1002984_558186084227473_1327683800_n

Четири дни след срутването в рудника благоволи да се появи г-н Собственикът на душегубното добивно предприятие.
И, говорейки за себе си в трето лице – (психиатрите нека определят точната диагноза) – тежко заяви, без да сваля тъмните очила – (пак повод за размисъл от психологическа гледна точка), че е:
– велик;
– отговорен;
– стопанисва рудника перфектно;
– играе благодетел за вдовиците и сираците на своите работници;
– дреме му за някакъв си министър.
Може и да е велик, но с деяния, неотличими от разбойническите.
Навярно е “отговорен” – я за колко имоти и фирми отговаря… но пред кого? Пред джоба и самочувствието си очевидно.
“Перфектното стопанисване” на рудник Ораново личи от телевизионните кадри – външните съоръжения на обекта мязат на нещо, подготвено за събаряне. Какво е положението ДОЛУ, в ада под земята – вероятно и “отговорният” чорбаджия не знае, надали е имал кураж да слиза там. Предположително – обстановка на ХІХ век, но може и да греша и положението да е още по-отчайващо.
Не се съмнявам, че като даде по 50 000 лева за всеки загинал миньор, в собствените си очи ще порасне по-висок от връх Бузлуджа. Интересно, дали би оценил собствения си живот (в имение на брега на частния си язовир) на толкова кинти? И защо е щедър само към близките на мъртвите? За живите – какво? Вече се видя какво: дръзналият да критикува началството работник след няма и 24 часа публично се унижи с разкаянно извинение. Извинение, че е казал истината. Или остава без работа. А когато развие силикоза или друго типично за въглищарите заболяване – няма да има 50 бона за семейството му. Сигурен чатал на гърлото.
Обаче за министъра господинът е напълно прав. На министъра трябва да му дреме – защото такива като господина качват на власт и дават заявки за закони, нормативи, действия, съдебни дела, полицейски мероприятия. Собственикът на мината Ораново (и още куп обекти) е акционер на държавата. За останалите неакционери, приблизително 70% от населението на нечистата и свята “република” – смърт от затрупване, смърт от забавена линейка, смърт от цироза поради пиене, с което да притъпят ужасяващото осъзнаване, че нямат никакви перспективи в живота, не и докато на шията им седят дерибеи от сорта на господина Ораново.
Тук е редно да споменем, че министърът все пак се напъна повече от “отговорния благодетел” – прати аварийни екипи, докара помпи с военен хеликоптер (изцяло подкрепям подобна употреба на техниката на военщината, макар че още по-хубаво би било, ако тя се използваше за ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ на аварии).
Ау, да не би да се проимали “отговорно правителство”?! Глупости. Имаме правителство, което, както всяко друго, минало и бъдеще, се напъва със загрижени физиономии пред медиите. В същото време вълчи ями, подобни на Ораново, и то не само в минния бранш, чакат кой ли нещастник на мизерна заплата ще хлътне в тях. Къде е загрижеността на правителството за тях? Ясно къде е – в това да се задържат, правейки “добро впечатление” пред телевизионните камери, на власт. За да обслужват високомерни типове като господина Собственик. Друго правителствата не могат да вършат, същината им е такава.

Три въпроса:
Първи – “протестиращите” по жълтите павета масово скърбяха за едно ченге, починало от инфаркт; с нещо да ги е трогнала смъртта на двама души в Ораново и неизвестната съдба на още двамина? А защо не ги трогва? Именно от труда на тези хора, труд на 300-400 метра под земята, “средната класа” има този свой относително охолен живот и достатъчно свободно време, за да се прави повече от месец на “граждански активна”.
Втори – нещо да сте чули от синдикатите? Тия, същите, които се хранят от “уреждане” на трудови конфликти, като кой знае защо урежданията редовно облажват работодателите (мнозинството от тях – досущ г-н Ораново) и държавните чиновници?
Трето – гледали ли сте един филм с Шон Конъри, казва се “Моли Макгуайърс”? Гледайте го. Миньори. Деветнайсети век, тъкмо по времето на Априлското ни въстание. Ирландски роби в свободната страна САЩ. Условията им на труд – принципно почти същите, както у нас днес, век двайсет и първи, включително и в рудника Ораново.
Какво мислите, че са направили тези работници?
Гледайте, гледайте.

One thought on “Пришествие в Ораново!”
  1. Повечето работодатели в България са си робовладелци. Дразня се как толкова усилен физически труд с последствия за здравето е толкова ниско платен. Това си е подигравка. Трябва въпросния собственик да го пратят в мината и да го оставят да си бачка там един месец на тяхната заплата (като му се спрат всички останали средства) да му доиде акъла малко. Но има и още нещо овчедушието на народа ни. Как може за такива смешни суми да се продаваме (не само за конкретния случай) и да си потъпкваме здравето, самочувствието и да треперим за жълти стотинки. Това не е живот. Не си заслужава. Борете се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40