1-protest-tok

Уважаемо ръководство на Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий”, уважаеми преподаватели, колеги студенти и докторанти,

Ние осъзнаваме своята отговорност към обществените проблеми като граждани на Република България и заявяваме подкрепа си към колегите от СУ „Св. Климент Охридски”. Разбираме сложността на ситуацията в България днес и поставяме началото на процес, който да доведе до промяна.

На това основание ние окупираме днес, на 28.10.2013, аудитория 321.

За кризата в обществото и проблемите в образованието ни носят вина управляващите страната през последните 23 години. Разпускането на Народното събрание и предсрочните избори сами по себе си няма да променят статуквото.

НЕ ЖЕЛАЕМ ПОДМЯНА, А ПРОМЯНА!

Няма да позволим да бъдем употребени политически!

НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА СЛЕДНИТЕ:

1. Подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят:

Оставка на ръководствата на всички парламентарно представени партии. Това е почтеният начин да понесат отговорност за проваления преход.

Оставка на всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените.

2. Повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството. Това са стъпки за развитие

потенциала на нацията, които ще окажат благоприятно влияние в обществения живот:

Значими инвестиции на държавата в научноизследователска дейност на студенти и преподаватели и в модернизация на формите и условията за обучение. Този ангажимент да бъде фиксиран като приоритет, независим от смяната на управляващата политическа сила.

Фиксирани семестриални такси, непроменени от първия до последния курс на обучението за всеки випуск. Настъпилите промени да касаят само приема на нови студенти.

ОКУПАЦИЯТА ЩЕ ПРОТЕЧЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:

1. Ще бъде установен окупационен студентски контрол върху аудитория 321;

2. Учебният процес ще продължи да работи, както до момента;

3. Ще се опази имуществото на Университета, ще се окаже абсолютна и безусловна подкрепа към университетското ръководство, като се надяваме и ние да получим същото;

4. Ще бъдат насърчавани дейностите с научен характер.

Ние сме политически неангажирани. Действията ни са продиктувани само и единствено от желание за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат. Затова от вас очакваме, като граждани със силно изявено чувство за отговорност, да ни подкрепите в този момент, в който обществото трябва да се обедини.

Ние, студентите

321 аудитория, Ректорат на ВТУ,

Велико Търново,

28 октомври 2013г.

Бел.ред. снимката е от „февруарските протести“ във Велико Търново

7 thoughts on “Декларация на студентите Окупатори от Великотърновски Университет”
 1. Окупацията във Велико Търново не е минала безпроблемно – станал е скандал, ръководството на Университета е извикало полиция. Полицаите не са влезли в сградата, повъртяли са се отвън и са си тръгнали или са някъде в близост. Ще информираме за всяка промяна, засега ситуацията е спокойна.

 2. Студентския съвет на Великотърновския Университет е излязъл с декларация против „окупацията“, която скоростно е била отразена от медиите, включително водещи като „Агенция Фокус“, за разлика от декларацията на Окупаторите, която беше отразена от точно един сайт (нашият скромен) и фейсбук страниците Анархида и Съпротива. В момента членовете на Студентския съвет там, са организирали КПП на входа на Университета и се опитват неуспешно да пречат на хора, които искат да се присъединят към неудобната явно за всички, великотърновска Окупация.

  Ето малко бисери от декларацията на търновския СС:
  „Без значение какво е управлението в България и какви са политическите възгледи на всеки от нас – дали подкрепяме, или не подкрепяме сега действащото правителство, място на тези проблеми и разрешаването им не е в университета. Велико Търново е старопрестолният град дал на България съвкупност от дух, изкуство и култура и ще продължава да го прави. Ние призоваваме всички да се обединят около великотърновската Алма Матер, която е достоен приемник на Старопрестолната търновска книжовна школа на Патриарх Евтимий. Нека в дните на разединение на нацията, ние да предложим алтернативата – обединение в името на академичните принципи. И да не забравяме, че ни е оставен един завет от дедите – „Съединението прави силата”, се казва в декларацията на Студентския съвет.“

  Какво „правителство“ и „политика“ ги гони тези млади другари, не е ясно. В декларацията на студентите окупирали Университета изобщо не фигурират думи като „оставка“ и „избори“…Продължаваме да следим ситуацията във Велико Търново.

 3. Много съществени промени започват от университетите. Иска ми се и сега да се случи така. Има опити за разединяване на протеста, винаги ще ги има. Властта лесно си купува крепители сред некадърниците, които инак не биха постигнали нищичко.

  http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/28/stud-vs-id/

 4. Махайте ги тия! Чух интервюто на узурпатор от ВТУ и той потвърждава подкрепата си за Софийската организация на ДСБ настанила се в СУ!Дори критикуваше опита на класово осъзнати младежи да освободят СУ и да потвърдят неговата автономност! ВЪН УЗУРПАТОРИТЕ! СВОБОДА ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ!

  1. Ред, много бързо палиш фитила, тоя казал, оня не казал. Факт е, че от ВТУ излязоха с декларация в която дрънканиците за избори и оставки бяха заменени със синдикални и чисто практични искания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40