snob12Псевдоинтелектуални писарушки започнаха да делят протестиращите на качествени и некачествени и да подготвят почвата за ГЕРБ vol. 2 – този път ще се вържем ли?

­­­­Случващото се през последните дни кара много хора с право да се радват, че българското общество се учи, макар и бавно и с отчайващо закъснение. Учи се да протестира, учи се да не се дели на партийни агитки, учи се да не търси водачи, учи се да не е лековерно, учи се да се съмнява в системата, а не само в лицата й, учи се да не се отказва лесно, развива имунна система срещу наглостта и безумията. Вече се изписаха и изговориха хиляди думи за събуждането на „гражданското” общество, за тоталното обвързване на олигархията и мафията с партийния, медиен и властови апарат, още много и ще се изпишат.

Точно в потока от коментари и преждевременни анализи обаче се забелязва и капката катран в меда. Този път изглежда разделението  може и да  не мине по линия на агитки от провокатори или подставени трибуни. За сметка на това пък част от самозваната интернет интелигенция,  претендираща да е глас на протеста, започна да чертае разделителни линии между „добрите” и „лошите” протести, и още по-лошо – между „качествени” и „некачествени” протестиращи.

Тази обособена група, съставена основно от изпаднали до блогъри журналисти, виртуални еколози и най-вече обикновени графомани, все модерни, либерални и разбира се – “десни”, със снобски ентусиазъм пробутва тезата как сегашните протести са на идеите, на образованите и интелигентните, обявявайки ги за генетично продължение на протестите срещу Цеко Минев през юни миналата година. На тях се противопоставят протестите от февруари, които са били просто битово недoволство на простите и безпросветни тълпи.

За едни зимните протести са били на тези „които не могат да си платят сметките”, а тези сега са на средната класа, „която плаща сметката в държавата”. Едното било революция на глада, а другото – революция на разума. Еманация на тази противна еснафщина, поне засега, е ето тази долнопробна творба – “Бунтът на масите Vs. Бунтът на разума”, която одобрява протестиращите днес, тъй като били „костюмирани мъже и наконтени жени”. Виж, авторката е силно погнусена от февруарските протестиращи „онези нечистоплътни, рошави, неспособни да структурират изречение, състоящо се от подлог и сказуемо, примати, които да обективират неандерталската си същност посредством псувни, пиене на бири и създаване на хаос”.

Сигурно можем много да се чудим как авторката е направила това сравнение, щом през февруари си е стояла на топло пред компютъра, и дали например онези десетки хиляди, които свалиха наглия варненски кмет, също са част от презряните от нея тълпи получовеци. Това обаче би било загуба на време, тъй като целта на тази словесна диария е прозрачна – да задоволи болезнения комплекс за елитарност на авторката. Трудно обаче може да се игнорира цялата група такива типажи, които чрез словоблудствата си си самовнушват чувство за превъзходство и значимост, а този рефрен започна да се прокрадва и в останалите медии.

Както  писах  тогава,  “традиционните” виртуални граждански активисти и анализатори не припознаха февруарските протести, защото  и протестите не припознаха тях. Тогава всичко тръгна от отчаяни хора, чиито вълнения не включваха най-актуалните туитове и фейсбук статуси. Поради това и виртуалната интелигенция не можеше да се изживява като ментор и глашатай на недоволството, докато се поклаща на стола в офиса; поради това и  високомерно го заклейми като битово, необразовано и  безсмислено.

Да, сегашните протести са по-лицеприятни. Да, през февруари различните ръкави на мафията успяха да инфилтрират невъобразимо количество идиоти като говорители на протеста, които да вкарат дебата в задънена улица и да го обезсмислят. Особено в София бе впрегнат и целия контингент от лумпени-провокатори. Властниците бяха толкова убедени, че са опитомили енергията за протести, че часове преди под прозорците им да се съберат 10 хил. души, се смееха искрено на идеята, че хората могат да възроптаят масово срещу наглостта им.

