В последно време лайтмотивът в обществените дискусии у нас безспорно е омразата. Насочена срещу бежанци, комунисти и други митологизирани създания, или просто към инакомислещите, тя ни залива от телевизори, вестници, сайтове и социални мрежи, създавайки съответната контраомраза. Тази събота в най-активната фабрика за омраза се превърна не друг, а елитните столични протестиращи, с което доказаха за пореден път колко са кухи претенциите, а вероятно и главите им. Наред с възмущението си от полицейското бездействие срещу неонацистките нападения, видни демократи разпространяваха колажи като този:
1462928_10201482826930726_1794529736_n
понякога придружен с допълнителни пояснения, че освен платените цигани, това олицетворява и безработните, надяващи се на държавна служба. Нищо чудно много от споделилите и харесалите тази картинка на следващия ден с чиста съвест да са отишли на шествието срещу омразата и расизма…
Апотеоз на тази вълна очаквано се превърна медийният флагман на качествената революция Оффнюз, който е крайно време да се прекръсти на „Реформаторско дело“ или „Протестърски фронт“. От водещата на сайта статия БСП загуби битката за “Цариградско шосе” на първо място разбираме, че всъщност всички джангъри от началото на годината са били част от национално съревнование за най-дълъг протест на “Цариградско шосе”. Летните протести били победили зимните с наситеност, а правителствения митинг – с няколко дължини. Прави впечатление, че иначе гордите столичани не знаят, че от Орлов мост не се вижда “Плиска”, поради което дребнавите им сметки са леко криви, но това е бял кахър.
Истински забележимото е, че този текст съдържа толкова много расизъм и “hate speech”, че Българският хелзингски комитет би могъл да пише сигнали и доклади цял месец. Цялото произведение е бисер, но това е личният ми топ 3:
„Но това, което непрекъснато се набиваше на очи (и уши) бе подавляващото мнозинство на турска и циганска реч, мургавите участници, помашките забрадки и най-вече ония характерни и добри физиономии на българските турци от Родопите, които стоически издържаха освиркването на събралите се пред Университета противници на Орешарски, без нито веднъж да се опитат да надвикат далеч по-малобройните софиянци, които в този ден трябваше да са техните смъртни врагове.“
 
„Под звуците на патриотичната чалга ромите ръфат сандвичите, които им е дала Партията. Полагат им се по 3 на човек. Раздали са им и водичка. Видимо им е неприятно, че ги снимаме, но отдавна са свикнали, че няма шанс да си защитят правата. До оркестъра се снима Младежкото БСП – Стара Загора. По нашите критерии 60-годишните плешиви чичковци не приличат съвсем на младежи, но за Столетницата явно са такива.“
„Поредната заплаха, че Университета, ще бъде щурмуван от шпиц-командите на БСП, както стана на 27 октомври, изкара стотици поддръжници на студентите, които застанаха около Ректората, за да го пазят. Макар и далеч по-малобройни, те тотално надвикаха шествието, което минаваше покрай тях. Напрежение избухна само за минута, когато младеж от БСП размаха вестник “Работническо дело”. Точно тогава до кордона застана емблематичният протестиращ Асен Генов и започна да снима с камера.“
Забележително е колко пласта на безумство и тъпоумие можеш да вкараш само в няколко изречения. Чудно обаче къде са блюстителите на политическата коректност, които иначе само дебнат да изобличат нарушителите? Защо тъй гузно мълчат? Аршинът ли им е двоен, или не искат да засягат братята си по спонсор?
Представителите на качеството разбира се ще продължат да вирят възмутено нослета, когато някой посочи самозабравата, високомерието и лицемерието, в които са затънали. Те, както знаем, никога за нищо не са отговорни. Не са отговорни за това какво говорят, за това кой ги води, кой им съставя черните списъци или кой ги осребрява. Те са един морален тефлон, по който не лепне нищо. Те могат да оценяват другите, но никой не може да оценява тях – не и с по-малко от шестица. Те се гнусят от сънародниците си и не искат да ги виждат по улиците на своя град – вероятно защото показват грозното лице на истинското състояние на огромната част на обществото, потънало в мизерия, зависимости и безправие. Никой не трябва да разваля лустросания пърформънс и да размива красивата приказка за морала.
Въпреки това, никой не трябва да отрича, че тяхната борба е за всички – ако го направиш, те заплашват, че ще избягат през Терминал 2. Нещо като знаменитата реплика на Левски, само че на обратно – „Ако остана, печеля само за себе си, но ако замина, губи само родината“. Ами знаете ли, щом сте толкова убедени в успеха си – хващайте самолета; оставете нас, недостойните, без пътеводната си светлина. Както е казал поета:
„Защо стоиш до мен – отлитай,
в опита гори заблудата“
11 thoughts on “Вакханалия на омразата”
  1. Абе, щом не си правоверен (според както го разбират, „истинските леви“), значи МВР трябва да се погрижи за тебе (щото, да не забравяме, „нацизмът не е мнение, а престъпление“). Изобщо… заеби :(.

