Акция за градския транспорт на 30.09.13. Активисти от Бъди промяната в София раздаваха листовки в трамваи и автобуси из града.

За обществен, безтаксов транспорт!
Няма да плащаме два пъти – и с данъци, и с билет!

Във връзка с побоя на контрольори над „нередовни пътници” в София, на 21.09.13 е време да отбележим, че:

Градският транспорт е на бюджетна издръжка. Общината го финансира с близо 100 милиона лева годишно. Държавата дава по 17 милиона годишно. Приходите от билети и карти са между 70-100 милиона лева годишно. В момента има над 200 контрольора (с по 600лв. месечно възнаграждение – 1.440.000лв.), автомобили за контрольорите (поддръжка, ремонт), отпечатват се билети и карти (300.000 лв.), електронни автомати за самотаксуване, организация по разпространение, продажба и осчетоводяване. Приходите от карти и билети се делят на две – едната отива, за да съществува система за таксуване, а другата се краде….

Всички ние сме платили (с данъци) един път, за да съществува градски транспорт, а чрез билети и карти плащаме само, за да поддържаме една система, която провокира насилие и потъпква правата на хората.
С парите от таксуването ни не се закупуват модерни превозни средства (те идват от европейски програми), не се плащат и заплати на шофьори или механици.

Следователно системата за таксуване не е икономически изгодна. Отнема част от гражданските ни права, повишава стреса, поражда расизъм и социално изключване, стимулира придвижването с частни превозни средства (задръствания и отделяне на вредни емисии). С премахването на системата за таксуване ще съкратим излишни разходи.

Безтаксовия градски транспорт не е утопично искане! Такъв вече съществува в Талин (столицата на Естония), Хасел (Белгия) и др.

За транспорта както и за всяка друга сфера на живота ни настояваме да решават самите хора и жителите на града. Всички ние, които сме засегнати от решенията, които политиците взимат за нас, без нас.

Правото на обществен транспорт е право на всеки! Затова отказваме да плащаме два пъти и пътуваме гратис!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40