Piotr Silaev

Испания окончателно отказа да екстрадира руския анархист и антифашист Пьотр Силаев.
Нека да припомним и причините, заради които активният борец за социална справедливост, солидарност и човечност беше подложен на унизителни репресии в родината си Русия и заради които беше принуден да потърси политическо убежище в някоя цивилизована страна.
През 2010 г. в московското предградие „Химки“ се провежда протест срещу построяването на път, който е трябвало да минава през една многовековна гора. За целта се е предвиждало гората да бъде изсечена. Проектът е бил предоставен на френската компания „Венси“ (известна със съмнителната си репутация и с корупционните си схеми!). В протеста участват много млади анархисти, антифашисти и еколози. Протестиращите организират шествие, но когато достигат до сградата на общината в „Химки“, полицията се нахвърля върху протестиращите по изключително брутален начин, със зверска агресия и насилие. Издадена е заповед за задържането на Пьотр Силаев, който е и един от най – активните организатори на протеста, но той успява да избяга във Финландия. След това заминава за Испания.
Русия обявява Пьотр Силаев за международно издирване. Официалните обвинения срещу Силаев са в „тероризъм“, „хулиганство“, „организиране на безредици“ и „незаконно притежание на оръжие“. Така, социалният активист е задържан в Гранада, Испания. След като това става ясно, руските полицейски служби изискват неговото незабавно екстрадиране в Русия. Започва разследване и постепенно се установява какви са истинските мотиви за издирването на Силаев. В хода на разследването обаче Испания установява (и обявява публично!) редица пикантни и унизителни факти, свързани с руските полицейски служби и с техния начин на „работа“. Става въпрос за невероятна корумпираност, зверски репресии и тотално потъпкване на правата на човека.
В разследването и процеса срещу Пьотр Силаев вземат участие и много неправителствени организации, които се занимават със защита на правата на човека. По време на процеса известната руска защитничка на правата на човека Оксана Челишева, която живее във Финландия, успя да се срещне със свои испански колеги и да изрази категоричното си несъгласие с репресиите спрямо Силаев.
В крайна сметка Испания окончателно призна Пьотр Силаев за невинен и отказа да го екстрадира в Русия!
Вече стана ясен и фактът, че Финландия е предложила на Силаев постоянно политическо убежище.
Една малка победа на „обикновения“ ЧОВЕК срещу всемогъщия, авторитарен, фашизоиден и репресивен държавно – полицейско – мафиотски апарат!

Превод от испански език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40