greek-internet-622x311

В опит да избегне скъпите цени на ненадеждни корпоративни телекомуникационни компании, общност в Атина, Гърция е създала свой собствен Интернет.

Изградена от мрежа от безжични антени на покривите, Атинската Безжична Градска Мрежа (Athens Wireless Metropolitan Network AWMN) наброява повече от 1000 членове. AWMN е с връзка до 30 пъти по-бърза от тази на телекомуникационните интернет доставчици.

Според Mother Jones, тази общност е станала толкова популярна в Атина и на близките острови, че е разработила собствен пакет от удобства за потребителите – обяви, обслужване, блогове и собствена вътрешна търсачка.

„Това, като цяло е друг тип уеб“ казва потребителят Джоузеф Боникиоли. „Това е нашата мрежа, но също и нашето място за игра.“
Изграждането на The AWMN започва през 2002 г. в отговор на лошо обслужване от страна на телекомуникационните компании в Атина. Въпреки това, през последните няколко години все повее се акцентира на друга нейна функция: запазване на демократичните ценности на Интернет.

Тъй като Интернет се превърна във фактор със своето ежедневно и всеобхватно присъствие в живота ни, правителствата по света се опитват да го контролират. През 2011 г. например, когато бившият египетски президент Хосни Мубарак разбра, че протестиращите са били организирани във Facebook, той заповяда на доставчиците на интернет услуги в страната да спрат достъпа на 17 милиона египтяни до Интернет в продължение на дни.

По-късно същата година в САЩ, в Сан Франциско временно бе блокирана всякаква мрежова услуга с цел спирането на протест.
Боникиоли и Mother Jones казват още:

„Когато стартирате своя собствена мрежа, никой не може да я затвори.“

Тези „направи си сам“ (DIY) мрежи се използват и за да се осигури достъп до Интернет на места, където големите компании и телекоми не могат или не искат да предлагат такава услуга. Например една такава мрежа бе изградена през миналата година в Бруклин, след като ураганът Санди спря достъпа до услугите на големите доставчици на Интернет.

Най-голямата мрежа от този тип в света е изградена за справяне с „белите петна” на интернет услугите в селските райони на Испания. Тя вече има над 21 000 потребители.

Самоорганизираните мрежи придобиват ново значение след „изтичанията“ от бившия агент на НАС Едуард Сноудън относно масовите програми за Интернет наблюдение.

Смята се (макар и приблизително), че Националната Агенция за Сигурност следи около половината от световната интернет комуникация всеки ден. Агенцията получава достъп до голяма част от тази информация чрез партньорства с телекомуникационните компании, които позволяват на агенцията да инсталира сплитери на техните оптични кабели. Тези „дупки” позволяват достъп на НАС и други правителствени разузнавателни агенции по света до информацията на потребителите на Интернет.

Саша Меинарт от New America Foundation допълва Mother Jones:

„Правим инфраструктура за всеки, който иска да контролира собствената си мрежа.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40