avstraliiska-mirinos-ovca

В разгара на втората седмица на протестите в София отношение към ситуацията взе Конфедерацията на работодателите и индустриалци в България.

Господата вярно казаха, че “държавата съществува, за да защитава живота ни, собствеността ни и да гарантира справедливо разрешение на споровете”. Точно така. Държавата защитава живота на богатите и овластените, изоставяйки останалите сами да се оправят; брани едрата собственост, а тази на обикновените граждани отнема със съдии изпълнители по искане на банките; своеобразно е и разбирането на работодателите за “справедливо решавани конфликти”, предвид факта, че те не излизат с инициативи да плащат навреме на работниците си, да ги осигуряват и така нататък.

КРИБ огласи своето искане за изборност на районните съдии и полицейски началници. Изказаха се за работещ на сесии (и заплащан само тогава) парламент и по-малко народни представители.

Мнението и пожеланията им са обясними – по-евтина държавна администрация, повече техен контрол върху съдебните и силови институции, по-податливи на лобистки оферти законодатели. Мечтата на едрия бизнес да не бъде подконтролен на никого, да не му вменяват задължения, да го оставят да си реализира печалбите както намери за добре. Типичен класов интерес. Засега не можем да им кажем “но пасаран”, уви. Но разбираме защо искат точно тези неща, а не други. Усещат силата си да влияят върху избори и решения, не са луди да изпуснат такава хапка. Или поне да си направят устата за нея.

Неразбираема е обаче позицията на група автори, представящи себе си за интелектуалци. Фактически те не принадлежат към класата на едрите капиталисти, но написаната от тях “Харта 2013” е просто възторжена ода на неолиберализма. Нещо повече, “Хартата” е на път да се превърне в програмен документ на юнските протести. Как да кажеш “но пасаран” на индустриалците, след като част от техните наемни работници бързат да им се подмажат толкова безсрамно! Засега има само една разлика – господата от КРИБ смятат, че подходящото време за нови избори е 2014, а дотогава – удобно за тях безвремие. Но понеже някои протестиращи желаят да “дискутират” тезисите на Хартата, за да ги “подобрят”, разликите може и да бъдат заличени.

Какво толкова съдържа тази Харта?

Накратко – помия.

Озаглавена е “Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава (Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона)”

Очевидно авторите, някои до днес заслужавали известно уважение, имат твърде розови представи що е “демокрацията”, “върховенството на закона”, еле пък “плутокрация”.

“Плутокрация” значи власт на богатите. Близко до “олигархия” (власт на малцина). И в текста на “независимата инициатива” четем:

“Протестите на десетки хиляди граждани в цялата страна бяха мотивирани от отчаяна загриженост за състоянието на държавността в България.”

Отчаяна загриженост за фактора, който съсипва страната, обеднява народа? Очевидна диагноза: я тежък мазохизъм, я склонност към самоубийство.

“Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип. Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция.”

Нататък може и да не се чете, наистина.

ЕДРАТА СОБСТВЕНОСТ ЛИ НЯМАЛА БИЛА ПРАВНА СИГУРНОСТ?! Нима гражданите с малка, средна или направо никаква собственост преливат от “правна сигурност”?

Едрата собственост – това с други думи е точно собствеността на плутократите, уж “превзели държавата”. Нека разкрием пред авторите на хартата една страшна и очевидно до този момент тайна за тях истина: плутократите поначало владеят всяка една държава.

Очевиден извод: Хартата е съчинена и подписана или от глупаци, или от мерзавци. Само глупак би настоявал да се укрепи сигурността на тези, срещу които се бори (на думи). Или само един мерзавец би развявал лозунги против олигарсите и плутократите, докато (на дело) възнамерява да гарантира сигурността на собствеността им.

Обидно ми е за някои имена под тази “Харта”. Срам ме е за някои хора, юрнали се да “подобряват” едно в корена си неподобримо, антинародно текстче.

Но явно това е нивото на днешния “интелектуален” елит на България. Значи, по-добре без него.

Николай Теллалов

2 thoughts on “Хартата на овчедушните”
 1. Браво! Много сме революционни, нали? Колкото по-зле, толкова по-доре…Написаното е манипулативен текст, който се основава на предположението, че четящитият не си е дал труда да прочете Харта 2013 и в сбит вид е поднесено това, което автора е сметнал за нужно да предствави извадено от контекста.
  Предсатавяйки са за защитник на бедните и онеправданите, изхождайки от това че държавата априори обслужва богатите той застъпва тезата, че трябва да си „глупак или мерзавец“ ако искаш да се осъществи натиск въху държавните институции за подобряване на тяхното функцониране, защото „плутократите поначало владеят всяка една държава.“
  Наивност или манпулативност?
  И всъщност какви трябва да си мотивите ти за да обявяващ за „помия“ следните тези:

  „– Държавното управление трайно се е отчуждило от своите легитимни основания, от интереса на гражданите.

  – Корупцията се е превърнала в основно съдържание на властовите отношения и основен мотив за участие във властта.

  – Държавата не просто претърпява неуспех в борбата с престъпността, тя сама генерира безнаказана престъпност.

  – Публичните сфери функционират като непотистки мрежи от тайни общества и корпоративни картели.

  – Службите за сигурност подхранват олигархията икономически от държавно-частни схеми за контрабанда, разпространение на наркотици, пране на пари, източване на бюджетни и европейски средства и завладяват все по-цялостно държавната власт, медиите и обществения живот.

  – Съдът е поставен в слаба, уязвима позиция чрез последователно укрепване на зависимостта му от политическо и икономическо влияние, нелегитимно овластяване на административна номенклатура и толериране на корупционни лобита.

  – Контролните и правоохранителните органи участват в многогодишното поддържане и укрепване на негласен консенсус за границите на безопасната им дейност, които не бива да прекрачват. Това позволява на хората, които носят пряка отговорност за срастването на престъпността с държавата да остават безнаказани, затруднява разкриването на истината за действителните политически и икономически фактори, изградили плутократичния модел на държавата в последните 23 години.

  – В медиите се утвърди практика на заобикаляне на определени теми и факти, което осуетява възможността гражданите да получат достатъчно информация, за да си изградят обща картина за реалното състояние на държавата, а оттам и за личните си перспективи и политически възможности за въздействие и съпротива.“

  Това са част от проблемите изложени в Харта 2013. Не смятам че тя ще осъществи революция в обществото, но смятам че тя е една малка крачка именно към обръщане към проблемите на нормалните хора, и ако някой злобно и язвително се обявява против това, то според мен е мотивиран от зависимости, които не му правят чест…

 2. Браво и на вас. На 24-тата година от Прехода се сетихте, че има „проблеми“ и предложихте псевдорешение, което по никакъв начин не накърнява интересите на олигарсите – плутократи.
  Хората, които седят зад горната критика на вашата Харта, са зависими единствено от политическите си убеждения, което не може да се каже за доста хартаджии с явна и доказана зависимост към партийни и олигархични кръгове и фондационна леща…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40