Ukraine+Pro_32
Повече от седмица не стихват антиправителствените протести в Украйна. Поляризацията в страната и изострената обстановка определят ситуацията на нестабилност от „революция” до „метеж”.
Причината, която отприщи гражданското недоволство, беше, че Киев потвърди отказа си от споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Аргументът, с който се моитивира украинското правителство твърди, че държавата се нуждае от развитие на икономическите отношения с Русия и ОНД.
Ситуацията в Украйна е изключително сложна и специфична по своя характер. Страната се намира, буквално, на кръстопът между Европейския съюз и Русия. Украйна, като основната страна от бившия съветски блок, трябва да вземе трудното решение в коя сфера на влияние да попадне.
В страната съществува дълбоко разделение между източната част (в която е концентрирана индустрията) и западната част. В Източна Украйна настроенията са в посока Русия, като естествен съюзник и защитник от неоколониалните амбиции на САЩ и големите западни държави. В Западна Украйна е точно обратното – там е най-силна подкрепата за членство на страната в Европейския съюз и НАТО. Украинците намират опора и възможност за по-голяма независимост от руските имперски амбиции чрез влизането си в тези организации.
Решимостта на Кремъл да задържи бившата съветска република далеч от ЕС личи по начинът, по който използва икономическите и финансови зависимости на Украйна. Руската федерация отправи остри критики към Киев относно преговорите за асоцииране и заплаши, че има въмозжност да постави въпросът за прекратяване на отношенията на свободна търговия между двете държави. Ограничаването на износа на стоки от източната индустриална часта на Украйна, в която са заети стотици хиляди работници, ще нанесе тежък удар върху и без това изпадналата в тежка икономическа криза страна.
Докато Европейският съюз се задъхва, потънал в дълбоки финансови сътресения, то мечтата на Путин за Евразийски съюз няма как да мине без Украйна, тъй като тя заема основна геостратегическа позиция. При скъсване на връзките си с Москва и присъединяването й към Евроатлантическите структури, руската сфера на влияние ще бъде изтласкана извън Европа, в посока Азия.
За да спре подобен ход, Русия използва различни похвати, включително финансовата и ресурсна си мощ. Енергийният монопол е основен стратегически инструмент към възстановяването на руската хегемония върху бившите европейски сателити на СССР. Поради тази причина, при сближаване позициите на Украйна с Руската федерация, то цената на толкова важния за Киев природен газ, има вероятност да бъде свалена драстично.
Предявените условия от Международния валутен фонд, необходими за подновяването на финансовото сътрудничество, също не предвещават нищо добро за и без това бедния украински народ. Украйна не се намира в добро финансово положение и само наливането на свеж капиталов ресурс ще успее да съживи икономиката й.

Бившата съветска република е на кръстопът, без ясна перспектива, изправена пред дилемата – в коя сфера на влияние да попадне. Единственият изход от задълбочаващата се криза в страната е необходимостта от допитване до народната воля, чрез референдум. Която и алтернатива да избере, не я очаква нищо добро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40