uchitelska_stachka

След безпрецедентната учителска стачка, в която взеха участие повече от 100 000 учители, реформите в образованието, диктувани от Световната банка , настъпиха с пълна сила – съкращаване на учители, унищожаване на училища, хиляди деца останаха извън образователната система. Този реформен „успех“ се свързва с имената на тогавашните министър на образованието Даниел Вълчев и министър на финансите, спряган понастоящем за бъдещ премиер от БСП, Пламен Орешарски.
Учителите обаче не са забравили кой съсипа средното ни образование. От синдиката към КТ „Подкрепа“ изпратиха писмо, с което изразяват възмущението си от кандидатурата на Орешарски за премиер.

Синдикат „Образование“ и българските учители са шокирани и безкрайно разочаровани от визирания за кандидат-премиер във възможно бъдещо правителство г-н Пламен Орешарски. Споменът на всички работещи в образователната система за грандиозната учителска стачка през 2007 г. и поставеното тогава на колене правителство на тройната коалиция никак не е избледнял.

За българските учители и интелигенция все още тегнат обидните и нагли квалификации на тогавашния министър на финансите и безморалното сравнение на тези, които 44 дни отстояваха гражданската си позиция със „Седенка“.

Действията на Орешарски бяха подигравка с достойнството и конституционните права на българските учители, на хилядите родители и техните деца и ученици.

С псевдореформата в образованието по идея на Пламен Орешарски, започнала през 2007 г., се закриха 461 училища и близо 100 детски градини, което доведе до обезлюдяване на много населени места, като доказа, че държавата абдикира от своите ангажименти за равния шанс за образование на много български деца и ученици.

Г-н Станишев, учителите в България Ви предлагат да преосмислите кандидатурата си за премиер, а дотогава да помолите г-н Пламен Орешарски преди да влезе в българския парламент да направи публично извинение към педагозите в България и да им поиска прошка. В противен случай събитията от 2007 година и обидите към родното образование ще висят като дамоклев меч над главата на кандидат-премиера.

 

Публикуваме и подкрепяме позицията и желаем да уточним, че поисканото извинение не е в състояние да поправи нанесените щети.
Нужно е хората най-дейно да се противопоставят на готвените нови реформи както в средното, така и във висшето образование, защото е ясно, че които и да са лицата в настоящия парламент и правителството, те са готови да следват същите политики от времето на 2007 г. вредни практики на Световната банка и Европейския съюз.
Това не трябва да се допуска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40