(Бел.ред.) Представяме ви сравнително добър анализ на световната информационна агенция Ройтерс, по отношение на анархисткото движение в Гърция и действията на „градските партизани“.

Не далеч от атинските руини, където демокрацията е родена преди повече от 2500 години, млади анархисти се събират в едно кафене, където бирата е евтина и изкуството им включва подпалване на полицейски коли. Те имат за цел да свалят политическата система в Гърция.

Кафенето K * Vox, започва да работи преди година, създадено от анархисти, които окупират изоставена сграда. Кафето изглежда като всяко друго в бохемския квартал на Атина, Екзархия. Но вътре, плакати показват въоръжени „градски партизани“  и символа на анархията – кръг с A.

В последните летни дни, докато кафенето шуми от разговори за двама анархисти, задържани от полицията, мъж нахълтва и крещи, че му е необходима помощ в магазин, атакуван от крайно десни активисти. Тези екстремисти редовно са обвинявани за увеличаването на уличните нападения от началото на икономическата криза в Гърция, въпреки че официално (Златна зора, бел ред) отричат ​​извършването на такива действия.

„Не е ли време за революция?“ казва 34-годишен анархист, докато гледа сцената в кафенето и си свива цигара. „Сега или никога. Ако ние не направим нещо сега, нищо няма да се промени.“

Медийното отразяване на политическите радикали в Гърция, се фокусира върху крайно-дясната партия Златна зора, която е повишила подкрепата си до 14%. Тя печели подкрепа с безплатното раздаване на храни на гърци и ожесточената антиемигрантска реторика. Но икономическата криза в страната увеличава и екстремизмът в ляво.

Откакто икономиката на Гърция запада, анархистки групи, които имат за цел да свалят  политическата система, заявяват, че кризата е в интерес  на богатите. Тези им действия получават нарастваща обществена подкрепа.

„В миналото, анархизмът имаше привърженици, повече от младежкото движение“, заявява клиент на кафенето, който, подобно на други анархисти, които интервюираме, отказва да съобщи името си. „Сега виждате анархисти, които са на 40, 50 и дори 60 години. Не само 20-годишни, както беше преди няколко десетилетия.“

Много анархисти (думата произлиза от гръцкото „anarchia“ или липса на власт) казват, че са пацифисти, но някои групи прибягват към използването на насилие. Шест години на рецесия, доведоха до нова вълна от действия на войнстващата левица, а информацията на която се позоваваме в материала е от официални лица, анархисти и съдебни свидетелски показания.

Много хора „виждат в нея алтернативен политически глас“, казва Мария Босис, професор от университета в Пирея и един от най-изтъкнатите експерти, в Гърция, на тема „войнстваща левица“. „Те не са маловажни, вече.“

Не е измислица

В ранните часове на 7 юни, две гръцки новинарски служби получиха предупредително обаждане, че скоро, бомба ще избухне в жилищния атински квартал Дафни.

„Това не е измислица,“ казва гласът, преди да затвори.

Двадесет минути по-късно бомба, с най-малко 1 кг динамит, избухна под кола, използвана от Мария Стефи, директор на строго охранявания затвор в Атина, където предполагаеми анархисти-партизани са задържани. Експлозията взриви колата и разби прозорците на близките сгради; Стефи, която не е била в автомобила, е невредима.

Ден по-късно, анархистка група, наречена „Конспирация на огнените ядра”, пое отговорност за бомбата. Взривът е един от поредицата от атаки тази година, които опънаха нервите в Атина, включително експлозия в търговски център, улична стрелба по офис, използван от премиера Андонис Самарас и няколко експлозии пред домовете и офисите на политици и журналисти.

През 2012 година, в Гърция са извършени общо 527 палежа и бомбени атентата и 254 през първите шест месеца на тази година, показват данни на полицията. Правоххранителните органи и полицейските служители хвърлят вината за повечето от нападенията върху анархистки и леви „бунтарски“ групи.

Ако сравним цифрите с 12-годишния период 1974-1986 година, извършените палежи и бомбени атаки са 542. Тогава Гърция имаше репутация, на страна, с широко разпространено насилие от леви екстремисти, макар и атентатите, в този период, да имат по-кървави резултати.

Анархистки групи, които поемат отговорност, за последните насилствени нападения, включват „Любителите на Беззаконието”, „Дива свобода“ и „Подбудители на социалния взрив”, „Банди на Съзнанието”, „Самотен вълк”, „Недокоснатото ядро на отмъщението” и най-новата, „Неопитомени желания”, която заяви, че стои зад бомба, изпратена през юли, до сдружение, представляващо прокурори.

Но групата, която е станала най-видна, откакто започна икономическата криза, е Конспирация на огнените ядра . Тя е обвинена от полицията за извършване на около 150 престъпни деяния, от 2009 г. насам. Бомбите, които използва, обикновено съдържат малки количества взривни вещества, опаковани в тенджери под налягане или подобни контейнери. Едно такова устройство избухна пред Парламента през 2010 г, причинявайки дребни щети, без пострадали.

