578526_541284375912479_1893807533_n

В Любляна ври и кипи!

От три месеца, хората в Словения са се дигнали на бунт, децентрализиран и доста масов. Протестите дават начало на интезивна(и самоорганизирана) съпротива срещу кризата. Народното надигане започва в град Марибор против корумпираното кметство и общинският съвет, но то е заченато от повече от 20 години политически преход и трупане на капитали, които изостриха неравенството и чувството за отчаяние. (б.пр : сигурно не само аз имам чувство за дежа-вю!)

Една многолика съпротива

Бавната приватизация на обществото никога не е означавала подобрение на нашите условия на живот и сега , тази приватизация е навсякъде отхвърлена. Във всекидневния живот и в практиките, които поставят под въпрос отношенията с властта, се изразява нащият бунт. Както съпротивата, която се разраства почти навсякъде в Европа, това е един процес вземащ многобройни форми на борба и на изразяване на протеста . Всички те са по равно важни и никоя не трябва да бъде игнорирана, отсранена или криминализирана. Точно в това многообразие ние искаме да си върнем властта за контрол над нашите собствени животи и нашето движение не може да бъде окупирано и превзето от лични интереси на различни групи или партии. Мобилизацията отваря път към един процес на възстановяване на пространствата за гражданите, за да могат те да се намесят в дебата относно кризисните политики водени навсякъде в Европа.
Затова ние казваме ,че протестите принадлежат на всички и на всеки един от нас.

Отхвърляне на елитите и на партиите

Още в началото се чу призив да се отхвърли политическият елит без значение за лица от коя да е политическа клика. Покварата на индивидите, които са на власт е само израз на покварата която ние искаме да преборим : самата система. Затова ние имаме нужда да продължим нашата борба до падане на правителството и отвъд това , както и отвъд границите на нашия град и на нашата страна. Ние искаме една различна система базирана върху задоволяването на нуждите за живот на всеки. Никой, измежду властниците няма да ни предложи такава алтернатива безкористно и без задна мисъл. Затова ние трябва да ги наложим – отдолу нагоре!
Затова ние казваме, че никой не ни представлява, и ние няма да дискриминираме никого : Те всичките са свършени!

Държавното насилие

В последвалите месеци от началото на народното надигане, ние станахме свидетели на атаки
една от друга по-агресивни от страна на полицията. Бяхме тормозени в нашите домове и на обществени места ; бяхме пръскани със сълзотворен газ и лютив спрей ; бяхме бити и задържани за дълги периоди по фалшиви причини и обвинения ; бяхме преследвани и съдени. Въставането беше криминализирано! Изпъкването на полицейската държава ни показва, че съпротивата която се случва тук при нас и почти навсякъде в Европа е разклатила тези които са на волана на икономическата и държавната власт. Нашата съпротива се развива въпреки систематичното насилие срещу което сме се изправили и което има негативен ефект върху качеството ни на живот. Банките и финансовите пазари атакуват нашите средства за социално развитие, гонят ни от домовете ни и ни заплашват с дългове. Държавата е готова да извърши мръсната им работа, за да ни удържи докато кражбата приключи.
Затова ние казваме, че има полиция навсякъде но справедливост никъде!

Интернационализиране на борбата

Става дума вече за един бунт който отива отвъд локалните особености в Словения. Той се прицелва в сърцето на една голяма лъжа : срещу тези които претендират, че пазарната икономика и приватизацията на индустрията, и на обществените услуги и блага ще доведат до просперитет на народите. Един „елит“ , който държи в ръцете си плана за една неолиберална Европа, се опитва да ни пробута тази лъжа, и същевременно искат ние да платим за една криза за която ние нямаме никаква вина. Системата акумулира капитали, ние обаче получаваме затягане на колани. Не можем да се борим срещу една транснационална система оставайки затворени в рамките на нашата страна( нация). Трябва да преодолеем локалната идентичност, историческите митове и политическите граници на тази борба.

Затова ние казваме : Да интернационализираме революцията!

Антикапиталистки блок – Любляна.

Превод (не идеален от френски): Тунджа

598638_316645921783315_1409485373_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40