kaput-revolution

Хроника на аферата с „350-те хиляди фалшиви бюлетини“ от Костинброд, която взриви изборите

Избори 2013 преминаха под мрачната сянка на „Капутгейт“ и затова ми се струва важно да разнищим цялата афера с „350-те хиляди фалшиви бюлетини” в печатницата в Костинброд. Нека започнем отначало.
На 10 май Мая Манолова внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. В него тя пише, че е получила сигнал от група граждани, че отпечатани бюлетини са изнесени от печатница „Мултипринт“ в Костинброд и разпространени с цел манипулиране на изборите. „По този начин може да бъде подменен и контролиран вотът на избирателите, като те бъдат принуждавани да гласуват с внесена отвън бюлетина с предварително отбелязан знак „Х“ срещу номера на ПП ГЕРБ“, донася председателката на Общопартийната контролна комисия на БСП. Червената депутатка обосновава сигнала си с принадлежността на собственика на печатницата Йордан Бончев към ГЕРБ, с мъкнещите чували с бюлетини депутати от ГЕРБ на местните избори и със съмненията на соцапарата, че е бил манипулиран президентския вот през 2011 г.
Манолова предлага на главния прокурор да установи дали е извършено престъпление и да заведе дело по член 169г. – касаещо „група, извършваща престъпления срещу политическите права на гражданите“.
Същия ден по-късно юристконсултът на БСП Аглика Виденова изпраща втори сигнал до прокуратурата, в който твърди, че транспортна фирма “Карина СПС” на Андрей Иванов, упълномощена да извърши превоза на бюлетините, се готви да ги достави със свои камиони и бусове по избирателните райони. Бюлетините щели да бъдат скрити в специално направени за целта тайници с двойни дъна. /Същият ден от „Позитано“ долита и трети сигнал – че група в „Информационно обслужване“ се кани да извърши манипулация на електронния вот, но тя не касае пряко „Капутгейт“/.
Прокуратурата се задейства и разпорежда на група от ДАНС, придружена от експерт по полиграфия, да направи оглед в печатницата и да разпита споменатите в сигнала лица.
ДАНС изпълнява задачата и излиза със справка, в която пише:
„След кратко разяснение на технологичния процес от момента на спечелване на обществената поръчка до складиране на бюлетините, господин Бончев е развел проверяващия екип от ДАНС в помещения, където са оставени на съхранение 4 броя палета с опаковани в тях бюлетини, отпечатани по три на всеки лист хартия. Листата хартия с отпечатани на тях бюлетини бяха в тяхната си цялост, т.е. изборните бюлетини не са били рязани, сгъвани и лепени. Видимо опакованите листа хартия са намачкани и нацапани. След това проверяващия екип е заведен в друго помещение склад, където се съхраняват около 10 палета с бюлетини. Част от тях ненарязани и несгънати, друга част нарязани, сгънати и слепени в кочан. При първоначалния преглед не бяха установени белязани бюлетини. Констатирано беше, че складът, в който се съхранява така наречената макулатура не е заключен и липсва част от заключващия механизъм – патрона на бравата“.
Именно въз основа на тази справка Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. До вечерта на 10 май са разпитани собственикът и съпругата му, икономическият директор, главният технолог, а изпратеният с ДАНС експерт Божидар Василев излиза с категорично заключение.
На 11 май по обяд ТВ7 гръмна, че ДАНС и прокуратурата са хванали фалшиви бюлетини в печатница на ГЕРБ, а Николай Бареков започва звездния си панаир с участието на водещите опозиционни партии. В 17 часа Софийска градска прокуратура наруши мълчанието си и излезе с лаконично прессъобщение:
„350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини са открити в печатница “Мултипринт” – Костинброд, извън количествата, по договора с Министерски съвет за отпечатване на бюлетини. След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10 май 2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт” в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели.
В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. До 8 май 2013 г. „Мултипринт” ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества.
Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана“.
Именно прокурорското прессъобщение се превърна в опорна точка на Бареков, БСП, ДПС и останалите, които затръбиха, че се готви най-чудовищната манипулация на вота и е извършен опит за държавен преврат.
Както се вижда от справката на ДАНС, прочетена от прокурор Борислав Сарафов, прокуратурата лъже за „350-те хиляди отпечатани и готови за експедиция бюлетини“. В документа на българското ФБР пише: „Част от тях са ненарязани и несгънати, друга част нарязани, сгънати и слепени в кочан“. Намерили са ги в незаключен склад заедно с останалия брак и изобщо не са подготвени за изнасяне. Прокурор Роман Василев заяви, че

