Rodrigo Elicer Melinao LicánПоредната жертва на държавните и полицейски репресии в Чили. На 6 август беше потвърдено убийството на Родриго Елисер Мелинао Ликан, представител на народността Мапуче в общността Райен Мапу дел Лоф Лолокос в Ерсийа. Родриго Елисер Мелинао Ликан е бил преследван както от чилийската държава, така и от капиталистически собственици с частни интереси в областта Уалмапу.

Тялото на младия борец за социална справедливост е било намерено от негови съседи в 4–ти парцел на район Чиуауе; това е територия, която се намира в конфликт с дървената мафия. Семейството на Родриго е открило рани от огнестрелно оръжие по тялото му. Поради тази причина близките му са решили да не допускат присъствието на никакви външни лица и най – вече на представители на полицията, които биха могли да манипулират очевидните факти.

Съмнението е повече от очевидно. Все пак става въпрос за област, която се намира под постоянен контрол и наблюдение от страна на Специалните сили, частите на чилийското разузнаване („Карабинерос“), полицейските служби и правителството. Всичките тези институции защитават едрите частни капиталисти (в това число и представителите на дървената мафия), които оказват постоянни репресии спрямо местното население. Цялата област се намира в ръцете на окупатори; местните общности са отстоявали свободата на земите си в продължение на десетилетия и до ден днешен много местни герои продължават да проливат кръвта си в името на свободата и социалната справедливост. Такъв е и скорошният случай с Алекс Лемун.

На 24 юли 2012 г. Родриго Елисео Мелинао Ликан е бил осъден на 5 години затвор (заедно с Кристиан Левинао) по обвинение в „пожар и вреди“, нанесени на една частна фирма за дървообработване през 2011 г. „Обвинителите“ и „свидетелите“ в процеса са били напълно анонимни. Интересното в случая е, че присъдата остава непотвърдена, защото адвокатите на Родриго са успяли да я оспорят, като са претендирали, че изнесените обвинения не са достоверни.

Няколко часа след откриването на тялото на Родриго, представители на чилийското разузнаване и на отдел „Убийства“, както и заместник – прокурорът Рикардо Трайпе успяват да вземат тялото на Родриго. Разбира се, това става с намесата на местния свещеник в Ерсийа, който след това казва, че е бил принуден да сътрудничи на силите на реда и че един от полицаите му е нанесъл удар с автомата си в тялото му.

Правителството продължава да се отнася с безразличие

Общественият отзвук относно този атентат срещу народността Мапуче е прекалено слаб; правителството също мълчи по случая. Единственото, което признава министърът на вътрешните работи и на обществената сигурност Андрес Чадуик е, че в случая наистина става въпрос за убийство и нищо повече. Нямаше нито „обществена присъда“, нито разгорещени дебати, нито напрегнати спорове от страна на „Ла Монеда“. И това е съвсем нормално, защото в този случай става въпрос за убийство на представител на Мапуче и борец за социална справедливост. Съвсем различна беше „обществената реакция“ (умело манипулирана от правителството, от полицията и от „официалните медии“) по повод убийството на полицая Алборнос, който се оказа застрелян от собствените си колеги от чилийското разузнаване в същата област. Колкото и да се опитваше обаче, в продължение на повече от една година, Прокуратурата не можа да докаже обратното.

Андрес Чадуик съвсем спокойно заяви: „Не искаме да изказваме никакви хипотези и предположения. Все още не са изяснени обстоятелствата около това убийство; имаме само евентуални свидетели и роднини, които разказват някакви факти. Все още не са готови резултатите от предварителното разследване“. На края Адрес Чадуик подчерта, че все още не е доказано, че в случая става въпрос за убийство.

Почти сигурно е, че Мининко, Арауко и Волтерра (едрите частни капиталисти) и техните приближени в областния съвет на Ла Араукания са доволни. Все пак в Конгреса се подготвя гласуването на закона за развитието на дървообработването, който финансира техните сделки. В същото време полицейските милитаризирани сили и техните шефове защитават с пълна сила интересите на едрите частни капиталисти и продължават да избиват хора на воля и в условията на абсолютна безнаказаност.

Превод от испански език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Още по темата:

Територията на Мапуче е изправена на бойна нога

https://bezlogo.com/?p=10760

Най-големият враг на Чили!

https://bezlogo.com/?video=%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8

Матиас Катрилео – народният герой на Чили

https://bezlogo.com/?p=10643

 

One thought on “Дървената мафия, едрите капиталисти и чилийската държава убиха представител на Мапуче в Ерсийа”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40