- Без Лого - https://bezlogo.com -

Испанската полиция арестува петима анархисти

На 13 ноември в 3 часа сутринта, „силите на реда“ задържаха петима анархисти в Барселона. Те са обвинени в участие в бомбени атентати през месец октомври тази година. Според официалната информация отговорност за тогавашните нападения пое групировката Comando Insurrectional Mateo Moral (въстаническа група „Матео Морал“).

Групата „Матео Морал“* пое отговорност за атентата срещу най-голямата католическа катедрала в Сарагоса, извършен на 2 октомври 2013г.бел ред.

1384327911_258093_1384344189_sumario_normal [1]

Измежду задържаните на 13 ноември тази година анархисти, са и чилийците Франсиско Хавиер Солар Домингес и Моника Андреа Кабайеро Сепулдева, които бяха оправдани през месец юни 2012 по делото „Caso Bombas“ в Чили. Тогава те бяха обвинени в множество бомбени атаки срещу чилийската държава, но бяха освободени заради липса на доказателства.

След като стана ясно, че двамата са били засечени от охранителни камери, испанският Министър на вътрешните работи заяви, че те са част от „опасна и изключително добре организирана групировка със стабилни връзки на международно ниво“ и че отдавна са познати на чилийските полицейски служби заради престъпното си минало в страната.

Chili [2]

Испанските власти са задържали Франсиско и Моника след като са се консултирали с представители на Интерпол в Чили. В момента те са задържани превантивно и очакват в рамките на две седмици съдът да се произнесе относно тяхното евентуално постоянно задържане или екстрадиране в Чили.

Превод от френски език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Бел.ред. Матео Морал е испански анархист, извършил неуспешен атентат срещу испанския крал Алфонсо на 31 май 1906г. Матео Морал е арестуван и екзекутиран на 6 юни същата година.

762px-Anarchist_attack_on_the_King_of_Spain_Alfonso_XIII_(1906) [3]

Снимка от покушението срещу Крал Алфонсо