медийният теч е провалил работата на прокуратурата

по другия сигнал – за камионите с двойни дъна, които е трябвало да превозят готвените бюлетини.
В показанията си собственикът на печатницата Йордан Бончев твърди, че до 8-и май там е имало служители на МВР, които са наблюдавали производствения процес. Освен това „Мултипринт“ разполага с видеонаблюдение /82 камери/, сигнално-охранителна техника и портиери.
В експертизата на вещото лице Божидар Василев, която е изготвена още на 10 май, се казва:
„Бяха ни показани 4 палета с брак от печатната машина. Брака /макулатура/ представлява отпечатани от двете страни листа с по три бюлетини, използван за настройка на машината.
Беше ни показано помещение с неизвестен брой отпечатани бюлетини, представляващи брак от другите процеси /сгъване, лепене/ и напълно годни бюлетини, представляващи надтираж по думите на г-н Бончев.
Намирам обясненията на г-н Бончев за оправдани поради следното.  В полиграфическото производство за изпълнението на всяка поръчка /отпечатване/ се предвиждат т. нар. макулатури. /брак/ или хартия, служещи за настройка на машините и брак от самите процеси /зацапани и смачкани листа и бюлетини/. Макулатурите и брака се определят по т.нар. разходни норми в зависимост от процесите и машините, през които минава изделието. 
С приближение процента на брак тази норма варира в рамките на 4-5 процента. Тъй като всяко предприятие може да определя нормите на брак в съответствие и амортизацията на неговите печатни и други машини. Намирам за напълно нормално количества брак, представляващи отпечатани листа и напълно годни бюлетини да останат след отпечатването„.
В експертизата има нещо особено важно. Бончев още в самото начало на акцията казва на ДАНС, че в склада се съхранява надтираж.

За понятията „технологичен брак“ и „надтираж”

Понеже всички тутакси станаха специалисти в печатарството, и аз ще се осмеля – от 17 години работя в печатни издания, бил стотици пъти в печатници, а и се консултирах с колеги – технолози и печатари.
Всяка печатница работи с тираж нето и тираж бруто, като вторият включва и технологичния брак. Технологичен брак се води всичко, което е излязло от машините, но не е разпространено – тоест самият брак плюс надтиража.
Както експертът Василев подчертава:
Първо, има брак от печатането, получава се при настройката на машините и самите процеси – „макулатура“.
Второ, има брак при последващите действия – рязане, сгъване и лепене. Този брак по думите на главния технолог на „Мултипринт“ е бил предвиден да бъде в рамките на 2%.
Трето, винаги има надтираж. Печатат се повече бройки, за да има  ако печатното изделие се повреди при превоз, влагане, разопаковане и други манипулации, както и в случай, че се наложат допълните количества или нещо изчезне по пътя.
„Между 0.50% до 5% може да бъде надтиражното производство на една печатница“, коментира пред „Фокус“ депутатът от БСП Петър Кънев, чиято печатница отпечата протоколите за изборите. /В случая с „Мултипринт” тиражът е 8 343 000 бюлетини, от които 5 на сто представляват 410 хиляди бюлетини/.
Според него когато нещо се печата, винаги се пуска по-голямо количество, за да може да остане. Защото обратното е по-трудно – да се прави отново подготовка за печат.
„Когато става въпрос за печат на интегрални бюлетини тиражът за София например е огромен, а за Ямбол е много по-малък. Тогава е логично да се пусне малко повече“, допълни Кънев.
Той знае какво говори – 15 години е печатал бюлетините за изборите. Ако ДАНС отидат и в неговата печатница, вероятно ще намерят и надтиража му от протоколи. Бюлетините не са документ на специален отчет, не са в режим на ценни книжа и тяхното печатане не е нарушение на закона само по себе си.
Именно този надтираж са намерили и арестували ДАНС в Костинброд. Във всяка друга печатница, в която бяха отишли, щяха да намерят същото.
На пресконференцията си прокурорите на Сотир Цацаров изнесоха информация, че на три пъти от склада на печатницата са доставяни бюлетини – за Районните избирателни комисии в Триадица /335 броя/, София-област /1 880/ и на ЦИК за мостри по 10 парчета от всеки вид. Това е нарушение на Изборния кодекс, тъй като при недостиг избирателните комисии трябва да се снабдяват от РИК-овете, а не директно от печатницата.
В същото време икономическият директор на „Мултипринт“ Георги Иванов