 1. „нас“? вие с циганите ли се отъждестявате?
  няма демокрация, това не го ли разбрахте – тя тази демокрация излезе по-голяма утопия и от социализЪма.

  идва ми малко в повече тази надъхана защита на нискоинтелектуалната платена маса. да, контраинтуитивно е да мислиш и за техните права, и как те са граждани на България и пр.; ех, ама какви граждани само, с позиция и буден ум – личности.

  1. Позиция и буден ум се изгражда, когато имаш достъп да информация. Имаш ли представа, че из България има места в които времето е спряло някъде в началото на 20-ти век.

 2. Не прочетох въпросната статия – заглавието ме спря по категоричен начин!
  По стечение на обстоятелствата, видях въпросните „защитници на правителството“, те наистина нямаха идея какво правят, защо го правят и какви последствия ще има направеното. И осраха градинката. От другата страна са елфите, които смятат, че са нещо поевче от орките, но всъщност са значително по – отговорни за положението из Средната Земя. И всички чакат Гандалф, да ги оправи. Професори по фентъзи.
  Извън фентъзито, левите професори наричат протестиращите протестъри, десните се надяват на имуществен, образователен и какъв ли не ценз при гласуването, за да се елиминират орките. Иначе демокрацията е в опасност!
  При тази ситуация, езикът на омразата е единствения разбираем – говорим от всички участници в дискусията. Тази дискусия си има модератори, които са доста изплашени от развитието и – това е догатката ми за съботното събитие. Според мен, в крайна сметка ще се окаже, че марша на „готвещите се за война орки“, ще има изненадващо въздействие върху „елфите“. Изненадващо и за властта и за елфите – другите вече няма какво да ги изненада.
  Признавам, че бях впечатлен от властите – дори по времето на НРБ такива мащабни противопоставяния бяха трудни и изискваха планиране.

  1. Някакъв дългосрочен ефект едва ли ще има от тези манифестации, освен ако не се окажат сигнал за промяна на курса към предсрочни избори. Ако Бареков наистина може да събере тези проценти, които му дават социолозите, защо да не спретнат една нова разходка до урните и после – нова тройна коалиция, само че вместо Сидеров – Дудука. Сцените миналата събота най-вече показаха грозното лице на родната реалност. От една страна тези зависими хора, докарани като стадо овце за статисти на лицемерната постановка. От друга височайшия „столичен елит“, който изпадна в някакъв инфантилен бяс и примитивна злоба, показвайки що за стока е всъщност. В този ден фейсбук фийда на стредностатистическия протестър по нищо не се различаваше от този на някой следовник на Расате или Волен. Ако имах по-високо мнение за БСП, бих заподозрял, че това е внимателно преценена провокация, тест за реалната толерантност и морал на супер-гражданите, на който повечето от тях се провалиха гръмко. След като видях как освен другото ранобудните и менторите им ръкопляскаха на агитката на „Левски“ пред СУ, вече не съм сигурен за глупост ли става въпрос, или за нещо друго.

   1. Не мисля, че е глупост. Залагам да е мерене на пишки – днешните „синдикални“ действия ми говорят, че някой не се е разбрал с някой. В България синдикатите имат по-специални функции (да не споменаваме такситата). Но като цяло основната задача е изпълнена – осигурена е достатъчна активност за следващите избори, нови участници в тях няма да има. Всъщност, дали и кога ще се проведат, е въпрос със затихващо значение. Важното беше играчите да стигнат до някакво споразумение и жалкото надигане на глави, което все пак се състоя, да бъде овладяно на време. Идеята ми по – горе беше, че властите като че ли несъзнателно, докараха в София истината за състоянието на хората в тази държава. Тази истина може да отрезви до някъде столичния „елит“.

    1. днешните „синдикални“ действия ми говорят, че някой не се е разбрал с някой.
     Двата най-големи синдиката са от социал-демокартически тип и не го крият. Никога не са спирали да се „разбират“ с някой.

     1. Имах предвид синдикатите като допълнително оръжие в схватката. Имам чувството, че това им е основна функция. Иначе и тях отдавна да са ги пратили в историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40