92

Призив на Революционните Анархисти за международна солидарност с продължаващия обществен бунт срещу държавния тероризъм

Миналата седмица група протестиращи започнаха охранителни действия, след като няколко дървета бяха съборени незаконно, заради проект за градско благоустройство. Във втория ден на протеста, много рано сутринта, полицията мощно атакува протестиращите с газови гранати, водни струи и пластмасови куршуми, и рани много от тях. Започналата борба срещу този държавен терор се разпространи из страната, превръщайки се в масова акция и организиран бунт. Обществото се организира срещу засилващите се атаки, държавният тероризъм и полицейското насилие и изпълни улиците в местата на съпротивата. Този обществен бунт тече от четири дни и постоянно се разраства.

Стотици хиляди протестиращи устояха в плошад Таксим, където правителството блокира входовете и полицейското насилие достигна връх, накрая окупираха площад Таксим, строейки барикади около площада, и поеха контрол над квартала. Протестиращи в Анкара излязоха на улиците в солидарност с Истанбул и построиха барикади на важни места в града, разширявайки бунта. Стотици протестиращи в Измир, друг голям град, изгориха сградата на управляващата партия.

Социалната солидарност и взаимната поддръжка в местата протести и сблъсъци е много висока. Във всеки град, където текат сблъсъци, хора отварят домовете си за протестиращи и ранени. Много хора са оставили пакети за първа помощ и храна за протестиращите пред вратите на домовете си. Доброволни медицински отряди се самоорганизираха много успешно в местата на протести и непрекъснато помагат на ранените. Доброволни адвокати помагат на протестиращите в съда.

Докато сблъсъците продължават, броят на убитите и ранените хора расте. Основните медии все още се държат сякаш нищо не се е случило. Според слуховете, броят на загиналите е достигнал 10, но нищо не е сигурно, защото няма официално съобщение. Един протестиращ в Истанбул беше прегазен от автомобил, докато блокираше улицата, друг получи удар заради газовите гранати, друг беше прегазен от полицейски танк и всички те загубиха живота си. Протестиращ в Анкара беше застрелян в главата от полицията и е в състояние на мозъчна смърт.

 • 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16

Докато действията и сблъсъците продължават тук, глобалната солидарност расте. „Анонимните“ хакнаха сайта на управляващата партия, истанбулската полиция, община Анкара и много други правителствени агенции в знак на солидарност. „Анонимните“ декларираха, че ще продължат кибер-атаките срещу тероризма, който турската държава не спира да прилага.

Докато милиони хора са на улиците съпротивлявайки се на полицейските атаки в страната, някои партии в опозиция се опитват да се възползват от политизирането на акциите и да ги насочват. Точно както се случи на някои места по време на Арабската пролет, опозиционните партии (особено кемалистите), се опитват да представят акциите като свои. Тези партии се опитват да спечелят от събитията, като дойдат на власт. Продължаващият бунт постави както политиците, така и държавата, в лоша позиция.

Докато правителството се опитва да манипулира бунта като го нарича протест на „група радикали“, в икономиката започва криза. Икономическата криза подаде първите си сигнали на стоковия пазар.
Все пак, това е едно от най-големите масови движения в историята на страната и обществото е на улиците, въставайки срещу потисническата политика на репресии, терор и полицейско насилие, която държавата постоянно засилва от дълго време. Хората, които държавата се опитва да опитоми с репресии в продължение на стотици години, сега директно се бунтуват срещу нея.

Призоваваме другарите, които се борят навсякъде по света: Вдигнете глас на обществен бунт от всяко място и по всеки начин, срещу турската държава и основните медии, които се опитват да ни заглушат! Организирайте акции на солидарност там, където сте, за да застанете заедно с милионите хора на улиците!

Присъединете своя глас към бунта на хората, които държавата е игнорирала, потискала и експлоатирала с години! Нека огънят на бунта срещу турската държава, който запалихме от една искра, и който непрекъснато расте, да расте все-повече!

Навсякъде е Истанбул и навсякъде е място за съпротива срещу държавния тероризъм, полицейското насилие и капиталистическата експлоатация.

Ще продължим да информираме за развитието на бунта.

Революционно анархистко действия (DAF)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40