76436_4345838557039_748626096_n
Неотдавна областният управител на София-град Росен Малинов заяви, че служителите на Центъра за градска мобилност ЕООД, нямат законното право да налагат административни наказания като слагане на скоби на паркирани автомобили, налагане на глоби и актове. Такива правомощия имат единствено представители на изпълнителната власт, а не служители на търговско дружество, както е в случая.
Това в пълна степен важи и за т. нар. „контрольори по редовността на пътниците в масовият градски транспорт“. Техните законови правомощия се свеждат единствено до контрола на пътниците. Налагането на глоби, издаването на акт или принудителното сваляне от превозното средство  на „гратисчиите“ е грубо нарушение на правата на гражданите и законите на Република България.
Разбира се в случая става въпрос за дейност извършвана от  организирана престъпна група, криеща се под сянката на политически чадър  и функционираща като общинско дружество с едноличен собственик Столична община, т.е. жителите на гр. София. Като граждани и данъкоплатци столичани би трябвало редовно да бъдат информирани за дейността и финансирането на ЦГМ ЕООД, тъй-като по презумция тази общинска фирма би трябвало да работи в и за интереса на всички граждани, жители и гости на едномилионния град. Практиката показва точно обратното. Дейността на общинското предприятие е забулено в мъгла, назначенията на служители се извършват без конкурс на основата на шуро – баджанащината. Финансовият одит на фирмата се извършва от частна счетоводна компания, на която се плаща да потвърди вътрешнофирменият одит.
Исканията на Сметната палата за извършване на финансова ревизия вече 12 пъти биват отхвърляни като нецелесъобразни!?! Целта е чрез общинското дружество ежегодно да бъдат  източвани десетки милиони левове в посока черните партийни каси, мутренски групировки, олигархични кръгове,  личните банкови сметки на общински съветници и др.
Терорът извършван от служителите на ЦГМ ЕООД става все по-брутален. Наскоро медиите отразиха  случай при който контрольори се опитаха да удушат пътник возещ се без билет. Явно случаят  предизвика сериозен интерес, но на бързо бе покрит след натиск от страна на ЦГМ. Честите случаи на насилие използвани от контрольорите  до скоро  можеха да се прочетат във форума на сайта на ЦГМ.  В него  гражданите можеха да споделят своите впечатления, оплаквания и мнения от обслужването в масовия градски транспорт ,  платените зони за паркиране и др. От началото на м. септември 2013 г. този форум  не функционира „временно“.  Очевидно ръководството на общинското дружество не желае да се дава публичност на действията на свои служители,  които могат да се окачествят   като престъпления според   Наказателния кодекс на Република България, по-конкретно  заплахи, нанасяне на телесни повреди, побой , рекет и др.
481796_10200149130680706_454008021_n
В последните месеци се прави опит  да бъдат криминализирани „гратисчиите“. Изказаха се мнения, че годишно те ощетяват столичния бюджет със 70 млн. лева, но доказателства не бяха представени.  ЦГМ проведе скъпоструващи кампании за поощряване купуването на абонаментни карти и билети.  Дори не бяха подминати и децата. През зимата на 2013 г. от дружеството започнаха кампания в столичните училища, която можем да озглавим „Купи си билет вместо закуска“.   Истината е, че ЦГМ и Столична Община ощетяват гражданите с милиони източвани от дружеството чрез продажба на билети за градски транспорт и винетки за почасово паркиране  в платените зони на София. Съществуващата практика на допълнително билетно таксуване създава редица неблагобриятни за обществото ефекти като:  неравнопоставеност,  агресия, стрес, расизъм и насилие.
София е може би единствената европейска столица където местната власт открито стимулира използването на лични автомобили. Това води до допълнително замърсяване на околната среда, увеличаване на  задръстванията и стимулира градския хаос. Един от факторите за подобряване или премахването на тези социални проблеми е въвеждане на безтаксов градски транспорт в столичния град.
Създадената преди около година Гражданска инициатива за безтаксов градски транспорт (ГИБГТ) в София, счита че масовия градски транспорт в София е на бюджетна издръжка. Столичани заплащат чрез данъците си за ползването, а допълнителното таксуване чрез билети е икономически необосновано и цели източване на огромни публични средства.
В края на м. септември  2013 г., група активисти раздадоха листовки в някои превозни средства  под наслов „няма да плащаме два пъти за транспорт: чрез данъци и билет. Гражданите бяха информирани относно правата им по-време на ползване на масов градски транспорт в гр. София.  Ето част от позива разпространен във Фейсбук:
„Безтаксовия градски транспорт не е утопично искане! Такъв вече съществува в Талин (столицата на Естония), Хаселт (Белгия) и др.
За транспорта както и за всяка друга сфера на живота ни настояваме да решават самите хора и жителите на града. Всички ние, които сме засегнати от решенията, които политиците взимат за нас, без нас.
Правото на обществен транспорт е право на всеки! Затова отказваме да плащаме два пъти и пътуваме гратис!“
Сегашната система за таксуване на гражданите ограничава този достъп, докато приходите от продажба на карти и билети са незначителни на фона на субсидиите и компенсациите, които Центърът за градска мобилност ( ЦГМ) получава.
Нашата алтернатива е свободен (безтаксов) градски транспорт, финансиран изцяло от гражданите – данъкоплатци, достъпен за всички граждани и гости на София – без ограничения!
Който желае да се включи активно в групата и подкрепя целите и нека ни пише.
Хер Ван Хесел
Фейсбук групата на Гражданска инициатива за безтаксов градски транспорт  –  гр. София:
2 thoughts on “За безтаксов градски транспорт!”
  1. …Да го направим и в София…и като цяло в България…имаше преди месец експеримент с еко-автобус,който предполагаше и безплатно превозване…така и нямаше публичност…и не стана ясно какво се случи,.Подобен начин на ползване на общ.транспорт има и в Австралия…нека това стане повод за обсъждане и гласуване от всички ни,а не просто инициатива,потънала в океана на неосъществяването!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40