Това е информиращо писмо относно текущата ситуация в Истанбул, Турция.

След два дни на протести за благоустройството в Гези Парк (най-големият парк на квартал Таксим, където зелените райони неумолимо се унищожават), на хората им дойде до гуша от полицейската бруталност и насилие.

Причините за прерастването на доскорошния конфликт в бунтове бяха увеличаващата се атака на правителството над свободата на хората, имперските цели на държавата, опитваща се да се възползва от случващото се в Сирия и особено мълчанието на медиите.

Вчера сблъсъците продължиха през целия ден и цялата нощ. Поне седем граждани бяха убити от полицейски атаки, стотици бяха ранени, стотици са задържани в арестите, където са бити, а някои и измъчвани.

Всички храмове на капитализма в Таксим трябваше да затворят. Има голяма солидарност по улиците, много малки магазини, къщи, университети, всички аптеки отвориха своите врати за протестиращите. Офисът на Турската камара на архитектите и инженерите е превърнат в болница с доброволни лекари и сестри. Те лекуват ранени протестиращи.

В много места в Истанбул, полицейските управления бяха атакувани. Фашистки групи бяха бити от анархисти. Хора от азиатската част, които искаха да се присъединят към бунтовете, бяха блокирани от полицията, но минаха по магистралата през нощта, прекосявайки Босфорския мост пеша и успяха. Премиерът обвини социалните мрежи за информацията за убийствата и, каква ирония, нарече хората, които споделят информация, фашисти.

Протестът се разпространи в цяла Турция. Хора са на улиците в Анкара, Измир, Ескишехир, Сакария, Ъспарта и много други градове.

Тези протести не са само за Гези Парк, както контролираните от държавата масмедии твърдят. Бунтът сега е навдигане на стотици хиляди хора, протестиращи срещу държавното потисничество и насилие. Ние, като революционни анархисти, сме били и ще бъдем на улиците, срещу полицейското насилие и държавния тероризъм.

Очакваме акции на солидарност от всички анархисти и антиавторитаристи по света.

Навсякъде е Истанбул и навсякъде е място за съпротива срещу държавния тероризъм, полицейското насилие и капиталистическата експлоатация.

Ще продължим да информираме за развитието на бунта.

Революционно анархистко действия (DAF)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40