Арестите на повече от 30 заподозрени членове на Конспирация на огнените ядра от 2009 г. насам не са успели да спрат атаките на групата, която, според анализаторите, въплъщава новата генерация на анархисти, които идват от богати семейства и не се интересуват от идеология. Много от тях са образовани, недоволни младежи, които често се описват като „нихилисти“, за разлика от повечето марксисти, които са вдъхновени от крайно леви екстремисти, от миналото, казват анализатори и адвокати ( въпросните „анализатори“ са извадили тази теза от аналното си отвърстие, бел.ред).

Конспирация на огнените ядра е децентрализирана, хоризонтална структура на отделни клетки, което ги прави трудни за разбиване, казват длъжностни лица и адвокати. Някои оприличават групата на Хидра, митологичната змия, на която й израстват две глави за всяка една отсечена: „Вие хващате един, но след това , те продължават“, казва бивш висш служител по сигурността пред Ройтерс.

Едно обяснение на философията на групата е памфлет  от 2011 година, преписван от прокуратурата на членовете на Конспирация на огнените ядра и потвърден, като документ, от адвоката, който защитава един от тях, че го е предал на анархистки сайтове. Писмото декларира,  че Конспирация на огнените ядра са „революционни анархисти“, водени  от идеята за „градска партизанска война“ срещу държавата.

В брошурата се казва: „Всеки може да се научи и да разработи начини за крадене на автомобили и мотоциклети, измисляне на регистрационни номера, създаване на лични карти и официални документи, експроприиране на стоки и пари, стрелба и използване на огнестрелно оръжие и взривни вещества.“ Тя насърчава анархистите да намират лесно елементи, като бензин, туби и газови бутилки за атаки, както и бомби построени с използването на указания от интернет.

Бивш висш служител по сигурността казва, че в някои отношения Конспирация на огнените ядра представлява по-голяма заплаха за сигурността, отколкото други гръцки екстремисти като Революционна борба – анархистка група, която се появи през 2003 г. и обяви война на всички форми на управление, а по-късно протестира и срещу строгите икономии.

Трима членове на Революционна борба бяха арестувани през 2010 г. и осъдени на затвор през април тази година. Властите твърдят, че групата, която обвинява капиталистическата система и корумпираните политици за хвърлянето на страната в криза, търси подкрепата на обикновените гърци.

„Революционна борба … не е имала намерение да убива“, казва бившо длъжностно лице по сигурността. „Конспирация на огнените ядра са диви и по-несериозни, те биха могли да предизвикат злополука.“

В памфлета на Конспирация на огнените ядра се казва, че групата няма интерес да представлява някого или някоя класа. Бившето ченге, официално добавя: „Не трябва да се подценява факта, че организацията се състои от много гневни млади хора, които нямат нищо, на което да се надяват.“

Катализаторът

Конспирация на огнените ядра и други анархисти казват, че са останали без никакъв друг избор, освен да се борят с една държава, която е репресивна. По-специално, те обвиняват полицията, която е разглеждана, като симпатизант на Златна зора и на крайнодесните активисти, на бруталността.

Полицията отрича подобни обвинения. Гръцката полиция винаги разследва всички случаи на полицейско насилие, когато е отчетено такова, казва говорителят на полицията  Кристос Партенис, в изпратено от него изявление. Той добавя, че полицаите имат законно право да използва сила, когато заподозрян се съпротивлява при арест.

Някои обикновени хора чувстват анархистите, като единствената ефективна защита на нелегалните имигранти и левите хора срещу Златна зора, която се превърна в третата най-популярна партия и спечели места в парламента, за първи път, миналата година.

За много млади гръцки анархисти, повратната точка дойде през 2008 г., когато полицията застреля 15-годишния Александрос Григоропулос, в Екзархия. Полицията съобщи, че стрелбата е случайна, след словесен сблъсък с младежи, но смъртта на Григоропулос, син на бижутер, който е израснал в луксозния атински квартал Психико, предизвика седмици на безредици. Полицаят, по-късно е осъден за убийство.

„Убийството на Григоропулос“ е катализатор“, казва майката на заподозрян член на „Конспирация на огнените ядра”, пред съда в Атина. „Те (анархистите) осъзнаха силата си, те смятат, че могат да донесат промяна и че хората са на тяхна страна.“

Сред заловените беше и Никос Романос, близък приятел на Григоропулос, който е бил с него, в нощта, когато е убит. През февруари, тази година, Романос е арестуван, заедно с още трима заподозрени за обир на банка. Той заяви, че е анархист, въпреки че отрича да е част от въоръжена група.

Обществената реакция към делото, посочва промяната в нагласите на гръцкото общество. Когато стана ясно, че полицията е променила дигитално снимките на Романос, както и тези на другите трима заподозрени, за да скрие синините от побоя нанесен им по време на задържането, четиримата бързо нараснаха до състояние близко до герои, в очите на много хора.

Леви коментатори и блогове обвиниха полицията за грубите действия. Полицията отрече, казвайки че, нараняванията са причинени от самите заподозрени, докато са оказвали съпротива, при арестите.