За разлика от “еко” протестите от миналото лято обаче, тези от февруари донесоха реална промяна на статуквото. Олигархията спешно се захвана да пренаписва сценариите, разваляха се едни бандитски съюзи и се сключваха други, лицата на групировки като КТБ и ТИМ се принудиха да излязат лично на амбразурата, а в общественото пространство започна да се говори за проблеми и идеи, които преди това бяха табу.

Февруари  беше неуспешен опит, но и важен етап, през които трябваше да минем в израстването си от политически инфантили. Ако през февруари не си бяхме припомнили, че можем да сваляме правителства, ако си бяхме останали с “образования” и “модерен” юни 2012, изобщо нямаше да има юни 2013 г.

Интересно как ще постъпят драгите протестиращи контета, ако  в отчаян опит да задържат кокала,  сега управляващите мафиоти  вкарат в действие всичките им подопечни лумпени провокатори? Съдейки по последните  дни, това е само въпрос на време. Или ако телевизиите отново започнат  тенденциозно да подбират  най-неугледните и неадекватни протестиращи, за да искат мнението им по въпросите на конституционализма и приложимостта на исландския модел на местна почва? Вероятно ще се фръцнат погнусени и ще потънат в  мъглата на виртуалното си консуматорство, където да се жалват за “техния” протест, “техния” юни, и разбира се – “тяхното” дясно.

Мантрата за “новото” и “истинско” дясно естествено набра нова сила и както изглежда ще  намери отдушник  в поредната формация, вееща знамето на “дясното”, този път под патронажа на бившия отговорник по магистралите на Бойко Борисов и настоящ президент Плевнелиев. Зад нея ще  стоят същите анализатори, общественици, НПО-та, медийни, бизнес и дипломатически кръгове, които в началото на прехода подкрепяха СДС, а след второто пришествие на Кобурга изобретиха ГЕРБ.

Ако някой е забравил или пропуснал, може да си потърси информация за състава и дейността на сдружения като “Глобална България” и проекти като  Ре:ТВ, която се оказа ненужна скоро след постигането на “правилния” резултат на изборите.  Много от имената, които ще изскочат, се повтарят и в списъка на неправителствените организааци, които възроптаха срещу избора на шопара Пеевски и отказаха да се срещат с Орешарски. Нищо, че само дни преди това част от тях си правеха сбирки с премиера, на които да обясняват колко прекрасно нещо е плоския данък…

Това ново “по-малко зло” вероятно ще привлече “реформираното” ДСБ, Кунева-Пръмова и вече роящите се отцепници от ГЕРБ. Пък защо не и самия Борисов, в името на общата борба срещу  конкурентната групировка… А ако народа и този път се излъже, надеждата за промяна вероятно ще остане “бунта на масите”,  тъй като блогъроинтелигенцията едва ли ще възразява срещу олигархия, която е достатъчно фешън и ги облъчва редовно с дясно-либерални заклинания…

26 thoughts on “Десният драскач като спирачка за промяната”
 1. Не знам кой са тези десни драскачи, но със сигурност са платени с цел да създават разделение между различните прослойки протестиращи в България. Да, вярно е, че има хиляди хора, които са облечени прилично, т.нар. средна класа, която има много по-малка покупателна възможност от средната класа на Дания, Холандия и Германия. Тази средна класа, която не може да спести и един лев за черни дни и която продължава да живее в панелки. И тази средна класа, която ще яде по половин хлебче и едно мляко на ден, когато се пенсионира. Като цяло това, че сега през юни сме само хора работещи от средната класа не е вярно. Има много младежи, ученици, възрастни и по-бедни хора. Елате също да видите как ни подкрепят и ни махат възрастните хора от блоковете на ул. Евлоги Георгиев. Имаше дори една баба, която се беше качила на покрива на блока и махаше от там. Имам и колеги, които са от различни етнически групи – български роми и турци, които също идват на протестите. Така, че да имат да ме извнияват… Няма да могат с подмолни номера да спрат протестите, а трябва да се замислят за собственипя си морал и да работят усърдно. Професията политик би трябвало да е една от най-елитните, защото от решенията, които взима един политик зависи живота и съдбата на много хора. Не ни трябват безскрупулни изверги, които да изцеждат съгражданите си и държавата. Това няма да го позволим…

 2. Уникален коментар! Благодаря на автора най вече заради надеждата,че в България има истински образовани хора, на които им е ясно за какво става дума! Страхотен език и експресивност.Браво!

