На 2 юни във Варна, както и в другите по-големи градове в страната, беше насрочен протест срещу новото правителство. Протеста беше разпространяван от група във Фейсбук като най-активно призоваващите за протест не криеха принадлежността си към ГЕРБ и други опозиционни партии. Беше избран 2 юни с цел увлечени от “патриотични” чувства покрай празника, хората да послужат на партиите “заслужили” най-малко парче от кокала на изборите в тяхната борба срещу “заслужилите” повече.

Така, на 2 юни около 12 на обяд, сцената беше готова – пред общината присъстваха някои от “дежурните” протестиращи,десетина фена на футболни отбори, националисти от няколко различни партии както и безпартийните, но и бездейни “странични” протестиращи. Сценария беше дотолкова предрешен, че дори националните медии бяха изпратили свои журналисти, които да отразят “жалкия” протест и хората които “не знаят защо са излезли”.

Нито медиите, нито партиите, а още по-малко пък протестиращите, очакваха появата на нов актьор в този театър, който не беше дошъл да плюе някоя партия и да защитава интересите на друга, а да обедини хората срещу общия им враг. В тълпата се появиха млади момчета и момичета носещи транспарант с думите на Ботев (цитиращ Прудон) –  “Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството“. Медиите веднага ги наобиколиха трескаво опитващи се да разберат от кой партиен щаб произлиза тази маркетингова кампания, но им беше отговорено с неразбираеми за тях думи като – самоорганизация, пряка демокрация, самоуправление и анархия. Тогава медиите се насочиха към по-разбираемия за тях език на националистите,а младежите се разпръснаха в тълпата и започнаха да раздават стотици листовки информиращи хората за алтернативи на капитализма и държавното управление. От листовките, хората се запознаха със солидарната икономика, организирането на квартална и градска асамблея, пряко-демократичното участие в управлението и др. Въпреки броя им(около 500) листовките свършиха за по малко от час.

След това, част от хората с листовките извадиха червено-черни знамена, което отново привлече журналягите, този път убедени че все пак това е партийна акция.

IMG_2050

IMG_2011

IMG_2047

969984_652430484772664_1763594695_n

За тяхно съжаление отново удариха на камък, оказа се че това са знамената на анархията, факт който се оказа невъзможен за разтълкуване. Все пак някои от тях направиха опит като естествено станаха за посмешище –  ето цитат от он-лайн издание – “Във Варна бяха развeти български знамена, както и знамената на анархията, които символизират управлението на сегашното правителство и до какво ще доведе то”. Жалките опити на журналистите (и част от протестиращите) да вкарат протеста в предсказаните рамки, събуди само смях и съжаление. Няколко човека от тълпата поеха знамената със викове срещу властта. Последва кратко шествие и протеста свърши. До следващия път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40