Обществената симпатия беше очевидна, когато един от членовете на Конспирация на огнените ядра , Костас Саккас (който отрича, че е член на групата, но казва, че е анархист), започна гладна стачка през юни, за да протестира срещу 31-месечното задържане, без съд и присъда. Традиционните леви партии и синдикати изразиха възмущението си. Някои актьори и адвокати, заплашиха, че ще започнат гладна стачка, а протестиращите, за кратко, окупираха туристически офиси в Крит.

През юли, съдебният съвет реши, че Саккас ще бъде освободен под гаранция, по здравословни причини. Той е със забрана да напуска Атина и трябва да докладва на полицейските органи редовно. Все още чака да бъде изправен пред съда за обвинения, че е член на Конспирация на огнените ядра.

Подкрепата за анархистите е факт – през януари, когато полицията нахлу в социален център в Атина, посещаван от анархисти, протестна акция изкара 10 000 протестиращи по улиците.

Правоохранителните органи твърдят, че просто си вършат работата по прогонването на анархистите. Партенис, говорителят на полицията, заявява в изявление, че не „взимат мерки срещу политически движения, при никакви обстоятелства“, но че всеки, който участва в групи, които извършват бомбени нападения и палежи, трябва да бъде преследван.

Изпитанията и неподчинение

Заподозрени членове на обявените извън закона градски партизански групи в Гърция, биват съдени в специална съдебна зала. Тя е създадена във вътрешността на затвора в Атина, преди десет години, за да се справят с членовете на смъртоносната лява, партизанска групировка „17 ноември”, които сега са в затвора, в подземно крило, запазено само за тях. Тази група не е извършвала нови атаки, тъй като нейните лидери бяха арестувани през 2002 г.

„Не е случайно, че тези процеси срещу анархистки групи, които полицията нарича терористични, се провеждат в специални условия, специални съдилища и пред специални съдии“, заяви Димитрис Кацарис, адвокат на един анархист, обвинен за участие в партизански групи. „Всичко е специално в този случай. Това е държавата, която е обявила война срещу свободата, а не анархистите срещу държавата.“

Министерството на обществения ред на Гърция отказа да коментира. Един правителствен служител, пожелал само при условие на анонимност, заяви: „Основният принцип на това правителство е да поддържа закона. Ние вече не търпим такива (породени от насилствен анархизъм) инциденти или да правим грешки, като в миналото. Ние спечелихме много битки в борбата.. срещу тероризма.“ В същото време, той казва: „Политиците трябва да спрат да подклаждат насилие с пламенна реторика.“

За разлика от други леви партизани, които са използвали съдебните процеси, за да представят целите и убежденията си, членовете на „огнените ядра“ декларират ясно, че не признават съда за легитимен – дори подиграват съдиите, наричайки ги хора с „безизразни лица“, „охранени тела“ и „тлъсти заплати“.

Те отговарят на въпроси в съда с враждебност и скучно безразличие.

„Ние знаем, че вие ​​ще ни осъдите и не ни пука,“ Христос Цакалос, 34 години, член на Конспирация на огнените ядра, съден по обвинения, включително за членство в партизанска група и опит за убийство. „Ние искаме това да свърши. Ние ви казахме, че сме членове на „Конспирацията на огнените ядра”, така че давайте напред и ни осъдете.“

Подобно на други членове на Конспирация на огнените ядра, той не отговаря на обвиненията, защото отказва да признае следствените органи.

Цакалос, който според прокуратурата е лидер на Организацията, отрича групата да има лидери. Той беше осъден, миналата година, в отделен процес, заради атаки, за които са поели отговорност „Конспирация на огнените ядра”. Той получи седем години затвор за участие в „терористична“ група. В изявление, публикувано в интернет, той казва, че присъдата е толкова кратка, че чак е бил подиграван от своите „другари“.

Настроението сред членовете на  Конспирация на огнените ядра за неподчинение обобщава Спирос Фитракис, адвокат, представляващ член на групата. Той заявява пред Ройтерс: „Ние навлязохме в нова фаза … те отхвърлят основната структура на демократичната политическа система, която имаме като страна, точно сега.“

 Превод за Без лого: Инферно

One thought on “Гърция: новите анархистически въоръжени групи”
  1. Колет-бомба избухна снощи в 20,45 часа в дома на съдия в централния атински квартал Холаргос. Взривният механизъм е бил сложен в папка за документи с 8 батерии от 1.5 волта. Според телевизия Скай устройството прилича на това, което преди около месец и половина бе изпратено в съдебната сграда на улица Евелпидон.
    Според полицията съдията, до който е адресиран пакета-бомба е участвал в делото срещу терористичната организация “Конспирация на огнените ядра”. Пратката я донесла в къщата му една съседка, която събирала пощата му в последните седмици, тъй като той отсъствал. Когато поел пакета, съдията се усъмнил и го хвърлил на пода, където той се възпламенил.
    За подател на пратката била изписана неправителствената организация “Лекари без граница”. Не е ясно все още от кой пощенски клон е бил изпратен. Разследването се води от службата за борба с тероризма.
    http://www.grreporter.info/Kolet-bomba_v_doma_na_sdiya/14272

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40