 3. Откъде ли не се носи вода и не се излизат пари, за да се опорочат днешните протести.
  Ето, и сега г-н Филип се изживява като хейтър на протестите.
  Никакви поздравления. Анализа е изсмукан от пръстите (къде са били пръстите сложени преди това не ми се мисли).
  Всяка една от статиите, посочени от Бай Благой по-горе е категорично опровергаване на тезата на този пасквил.
  „Псевдоинтелектуални писарушки“, „самозвана интернет интелигенция“. Филипе, ти не си ли част от всички тия? Не си спомням да съм чел някъде нещо смислено от тебе. Без Лого не го броя.
  Писна ми от хейтъри!

  1. Мисля първия абзац от текста е достатъчно показателен за това какво е отношението ми към протестите по принцип. Пък и би било странно да ги „хейтя“ при положение, че всяка вечер съм там. Само че не забравям, че протестирам срещу правителство, оглавявано от финансовия министър, прокарал едни от най-десните политики. Включително може би най-регресивното данъчно облагане по белия свят…

   1. Възможно!
    Само че това не го видях във статията.
    Освен това тогава Орешарски беше в съвсем друга управленска компания, отколкото сега е!
    Или може би ще възразите?

    1. Естествено, че ще възразя – кое беше различното на тогавашната тройна коалиция? Че вместо НДСВ сега е Атака? Пак по тяхно време започна и възхода на КТБ–Пеевски. Още тогава Орешарски се показа като безпардонен лобист, сега само затвърди реномети си…

     1. Тогава започна, прав сте! Тогава нямаше толкова открито-мафиотски фигури, откровено подкрепяни.
      Да, създадоха ги те. Да, ГЕРБ ги подкрепи.
      И какво, заради тогава, сега да мълчим и да си траем ли?
      НИКОГА!
      Аз повече няма да споря с Вас, let’s agree to disagree (съжалявам, не ми хрумва добра алтернатива на български).

 4. Всяка една от посочените от мен статии е пасквил.
  Аз също имам критика към Филип защото смятам, че наглостта на красивите, умни, образовани и плащащите сметките си драскачи и обидите им срещу бедните, диви и прости подчовеци, т.нар народ, заслужават други епитети и определения като например : задници, парвенюта, буржоазни лекета и пр…

 5. Първото което е, това с „интелигентните протестиращи“ наистина е дразнещо, но медиите започнаха да го пробутват на хората и те го повтарят. А за десните драскачи написаното е доста плоско, и аз съм десен драскач, бях и на този, и на предишните протести, защото не съм длъжна на когото и да било и ако трябва да има натиск върху управлението, за да започне да си върши работата – нека има.
  Като цяло това, което чета, не ми прилича много на написано от човек, който има някаква представа какво реално се случва, а по-скоро на такъв, който гледа много телевизия и цъка по форуми. Проблемът е от съвсем различно естество.

 6. Само да ти кажа, че имаше и ляв такъв коментар и истерията почна малко по малко още около Турция, Иво Христов писа за културните и за ценности протести в Турция и просташките наши протести от зимата, колкото и да е жалко…

 7. Единствено не разбрах какво общо има плоският данък с протестите, че се спомена уж между другото на финала? Който вярва, че държавата като му взима много пари от джоба, че ще живее по-добре значи се казва Петър Волгин. Държавата никога няма да похарчи Вашите пари по-добре от самите Вас. Достатъчно много пари влизат в държавният бюджет по много линии, но за съжаление те изтичат от него много по-бързо и БЕЗКОНТРОЛНО. Ако държавата спре кражбите на държавните чиновници и разсипията на държавни (т.е. НАШИ) пари може да се окаже, че ще се издържа и само с косвени данъци – без ДОД и Данък печалба. Дано протестите доведат до някаква реална промяна в манталитета на политиците ни и да разберат, че контрола върху тях ще е постоянен, а не на 4 години веднъж.