не е изнесъл нелегално тези бюлетини,

а по нареждане на възложителя на поръчката ги е предал на официални лица – ръководства на избирателни комисии с приемо-предавателен протокол. Прокурорският екип на Цацаров изрази удивление как така годни бюлетини са взети от склада с технологичния брак. А можеха да просто да прочетат експертизата и да питат който и да е печатар.
На пресконференцията си главният прокурор Сотир Цацаров изрично подчерта, че нямат данни досега от печатницата да за изнасяни нелегално бюлетини. Държавните обвинители показаха снимки на палетата с бюлетини, върху които имаше надписи на различни градове, а също и на „Външно министерство“.
Подтекстът на внушението бе, че за тези градове са били предназначени бюлетините. Ако се замислим, то е нормално надтиражът да бъде подреден и обозначен с табели – всеки по-съвестен склададжия би го направил. Освен това ако следваме прокурорската логика, то надписът „Външно министерство“ би трябвало да означава, че ГЕРБ се кани да разнася бюлетините със самолети в чужбина.
В доноса на Мая Манолова твърди, че бюлетините се попълват със знак „Х” от ГЕРБ и се дават на избирателите. Това е голяма безсмислица, тъй като редът за купуване на вот е следният – дават ти  30-50-100 лева и ти отиваш и сам си попълваш бюлетината. Никой не е толкова луд да разкарва бюлетини из цялата страна и да прави сложна организация, изправяйки се пред риска да бъде хванат.
За технологията „индианска нишка”, която се прилага при ултранеграмотните купени избиратели, се изисква само една бюлетина за старта на нишката. Първият платен човек влиза с предварително попълнена бюлетина в секцията и гласува с нея, а после изнася празната бюлетина.

„Индианската нишка”

и другите подобни техники обаче са невъзможни при бдителна избирателна комисия, която се състои от представители на всички партии, включително и на БСП.
На всяка бюлетина се слагат по два печата на секцията, в която се гласува. Освен, че са с номера на секцията, печатите се нараняват по уникален начин – реже се от меката част и отпечатъкът вече не е фабричен. Прави се протокол с три отпечатъка и се подписва от членовете на секцията.
Единственият начин за подправяне е да се купи цяла Секционна избирателна комисия барбар с наблюдателите и застъпниците, както и да се създаде организация за пренос, опаковане, попълване, подписване и подпечатване на самите бюлетини и протоколи. Нещата се уреждат далеч по-мирно и тихо с 50 лева на глас, а съм далеч от мисълта, че ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” не са пазарували вот на воля. Поради изброените причини разкарването на палета с бюлетини из цялата страна е напълно излишно и опасно.
Няма нужда Цацаров да се тръшка кой е подшушнал на ТВ7 за проверката на ДАНС и прокуратурата, заради което е провалено разследването – след като Мая Манолова е изпратила доноса, очевидно цялото „Позитано” е знаело за активното мероприятие.
Лъжливото прессъобщение на прокуратурата позволи на Николай Бареков да изпадне в продължителна истерия в деня за размисъл с любезното съдействие на повечето опозиционни партии и отделни лапнишарани.
„Скандалът е безпрецедентен. Подобно нещо в България не се е случвало. Това е уникална по мащаб и арогантност подготовка за измама на изборите. Очевидно е, че бюлетините са подготвяни за фалшифициране на изборите“, заяви лидерът на Сергей Станишев. В изборния ден лидерът на БСП допълни: „Скандалът с фалшивите бюлетини е заговор срещу свободата, конституцията, демокрацията. Мащабът на този заговор е безпрецедентен“.
„Фалшифицирането на изборните резултати, подмяната на вота на суверена, представлява, по същество, опит за държавен преврат и насилствено за вземане на властта в републиката”, коментира и Лютви Местан в деня за размисъл.
Бареков реши, че няма да го оставят жив до вечерта, а следващият изборен ден отново прекара в подстрекателска кампания, като погази Изборния кодекс. Лъжливото прессъобщение на прокуратурата определено повлия върху нагласите на избирателите – мнозина останаха вкъщи, отвратени и убедени, че вотът им вече е подменен. ГЕРБ загуби няколко процента, БСП привлече почти целия наказателен вот. Брилянтната черна операция опорочи изборите лиши и малките партии от всякакъв шанс да влязат в парламента.
Грандиозната машинация бе замислена от БСП и ДПС, и проведена медийната империя на Делян Пеевски.
pechatnitsa-1-434x360

Каква е ролята на прокуратурата?

