Още през миналия септември се отправихме към Харан, местен бунтовнически град, разположен в югозападния щат Мичоакан, в Мексико. Отидохме, за да отпразнуваме първата годишнина от борба на местното население срещу организираната престъпност и за защита на околните гори.

В продължение на няколко години, горите са били незаконно обезлесени от известния нарко – картел La Familia. Местното население е поискало защита от правителството, но никой им е обърнал внимание. Така на 15 април 2011, жителите на града вземат нещата в свои ръце. Въоръжени с пръчки, камъни и мачете, хората на Харан превземат местните правителствени сгради и полицейски участъци и издигат барикадите по целия периметър на града.

С обжалване и позоваване на различни национални и международни закони, те постигат местна автономия и получават правото да създадат своя собствена форма на управление.

Сваленият общински председател и неговият кабинет биват прогонени от града. Харан сега се управлява от съвет на 12 старейшини и се защитава от доброволна милиция, която използва иззетите оръжия и превозни средства. Днес, една година след въстанието, все още има издигнати барикади на всички четири входа на града.

Местните жители са забранили всякаква политическа пропаганда в рамките на града и отказват да участват в президентските избори, които се проведоха през миналия юли.
Един от членовете на съвета споделя: „Ако правителството има поне малко достойнство, то не трябва дори да се осмели да говори за избори, когато нашата собствена сигурност, тук, е в опасност. Ето защо ние не искаме повече политически партии в Харан.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40