(Бел. ред.) Една 80 годишна жена лежи в затвор със строг режим и чака да бъде осъдена на десетки години затвор заради тероризъм…Къде се развива действието? Може би в Северна Корея? Иран? Не. Нека поне да е някоя друга държава, враг на свободата, демокрацията и свободния алъш-вериш? Пак не.

Кое налага в Германия, през 2013г, репресивните институции на Държавата да мъчат една възрастна жена, заради събития от преди 30 – 40 години и с обвинения базирани единствено върху показанията на капитулантът Ханс Йоаким Клайн – „Анджи“? Защо това не е обществен скандал е ясно – медиите. Но истинската причина за репресиите срещу хора като Соня и Кристиян и др, не е „раздаването на правосъдие“, а злоба и отмъщение от страна на Държавата, натрупани в една битка започнала преди десетилетия…

Този процес е позор за Германия! Солидарност с членовете на „Революционни звена’! Свобода за Соня!

Борбата продължава!

Revolutionäre_Zellen

Международен призив за освобождаване на политическата затворничка Соня Шудер

14 септември 2013 г е ден за международна  мобилизация и протест срещу легитимирането на политическите репресии в процеса срещу Соня Шудер и за нейното незабавно освобождаване.

На 14 септември 2011 г. Соня и нейният приятел Кристиян бяха екстрадирани от Франция и предадени на германската полиция, за да бъдат вкарани в затвора. По-късно, Кристиян беше освободен, но Соня продължава да лежи в затвора и след неговото освобождаване. Двамата напускат Германия през 1978 г., заради свирепите гонения и репресии срещу революционните движения, когато всеки човек замесен или заподозрян в някакъв вид радикален протест или дейност е бил принуден да се страхува от това да не стане жертва на жестоко отмъщение от страна на държавата.

Соня лежи вече две години в отделението със строг режим на затвора Франкфурт-Прьонгесхайм. А делото й се точи една година и е основано на показанията на двама души:  основното обвинение се базира на част от показанията на “разкайващият се” Ханс-Йоахим Клайн, дадени от него в замяна на сделка със съда за по-малка присъда, а второто показание е взето вследствие на мъчения през 1978 г. от човек, заподозрян в участие в групата Революционни звена (Revolutionäre Zellen – RZ).

Доносникът Ханс-Йоахим Клайн свидетелства без капка срам във франкфуртския съд, като разказва версия пълна с безмислици и противоречия (които съдията от своя страна, смята за годни за употреба в делото). Човекът дал вторите показания се казва Херман Ф. Той самият винаги е протестирал срещу своите показания, взети предвид в делото, защото те са дадени вследствие на 4 месеца мъчения, извън всякакви законови и процедурни рамки.

След много сериозен инцидент, Херман Ф. е бил разпитан точно след като са му били ампутирани краката и еослепял и с двете очи. Болката, травмата, лекарствата, изолацията, объркването и дезориентацията му, са били експлоатирани от властите за изтръгване на 1300 страници принудителни показания. Тайно държан в полицейски участък, без адвокат, без никаква помощ, сляп и със сериозно увреждане – това без всякакво съмнение можем да наречем мъчение.

17281148,14602691,highRes,maxh,480,maxw,480,DI10084_20120918На 13 август 2013 г., франкфуртският съд започва разглеждането на протоколите от тези разпити, на които е бил подложен Херман през 1978 г. Разглеждането им ще продължи и в следващите сесии на делото. 80-годишната Соня, повече от 35 години след събитията, за които е обвинена, има вероятност да бъде осъдена въз основа именно на тези показания, изтръгнати с мъчения.

Соня е преследвана от германската полиция и съдебна власт от края на 70-те години. Те е заподозряна в това, че е била член на  организацията Революционни Звена, а нейното дело конкретно се отнася за 3 атаки от 1977 г и 1978 г, причинили единствено леки материални щети: срещу M.A.N., подпомагали атомното въоръжаване на Южна Африка по време на Апартейда; срещу KSB, които произвеждат помпи за атомни електроцентрали и срещу дворецът „Хайделберг“ като протест срещу аристократите и буржоазията. Освен това е заподозряна и като участник в логистичната подготовка за атаката срещу конференцията на ОПЕК във Виена през 1975 г ( Нападението срещу конференцията на ОПЕК във Виена е водено лично от Илич Рамирес Санчез – Карлос, а кошаревският свидетел  Клайн – „Анджи“ е един от участниците в него. Днешното недостойно поведение на Клайн лесно се обяснява с факта, че и пукотевицата във Виена, плюс обвинения за убийство, опит за убийство  и отвличане, са минати метър от немския съд в процеса след залавянето на „Анджи“ и той лежи в затвора само 2 години. бел. ред ).

С това че 2 години лежи в затвора, с делото и заплахата животът й да приключи в килията, Федералната държава не цели единствено и само да накаже Соня. Държавата иска да се отърве и заличи цялата революционна история и да покаже на хората, че протестите и съпротивата не остават безнаказани.

21493894,17459127,highRes,maxh,480,maxw,480,14846400C8EC758C

Хвърлянето в затвора на Соня ще бъде използвано като плашило за всички, които се борят и днес. Те не искат просто да се отърват от една 80-годишна жена, а от всички тези, които подобно на нея, не искат и няма да се подчинят.

Превод: А.

Блог на немски език за процеса срещу Соня Шудер и Кристиян Гаукер:

http://www.verdammtlangquer.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40