Доста коварна.
Първо, като последните тъпаци арестуваха надтиража, какъвто има във всяка печатница, отпечатваща бюлетини.
Второ, излъгаха за бройката на годните бюлетини – 350 хиляди е целият брак, а не „отпечатаните и готовите за експедиция бюлетини”. Роман Василев се оправда, че бройката са я взели от показанията на Бончев, който обаче е оценил целия технологичен брак на 370 000. Тоест прокуратурата изобщо не е преброила бюлетините и не е установила колко от тях са годни. Тя не уточни също така, че отпечатването на повече бюлетини не е престъпление, а е стандартна практика.
Трето, прокуратурата премълча за експертизата на вещото лице, което твърди, че не вижда нищо съмнително в склада на „Мултипринт” – нормално е да има технологичен брак и надтираж.
Четвърто, скриха факта, че от самото начало в показанията си пред ДАНС собственикът Йордан Бончев сам е посочил, че в склада има годни бюлетини от надтиража.
Пето, прокуратурата не посочи още на 11 май, че не разполага с никакви данни да са изнасяни бюлетини или да са били подготвяни за изнасяне. Стояли са си в склада и единственото подозрително нещо, което ДАНС е установила, е незаключената врата.
Шесто, прокурорите нямат данни /освен в другия донос на БСП/ някой да се е опитал да вземе бюлетините, да ги превози до съответните райони и да се опита по някакъв начин да ги вкара в урните.
Седмо, прокуратурата трябваше да опровергае мерзките внушения на БСП и ДПС, че се готви „опит за държавен преврат” и „чудовищен заговор срещу демокрацията”. Трябваше да пусне веднага в склада на печатницата медии и наблюдатели, които да огледат и преброят бюлетините, вместо изборният ден да премине в обстановка на невиждани лъжи и брутални обвинения.
Сотир Цацаров е опитен играч и много добре знае какво направи и защо го направи. „Капутгейт” е сценарий, в сравнение с който „партийната книжка на Софиянски” е  пионерска закачка. Това е най-отвратителната машинация, която сме наблюдавали на избори досега, оказала пряк ефект върху вота на българите. Машинация, извършена от прокуратурата по поръчка на олигархията, която отдалеко ни подготвя новата тройна коалиция – БСП – ДПС – „Атака”.
Местан е прав – беше извършен опит за държавен преврат, като българските граждани бяха незаконно и лъжливо облъчени в забранения за агитация ден за размисъл с безогледни клевети и набеждавания на конкуренцията.
Някой ден ден в учебниците по история вероятно ще пише, че Революцията на капутите през май 2013 г. е белязала прехода от мутро-милиционерска към олигархично-прокурорска република. Трябва да се признае, че „капута” Бареков майсторски изпълни ролята на централния палячо в цирка на своите годподари .
Интересно дали като малък Делян Пеевски е обичал да си играе с кукли. Защото сега си има цяло куклено шоу – България.
П.С. Заглавието взех от статус на Иван Бедров във Фейсбук.
2 thoughts on “Капутовата революция от 11 май”
  1. „Подтекстът на внушението бе, че за тези градове са били предназначени бюлетините. Ако се замислим, то е нормално надтиражът да бъде подреден и обозначен с табели – всеки по-съвестен склададжия би го направил. Освен това ако следваме прокурорската логика, то надписът “Външно министерство” би трябвало да означава, че ГЕРБ се кани да разнася бюлетините със самолети в чужбина.“
    :)))

  2. Евала за статията на Руслан ! Той е един от малкото честни и добре подготвени журналисти и точно заради това мисля, че статията и анализа на случая няма да се разпространи от медиите в близките дни по обясними причини. Успоредно с това, сме свидетели на изключително голям цирк от страна на партиите в парламента, целящ замазването на плоско скроените сценарии през последните месеци и пренасочване на напрежението от икономическата криза , решение на която политико-олигархичната класа вижда в подготвяне на стадото за доене, стригане и в крайна сметка заколение.
    Вярвам обаче, че няма да седим със скръстени ръце и празни надежди когато поредния „План за икономическо стабилизиране“ се разбие на пух и прах и парите от данъците на данъкоплатците отидат в ръцете на политическата олигархията, банките и бюрокрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40