X

Продължила три седмици стачка на над 5 хиляди работници в компания от сферата на електрониката в китайския град Шензен, завърши с победа, след като ръководството на фирмата се съгласи на 20% увеличение на заплатите.

Стачката започва на 31 октомври 2013г,  след като собствениците на компанията, „ASM Materials“ оповестиха – без консултация с работниците – че ще преместят производството на част от елементите извън Шензен. Хиляди работници започват стачка на работното си място искащи увеличение на заплатата на 3,000 юана на месец и допълнителен компенсиращ пакет заради преместването.

Говорител на работниците заявява: компанията винаги ще успее да си възстанови всички разходи за заплати на работниците и ще излезе на печалба – когато минималната заплата в Шензен е била увеличена от 1000 на 1200 юана е станало следното – взимахме 1000 юана основна заплата плюс 500 юана бонуси, но след като минималната заплата беше повишена до 1200 юана, съответно компанията увеличи основната ни заплата, но намали бонусите на 200 юана.

Случило се е така, че новината за стачката в Шензен е предизвикала медиен интерес, което довело до солидарен протест от синдикалисти в Хонг Конг, където е главния офис на компанията на ‘ASM“.

Въпреки, че не успяват да постигнат всичките си искания, работниците заявяват, че са доволни от спечелените 20% увеличение на заплатите и надбавка за първоначално настаняване на онези работници, които са съгласни да се  преместят с част от производството в друг град, плюс компенсация за тези които не желаят да се местят.

Един от стачкуващите работници написа в интернет блог следното: стачката и протеста не просто повишиха заплатите ни с 20%, по-важното е, че показахме  на работниците как да защитават правата си.

Много от работниците планират да дарят част от увеличените си заплати на техни колеги, които са били уволнени от шефовете, заради ролята им в организирането на стачката.

Превод от английски: Цанислав Черневски

One thought on “Китайски работници си извоюваха 20% увеличение на заплатите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40