13-14-15 септември, Раковината в Морската градина, Варна

(Очаквайте скоро и програмата)

Мрежата от хоризонтални структури „Бъди промяната!” Ви приветства на първия си национален фестивал във Варна! Фестивалът е самоорганизиран и самофинансиран от активисти от цялата страна. Това означава, че няма никакви спонсори и че се случва изцяло чрез дарения от всички нас, които спомагат за неговото осъществаване.

Кои сме ние?

 Мрежата „Бъди промяната” беше създадена официално след масовите протести от февруари и 13 юни в страната. Това е хоризонтална мрежа от активисти без лидери и йерархична организация. Не си сътрудничим нито с общината, нито с депутати, фондации или партии. Вместо това взимаме всяко решение на принципа на пряката демокрация. Мечтаем за едно общество без експлоатация, потисници и потиснати, в което нашите думи ще се зачитат и хората ще съжителстват в хармония с природата. Едно общество извън пасивната консуматорска култура и отчуждение, основано на ежедневната социална активност и взаимопомощ. Искаме да преоткрием красотата на публичните асамблеи и да съживим духа на взаимност и общност. Не сме идеологическо или религиозно движение. Нашата сила иде от отказа ни да бъдем вкарани в стереотипна идеологическа кутийка, да ни бъде сложен етикет и да бъдем разфасовани в удобни медийни хапки.

Защо сме тук?

 За нас последните протести не могат да бъдат анализирани просто с термините ляво или дясно, нито с политически игрички и партийни структури. Представителната „демокрация” и икономическия канибализъм (или капитализъм) се разпадат и сами създават световна криза, без дори вече да имат насреща си противник. Далеч от тъмния свят на властта се разрастват нови хоризонтални движения и нови начини на правене на политика, при които никой не взима властта. Те отварят пътища към хоризонтални алтернативи, в отговор на тази многопластова криза и се противопоставят на съвременният болен и самотен антропологичен тип.

 Живеем в страната с най-ниски заплата в Е.С. и с деградиращи условия на труд, които могат да доведат дори до работническа смърт (както случая с миньорите от Ораново). В страна, в която сметките за ток могат да бъдат по-високи от заплатите ни, където една олигархия решава за животите ни, където образованието не е право, а привилегия, където телевизията и корпоративните медии определят нашето мнение и консумеризмът се е превърнал в „терапия” на ежедневната ни рутина. Страна, в която отчуждението расте от ден на ден, поколение след поколение. Никога преди домовете ни не са били толкова близо един до друг, а хората – толкова далеч едни от други. В същото време, постепенно продължаваме да убиваме земята и да изчерпваме природните ресурси, служейки на доктрината на непрестанния растеж. Термини като солидарност губят значението си в името на една система, която насърчава антагонизма, страха от различното и войната на всеки срещу всеки.

 Реагираме срещу тази система, съпротивляваме се и създаваме алтернативи! Социални центрове, селскостопански колективи и еко-общности, потребителски кооперативи, безплатни пазари, местни асамблеи, окупирани фабрики в Аржентина, Сапатистки общности в Мексико, безпарични мрежи за обмен в Испания, квартални асамблеи в Гърция – виждаме, че заедно със силния протестен дух се разраства също и тази КРЕАТИВНА СЪПРОТИВА навсякъде и у нас.

Какъв е нашият фестивал?

 Нашият фестивал е посветен на представянето на такива алтернативи във всяко поле на нашия живот. Хоризонталните структури, които сме създали досега из страната са такива алтернативи, целящи да пропукат тази болна система.

 Може да намерите тези „пукнатини” в редица градове:

Социален Център-Варна, Окупирай с любов (Варна), Социален център Аделанте (София), Бъди промяната – София, Живот след капитализма, Свободното Кино (Пловдив), Окупирай Бургас, Обединени за глобална промяна (Велико Търново), Бъди Промяната – Сливен, Бъди Промяната – Пазарджик и др.

Ние целим и призоваваме след фестивала тези структури да се разрастват и да се изграждат дори и още такива!

ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН! ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЕЧЕ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40