  1. С уговорката, че далеч не съм привърженик на идеята, че държавата върши нещо добре, трябва да отбележа някои неща. „Плоското“ облагане на доходите увеличава данъчната тежест на хората с ниски и средни доходи, особено в нашенския екстремистки вариант без необлагаем минимум. Също така наистина увеличава значението на косвените данъци, което удря най-вече потреблението на основни стоки – което не е добре нито за масата нанъкоплатци, нито за икономиката като цяло. По отношение на корпоративните данъци наистина има икономически аргументи те да са ниски, но единната ставка дава значителни предимства на големите играчи пред малките. Това е особено вредно в държава, в която едрите предприятия са монополизирани от олигархията, а огромната част от регистрираните фирми реално са семеен бизнес. Не е случайно, че такъв тип данъчно облагане има в Русия, която също е пословично гнездо на олигархията, но не и в страни, давани за положителен пример като тези в Северна Европа. Не е случайно, че плоският данък се превърна в един от общите знаменатели на всички групировки, претендиращи за контрол над държавния апарат. Не е случайно, че неолибералните (пардон, „либертариански“) тинк-танкове, бащите на плоския данък, в четвъртък си правеха дружеска сбирка с майката на плоския данък Орешарски, а в петък излязоха на протест срещу него…

 8. простете, но тази пламенна борба с плоския данък, като бухалка на човекоядния див капитализъм, която ломи черепа на бедните и онеправдани маси, е дебилна.

  при положение, че от десетилетия вече имаме наказателна недиференцирана ставка за ддс, която наказва преди всичко бедните, като им прибира 20% от средствата за оцеляване – храна, лекарство, ток, топло, вода. а богатите (и умните) си прекарват каквото могат през фирми и си прибират този данък обратно. т.е. това не само че не е плосък данък, а често е данък САМО върху най-бедните и най-необразованите.

  аман от плиткоумни лозунгарщини на хора с т.н. „прогресивни“ убеждения.

  оплачете се на и от станишев, бе! той обеща да махне плоския данък. ваш човек е!

  1. аз забелязах един ваш общ стремеж.
   баш, маш – както искате, тъй го наречете.

   1. Извинете, но кой беше премиер, когато въведоха въпросния данък? Виското ДДС и покачващите се акцизи пък са следствие точно от това, че при такъв тип данъчни облагане бюджета се пълни основно от косвени данъци. Вместо истерично да лепите етикети, бихте могли да отделите малко време да се информирате

 9. Изключително тенденциозно написано. Какъв точно тип драскач трябва да си за да го напишеш, не е трудно да се досетим. Епитети и квалификации няма и смисъл да давам, но може ли да ми обясни някой
  целта да се пишат подобни безподобия. Как е възможно изобщо уважаващ себе си, мислещ човек да тълкува нещата, случващи се в момента в милата ни родина, възоснова на разделянето на протестиращите февруари и сега. Ако пък този компот претендира за анализ на случващото се от февруари до сега, то е явно че капацитета на автора не му позволява да го направи.

 10. Разделянето на протестиращите го направиха десните драскачи в поне десетина статии. Този материал е реакция на техните писаници.

 11. Извинявай, но основния извод, който от този разказ може да се извади, е че автора хич не го кефят десните драскачи и той се нахвърля върху тях с каквото може. В случая с това, че по предните разбираш ли обидили едни протестиращи за сметка на други, и за да поправи тази несправедливост смята за редно да обиди необидените до този момент протестиращи. Много убедително четиво, и ако не беше огромната претенция, че ще разберем какво аджеба спира промяната, изобщо нямаше да заслужава и коментар.

 12. Ми то си е обяснено младежо, че даже с достатънчо линкчета за примери. Включително един към Гугъл, ако ти е къса паметта или не си бил в съзнателна възраст преди 10-на години… или сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40