухне в Гърция. Поради грешен модел за растеж и неолиберална конкурентоспособност, вие станахте свидетели на разраснали се приватизации, оскъпен стандарт на живот и нехуманно ниски заплати и пенсии.
Три години след отприщването на кризата в Гърция и налагането на трите последователни меморандума от гръцките правителства и Тройката, гърците страдат от сходна варварщина.

Нашите врагове отдавна са се обединили – консерватори, социалдемократи, либерали и популисти управляват заедно, те взимат всички тези варварски решения заедно, те заедно са допринесли за този безпрецедентен финансов авторитаризъм, който днес разрушава демокрацията в нашите страни и ЕС. Сега е именно моментът, в което ние, тези отдолу също да обединим нашите сили, в един европейски социален и политически фронт срещу варварщината на мизерията, срещу кошмара на безработицата, срещу разрушението на демокрацията.
Хората от Гърция, България, Португалия, Испания, Италия, Ирландия, Кипър- хората от Европа нямат какво да губят. Напротив – те имат общ опонент, от когото да се отърват.

За да можем да постигнем тази общ цел – ни трябва да се обединим. Обединение от работници и безработни, обединение на всички потиснати социални класи, обединение на социалните движения и преди всичко ние се нуждаем от обединение на всички леви и прогресивни сили, които се противопоставят на неолиберализма и искат да допринесат за нов курс на нашите страни и за Европа.

SYRIZA-USF и всички леви сили водят битка за това. Това е единственият избор, единственият начин да победим тази обедняваща стратегия и отново да изградим нашите страни и Европа върху основите на солидарността, демократичността, на основите на социалното и екологично издържано развитие.
Нашите опоненти могат да изглеждат непобедими, но безпрецедентният пример на Гърция по време на изборите през юни 2012 за пореден път показа, че ние сме на прав път да вярваме, че хората могат да променят курса на историята, когато те изберат да превърнат гнева и отчаянието си в масова борба за по-добър живот и по-добро бъдеще.

С тези мисли, аз бих искал да поздравя вашето политическо събитие в София и да предам своите най-топли чувства на солидарност от страна на всички членове и приятели от Сириза на българите и на партия „Българската Левица”.

Алексис Ципрас
Aтина,18 март 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40