- Без Лого - https://bezlogo.com -

Испания отказва да освободи от затвора бивша активистка на ЕТА

TAFALLA Del Rio Prada, Ines [1]

В понеделник, 21 октомври, Европейският съд за правата на човека в Страсбург отново осъди Испания, този път заради продължителния арест на една от активистките на баската въоръжена организация ЕТА. Покрай това дело, има голяма вероятност Испания да бъде принудена да освободи още 54 други активисти от ЕТА.

Съдиите от Страсбург поискаха освобождаването „във възможно най-кратки срокове“ на 55 – годишната Инес Дел Рио Прада, която е била осъдена на лишаване от свобода от 1988 г. до 2008 г. заради това, че е била член на ЕТА през 80 – те години. Общият сбор на годините, които тя е трябвало да прекара в затвора (според официалната присъда) надхвърля 3000, но после реално присъдата е била намалена на 30 години, а след това – и с още 10. Тоест, Инес Дел Рио Прада би трябвало да е излязла на свобода през 2008 г. Испанските власти обаче прилагат срещу нея по – строг закон (известен още и като „доктрина Парот“), според който Инес е трябва да излезе от затвора чак през 2017 година.

През месец юли 2012 година,  Европейския съд за правата на човека постанови освобождаването на Инес – тази седмица присъдата вече беше потвърдена окончателно. „Инес е била лишена от свобода за срок, по – голям отколкото е трябвало да изтърпи според испанската правна система“,  това е заключението на съдиите от Страсбург.

Превод от френски език за „Без Лого“:
Ирис Ким

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Испания отказва да освободи от затвора бивша активистка на ЕТА"

#1 Comment By Бай Благой On 25 октомври 2013 @ 09:46

Инес Дел Рио е вече свободна: